Viszlát, korpásodás! Megszüntetjük a problémát anélkül, hogy visszatérne

A korpa – rendkívül alattomos jelenség: nem csak a legalkalmatlanabb pillanatban alakul ki, az első látásra egyáltalán érthetetlen okokból, de még számos gondot is okoz az áldozatának. De nem minden annyira rossz, mint az első látásra tűnhetne. Bloggunk elmeséli neked, hogy milyenek a seborrhea megjelenésének okai és hogyan lehet megszabadulni tőle a legrövidebb időn belül.  

Észre véve a vállon fehér pelyheket, nem érdemes pánikolni és kaotikusan összevásárolgatni a samponokat a „korpa ellen” címkével. Előpször is, nem szabad elfelejteni, hogy a korpa – csak külső megnyilvánulás, amely az egyik vagy másik problémáról tanúskodik a szervezetben. Éppen ezért a kezelési folyamathoz komplex módon kell hozzáállni, teljesen megvizsgálva azt, hogy mi lett ezen a kellemetlen betegség kialakulásának oka.

Mi az a korpa?

A seborrhoea (a korpa orvosi megnevezése) – a fejbőr megbetegedése, amelynek fő tünete a bőrfelületek túlságosan gyors megújulása.  Például, ha egy egészséges embernél a fejbőr sejtjei 25-30  nap alatt újulnak meg teljesen,  akkor a seborrhoea lecsökkenteni ezt az időt egy hétre. 6-7 nap alatt a sejtek egyszerűen nem érkeznek teljesen megérni, összeragadnak és felgyülemlenek a fejbőrön, majd árulóan lehullanak a fekete kabátodra.

A korpásodás kialakulásának fő okai

1 ok: A faggyúmirigyek munkájának zavara

A faggyúmirigyek állapotára kihatással lehet számos tényező, közte  – a kor, a nem, az anyagcsere, az immunitás és az átvészelt betegségek. Egyes okok arra késztetik a faggyúmirigyeket, hogy erőteljesebben termelődjenek, mások – épp ellenkezőleg, fékezik a termelődésüket. Nem ritkák azok az esetek, amikor megváltozik a faggyú kémiai összetétele.

Leggyakrabban a faggyúmirigyek munkájának zavara a serdülőkorban és az öregedési időszakban fordul elő. Az első esetben a korpásodás megjelenésének vétkese a hormonális  egyensúly elvesztése, a másodikban – a faggyú mennyisége, amely aktív ütemben kezd el csökkenni.

Emellett hasonló problémák alakulnak ki azoknál az embereknél, akik krónikus betegségek csokrával rendelkeznek, teljesen kiegyensúlyozatlan a táplálkozásuk és túlzásba viszik az édes és a zsíros ételek fogyasztását. Komolyan súlyosbítja a helyzetet a szervezet kiszáradása, az A, B1, B2, B6, C, D vitaminok hiánya, és az olyan ásványi anyagé, mint a szelén.

Nem kevésbé fontos tudni, hogy a seborrhoea  két típusra oszlik: zsíros és száraz. A zsíros seborrhoea azokban az esetekben alakul ki, amikor a faggyú túlságosan aktívan termelődik és a haj összeragad, bepiszkolódik és befedődik ritka sárgás árnyalatú pelyhekkel. A száraz seborrhoea  esetében túlságosan kevés termelődik, mai szárazsághoz vezet, a haj töredezéséhez és sűrű fehér pelyhek megjelenéséhez a gyökereknél.

2 ok: Élesztőgomba

A belső megbetegedéseken kívül, a korpásodás kialakulásának oka egy nem kívánt vendég is lehet – az élesztőgomba, Pityrosporum Ovale (vagy Malassezia Furfur). Függetlenül attól, hogy ez a mikroorganizmus állandóan a fejbőrön él, csak a számára kedvező diőszakban tudat magáról – amikor az ember túlzott fizikai és pszichológiai megterheléseket tapasztal és anyagcsere zavarokkal küzd, amelyek kiváltják a bőr savasságának megváltozását. Amint megváltozik a pH, a gomba kedvező környezetet kap, aktívan szaporodik és arra készteti a bőr sejtjeit, hogy gyorsított ütemben újuljanak meg.

Fontos tudni:

Abban az esetben, ha a fejbőr megpirosodott  és irritált, a pelyhek pedig már egy sűrű kérget alkottak – azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni, hiszen ezek a tünetek más bőrbetegségekről is tanúskodhatnak, amelyeknek nagyon kevés köze van a seborrheához.

Hogyan kezelhet őa korpásodás?

Most, amikor az a seborrhea kialakulásának okait tisztáztuk, érdemes nekilátni a kezeléséhez. Mellesleg, az adott betegséget egyáltalán nem érdemes ignorálni:  ha hagyjuk, hogy a seborrhea  előrehaladjon, akkor amellett, hogy szembesülünk a haj növekedésének zavarával, akár teljesen meg is kopaszodhatunk. Eléggé kellemetlen kilátás, igaz?

Még egyszer emlékeztetünk mindenkit arra, hogy a korpásodás kezelésének hatékonysága egyenesen függ attól, hogy mennyire helyesen lett meghatározva a betegség oka.Tökéletes módszer választ kapni az adott kérdésre  – trichologus orvoshoz fordulni, aki segít kideríteni a betegség kialakulásának okát és  előírja a kezelést, amely maximálisan jó.

Az esetek többségében a  seborrheától való megszabaduláshoz egyszerűen normalizálni kell a táplálkozás összetételét, kiegészítve az étrendet egészséges termékekkel, amelyek gazdagok rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ilyen esetben teljesen el kell utasítan ia zsíros, sós, édes és rafinált ételeket. Ahhoz, hogy felgyorsítsuk a kezelés folyamatát, párhuzamosan érdemes  speciális samponokat, szérumokat és más korpásodás elleni szereket használni, amelyek  a gyógyszertárakban kaphatóak.

Szert választva a seborrhea külső kezeléséhez, érdemes alaposan áttanulmányozni az összetételt, hogy tudja, milyen hatást fog adni az egyik vagy a másik komponens.

Az  ichthyol és a kátrány normalizálja a bőr sejtjei megújulásának ciklusát.

A  kátrány és a  szalicilsav hámlasztó hatással rendelkezik.

A szelén duszulfát, olamin, ketokonazol, cink periteonat klimbazol és klotrimazol – antimikrobiális hatást fejt ki.

A kén  segít eltávolítani a pelyheket a bőr felső rétegéről.

A különböző növényi kivonatok nyugtatják az irritációt.

Abban az esetben, ha a címkén nincs felsorolva a fent említett komponensek legalább egyharmada –  kerülje el az adott szert, máskülönben egyszerűen kidobja a pénzt az ablakon, hiszen nem lesz semmilyen hatása.

Amint megvan a megfelelő sampon, a következő lépés az utasítás figyelmes elolvasása kell, hogy legyen. A különböző szereknek egy teljes sor  eltérése van a hatás mechanizmusának tekintetében, ezért a megszokott “felhabosítani és lemosni” nem biztos, hogy elég lesz. Emellett, nagyon fontos tudni, hogy milyen gyakran szabad használni az egyik vagy a másik terméket, hogy optimális hatást kapjunk és ne okozzunk magunknak kárt.

Egyszóval, a korpásodás teljes értékű kezelése  4 héttől 6 hétig tart, ezért nem érdemes azonnali eredményre számítani – ebben a dologban csodák, sajnos, nincsenek.

Megszabadulva a korpától számos bőkt kaphatsz a frizurádra, hiszen minden férfi szereti ezt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük