Válj forró férfivá: ruhastílus olasz módra

Útmutat lépésekben az olasz stílus meghonosításához a ruhás szekrényében.

Amikor az olaszok stílusáról esik szó, eszünkbe jut Fereico Fellini és Paolo Sorrentino filmje és az, hogy hogyan viselte Adriano Chelentano a hármas-kösztümjét és névjegykártyáját – a baceball sapkáját. Ez után az jut eszedbe, hogy jó volna a következőnyaralásta barátnőddel Olaszországban tölteni, és az olasz stílus titka megmaradnak titoknak, amelyet, úgy tűnhetne, hogy lehetetlen megfejteni, ha nincs a véredben.

Valójában, nem annyira nehéz felöltözni úgy mint egy olasz, még ha annak is tűnik.

A siker kulcsa – megérteni, hogy mi az a sprezzatura. Ez egy képesség megtenni mindent és úgy nézni ki, mintha nem fektettünk volna nagyobb erőfeszítéseket, nem fordítottunk volna 40 percet arra, hogy kiválasszuk a nyakkendőt az öltönyhöz, de eközben mégis egyszerűen és stílusosan nézzünk ki. Miután ez el lesz sajátítva, bátran el lehet indulni a kiegészítők és a ruhadarabok beszerezésére.   Hogy könnyebb legyen megtenni a választást, elmesélünk néhány módszert ahhoz, hogy úgy öltözzön fel, mint egy olasz.

Stílus olasz módra:

valj forro ferfiva ruhastilus olasz modra

Vegyen egy blézert laza sziluettel

Lehetséges, hogy egy ilyen blézerben rejlik a sprezzatura filozófiája. Ebben lehet munkába járni vagy biciklizni. A blézer különlegessége az, hogy alátét nélkül van elkészítve és ennek köszönhetően jól illeszkedik az alakra. Azt javasoljuk, hogy könnyű anyagokból válasszon blézert. Részesítse előnyben a természetes színeket és akkor biztosan nem fog tévedni. Kombinálni lehet chinosokkal, lenből készült nadrágokkal, rövidnadrágokkal és farmernadrágokkal is. Viselje ezt a blézert sportcipővel  és fehér színű tornacipővel.

Stílus olasz módra: válasszon széles hajtókás öltönykabátot

valj forro ferfiva ruhastilus olasz modra

Nézze meg a „Keresztapa” című filmet vagy legalább a reportázsokat Pitti Uomoval, és meg fogja érteni: egy olasz férfi ruhásszekrényének egyik kulcsfontosságú és legdrámaibb ruhadarabja –  a széles hajtókával rendelkező öltönykabát. Ez vizuálisan szélesebbé teszi a vállakat és férfiasabbá teszi a megjelenést. Amíg nem ért véget a nyár, azt javasoljuk, hogy lenből készült öltönykabátot vásároljon magának. És ne féljen vékony csíkos vagy kockás kabátokat hordani – csak azt javasoljuk, hogy válasszon hozzájuk egyszínű ingeket és nadrágokat.

Stílus olasz módra: tegyen félre minden előítéletet és vegyen magának egy magasított derekú nadrágot

valj forro ferfiva ruhastilus olasz modra

Az olaszok még egy megkülönböztető jelének ehet nevezi, a drága parfüm illata és a megdönthetetlen önbizalom mellett, a magasított derekú nadrágokat  becsípőkkel. Ilyenekben jelenik meg rendszeresen a Divatheteken David Handi és Alessandro Scaursi. Magasított derekú nadrágok, len vagy pamut ing és monki – egy tökéletes és maximálisan egyszerű receptje egy elegáns és laza nyári öltözéknek. Fontos megérteni, hogy felöltözni úgy, mint egy olasz férfi nem jelenti azt, hogy Önnek el kellesz mennie egy olasz ruhabutikba, ott kellesz hagynia egy fél évi fizetését, utána pedig azon töprengeni, hogy mit mivel kombináljon. A lényeg az, hogy lássa a szépséget az egyszerű és a biztosan nyerő kombinációkban.

Stílus olasz módra: kösse meg a nyakkendőjét

valj forro ferfiva ruhastilus olasz modra

olasz módra

Az olaszok szeretik úgy kötni meg a nyakkendőt, hogy úgymond „kettős” legyen. Lehetséges, hogy ebben nyilvánul meg az olaszok tudat alatti kívánsága, hogy mindent az elavult szabályokkal ellentétben tegyenek, lehetséges, hogy itt a „minél több, annál  jobb” törvény működik. Nem tudjuk pontosan megmondani, de egyet biztosan tudunk: nagyon stílusosan néz ki ez.

Stílus olasz módra: tanulja meg helyesen megkötni a sálat

valj forro ferfiva ruhastilus olasz modra

Míg mi megszoktuk, hogy csak hideg időben hordunk sálat, az olasz férfiak nyáron is használják ezt a kiegészítőt és művészetté tették a viselését. Mellesleg, elég rövid idő alatt el lehet sajátítani: itt minden a gyakorlattól függ. Vegyen magáénak egy selyem sálat és próbálja meg, gondatlanul megkötve len inggel vagy laza sziluettel rendelkező blézerrel viselni. Hogyan hogyan is kell helyesen megkötni egy ilyen sálat – végtelen viták tárgyát képezi. Pontos útmutató nincs, de végeredményként sikerülnie kell egy nem nagyon behúzott és nem nagyon laza csomónak. Nézze meg az anyag minőségét és hallgasson az ösztöneire, az ihlethez pedig nézze meg reportázsainkat a férfi Divathetekről.

Stílus olasz módra: kezdjen el VINTAGE napvédő

valj forro ferfiva ruhastilus olasz modra

szemüvegeket viselni

Mi az olaszok vonzóságának a titka? Stílusos napvédő szemüvegeket viselnek a nap bármelyik szakaszában. Még, ha laza megjelenésre törekszik is a sprezzatura szellemében, mindig emlékezzen a részletekre. Ebben a szezonban javasoljuk, hogy részestíse előnyben  a napvédő szemüvegeket a 1970-es évek stílusában: ez a nyár egyik legnépszerűbb trendje.

Stílus olasz módra:  ne feledkezzen meg arról, ami a szívéhez a legközelebb áll

valj forro ferfiva ruhastilus olasz modra

Igen, a zsebkendőről beszélünk az öltöny zsebében. Ilyen zsebkendőt hordani – az olasz művészet még egy ősi fajtája. Az ilyen zsebkendő megfelelő mérete a 42 х 42, de, ha Ön ellenez minden standartot, napjainkban  a tervezők különböző mellkasi zsebkendő variációkat ajánlanak. Amíg nincs hideg, kísérletezzen az élénkebb színekkel, amelyek viselésére nem szánná rá magát télen. Ha eddig Ön kerülte ezt a kiegészítőt, épp itt az ideje elkezdeni hordani. Hogy egyszerűbb dolga legyen, olvassa el az útmutatót, hogyan kell összehajtani egy ilyen zsebkendőt. És ne feledje: elegáns rendezetlenségre törekszünk.

Stílus olasz módra: viseljen stílusos fejfedőket

valj forro ferfiva ruhastilus olasz modra

Adriano Chelentano névjegykártyája a kepka volt, egy olasz gengsztert pedig nem lehet elképzelni elegáns fetr sapka nélkül. Számos évtized folyamán a férfiak elhanyagolták ezt a kiegészítőt, de az utóbbi években ismét kezd visszatérni a férfi ruhásszekrényekbe. És legyenek szívesek, felejtsék el a baseball sapkákat. Talán el lehet képzelni Rick Blejnt a Kaszablankából, aki azt mondja Ingrid Bergman hősnőnek, hogy: «Nálunk mindig Párizs lesz!» –ilyen fejfedőben?

Stílus olasz módra: gombolja ki a felső gombokat az ingévalj forro ferfiva ruhastilus olasz modra

Mi nézhetne ki rendezetlenebbül (természetesen, jó értelemben), mint néhány kigombolt felső gomb az ingen? Mivel éppen ilyen hatást akarunk elérni, próbáljon meg kigombolni két-három gombot, de legyen óvatos: ha túlzásba viszi, megvan a kockázata annak, hogy vulgárisan fog kinézni, vagy még rosszabb, nevetségesen. Hiszen végtére is azt tanulja, hogy úgy öltözzön, mint egy olasz férfi, nem pedig mint egy bandita a1990-es évekből. Az ökölnyi méretű aranykereszteket és a széles nyakláncokat pedig kérjük, hogy felejtse el.

Stílus olasz módra: viseljen világosat

valj forro ferfiva ruhastilus olasz modra

Még egyszer megismételjük: ne hagyja ki a lehetőséget és viseljen világosat, amíg meleg van még. Egy fehér, vagy bézs színű lenből készült kosztüm – biztosan nyertes nyári variáció. Egészítse ki az öltözéket bőr vagy velúr lofferekkel (semmi zokni, csak bokán aluli) és egy inggel, amely felső gombjainak ki nem gombolása ebben az esetben szinte bűntény lesz, és bátran indulhat egy rendezvényre, vagy akár esküvőre is. De, függetlenül mindezektől a tanácsoktól, amelyeket mellesleg egyáltalán nem nehéz betartani, a sprezzatura – mégis csak inkább a belső kényelmi és laza állapot. Tehát ne felejtsen el rendeli magának valami italt és egyszerűen élvezze az életet.

Mennyi forrást fordítasz a stílusodra?

Betöltés ... Betöltés ...

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük