„Ülj rá fülére”: hogyan váljunk érdekes mesélővé

Belépsz a barátodhoz egy bulira és látsz ott egy szép nőt. Jó vagy, a tested — Arnie a legjobb éveiben. Nagyon jól fel vagy öltözve, a teljes siker légkörét árasztod. De a hölgy nem figyel fel rád, ugyan úgy mint a többiek sem –  mindenki figyelmesen néz egy kis srácot, aki teljes vesztesnek néz ki, de mintha csak hipnotizálná a jelenlévőket. Ez a „vesztes” – a buli fő előnye, hiszen tud történeteket mesélni. Te is szeretnéd megtanulni ezt a művészetet? Ha igen, akkor mit kell tudnod?

Mi is tesz egy történetet jó történetté. Ez egy teljes tudomány, amely a mesélő személyiségével kezdődik. Hogyan váljunk szépszavuvá és miként javítsunk narrátori mesterségünkön? «Örömmel olvasgatom a 19. századi nemesek levelezéseit és borzasztóan szeretnék hasonlítani rájuk».

A mesélő személyisége

Egy jó mesélő — mindig érdekes ember. Egy mesélőnek nem kötelező nagy személyiségnek lennie, aki korlátlan tehetségekkel rendelkezik, de lennie kell természetének, amely  következő jellemzőkre alapszik: — magabiztosság; — a gondolatok megformálásának készsége; — humorérzék; — szenvedély; — kommunikációs készség; — műveltség; — kreativitás. Egy mesélő kapcsolatban áll a közönséggel és úgy kell vele együttműkdnie, mint az ügyfelével.  Hiszen «eladja» a történetet, amely érdekes kell, hogy legyen a hallgatónak. A reakció nem csak pszichológiai, hanem fiziológiai szinten is előlép. Ez az oxitocin hormonnak köszönhetően lép fel, amely erősíti az együttérzést és emeli növeli az ember azon készségeit, hogy különböző érzéseket tápláljon.  Egyszerűbben fogalmazva, az oxitocin  hatása kapcsolatot hoz létre a meslő és a hallgató között – ez a kapcsolat valamilyen értelemben kémiai. De nem mindig működik tökéletesen egy jó történet. Az ok egyszerű – minden helyzet meghatározott hozzáállást igényel. Ugyan az a történet nagyon jól beválik a baráti körben, de sokkolja a kollégákat. Ahhoz, hogy megértsd ezt, át kellesz tanulmányoznod az elbeszélői típusokat.  Hagyományosan, háromra lehet őket osztani: szociális típus, szakmai típus és érzelmi típus.

Hogyan váljunk jó szónokká

Az ékesszólás képessége a nyilvánosság előtt — nem csak egy politikus vagy előadóművész számára hasznos képesség.

Szociális történet

A szociális történet magába foglalja a mesemondók hatalmas tömegét. Általában, a komikusokról, színészekről, show-menekről, popsztárokról van szó. Mind ebbe a kategóriába esnek. A szociális elbeszélő lényege egyszerű – vicceket mesélni és szórakoztatni a közönséget. A szociális történet a legjobban a baráti társaságban válik be, vagy olyan emberek körében, akik nem tudnak „megsértődni”. Ahhoz, hogy elmesélj egy jó szociális történetet, ismerned kell néhány egyszerű igazságot: — A történetnek szórakoztatnia kell. Igyekezz olyat mesélni, ami kellemes érzéseket kelt –  ne mesélj aktuális történeteket, az emberek nem akarják hallani ezeket egy bulin.— Légy nyitott. A «saját srácnak» kell lenned. ne kerülj távol a tömegtől, késztesd arra, hogy azt gondolja – te vagy a leghűségesebb barátja. — Hozzáértés. A közönséggel kellesz dolgoznod, hogy elnyerd  a figyelmét. Igyekezz kihúzni anyagokat a hallgatókból, hogy felhasználd ezeket a történeteidben.— csak röviden. Ha a történeted nagyon hosszú lesz, akkor szétszórod a figyelmet  — beszélj lényegre törően.

Szakmai történet

Ez a történet típus keresletnek örvend a vallási vezetők, a cégvezetők, az irányítók és a különböző edzők körében, akik az éltre tanítanak. Kiválóan alkalmas azoknak az embereknek, akik szeretnének elmesélni egy jó történetet hírnevük magaslatából. Ennek  történetnek a szabályai kicsit összetettebbek az előzőnél, de nem sokkal. — Irányítsd a konfliktusokat. Ez fontos, amikor szembenállást kell mutatnod, nézeteltérést, amely kiváló üzemanyaga lehet a történet felfogásának.   — Biztosítsd a történetet a múlt és a jövő előrejlezésének kontextusában — ez ahhoz kell, hogy a hallgató teljesen lássa a történetet, nem pedig töredékben. — Írd le egyszerű szavakkal az összetett helyzeteket. A közönségednek értenie kell téged. Egy jó elbeszélő nem kell, hogy szakszókincseket használjon.

Érzelmi történet

Alkalma lesz azon nők számára, akik érzékibben fogják fel a világot, mint te. Egyéb különbségekről a férfiak és a nők között itt olvashatsz.  Szintén kiválóan alkalmas  egy szűk körben történő beszélgetéshez. Az érzelmi történet — kiváló választás, amikor szemtől szembe beszélsz egy emberrel. Ennek a történetnek egy teljes sor megkülönböztető jellemzője van:— Félelem. Használd ezt az érzést, hogy  „sűrűbbé tedd a színeket ”. — Izgalom. Őrizd meg a finálét nem egyértelműen érthetőnek, hogy a hallgató lélegzet visszatartva várja azt. — Csalódás. Beszélhetsz azokról a problémákról, amelyek aggasztanak. — Együttérzés és szeretet. Ezek az érzések még mindig erősek ezen a bolygón — használd fel őket a történethez. — Sebezhetőség. Ne félj sebezhetőnek lenni. Ennek az érzésnek kösöznhetően a hallgató a mesemondó oldalára áll. Ahhoz, hogy jól mesélj el egy érzelmi történetet, használd a test nyelvét, a szemkontaktust. Emellett értened kell a hang intonációjának fontosságát, és a hangnemét is. Nem kell sajnálatot keltened, de szimpátiát, fájdalmat, félelmet vagy bármilyen más erős érzelmet  igen, mégpedig a történeten keresztül. Ha elsajátítod legalább az egyik elbesézlői típust, te leszel a társaság lelke — ezt biztosan tudjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük