Top 5 módszer, amelyek segítenek javítani az anyagcserén

Úgy döntöttél, hogy megerősíted az egészségedet. Elsős sorban  javítanod kell az anyagcseréden. Az anyagcsere (görögül «átalakítás, változás»)  a kémiai anyagok szüntelen változásának folyamata a szervezetben, amely biztosítja a fejlődését, növekedését, a sejtek megújulását és a szervezet élettevékenységét egészében véve. Az anyagcsere stabilizált és harmonikus folyamatától függ az életed.  

Figyelmedbe ajánlunk néhány módszert az anyagcsere javításához.

  1. Mondj le az ülő életmódról

Mondjál le a hosszas asztal előtti üldögélésektől. Minden képpen végezz 10-15 perces szüneteket az ülő munka közben.  

A kutatások azt mutatták, hogy a rövid szünetek a munkanap során, lehetsőg szerint, könnyű gimnasztikai gyakorlatok, jelentősen javítják az anyagcserét. Ez elősegíti a glükóz égetését és csökkenti a vércukor szintet.

  1. Ne félj a hűvöstől

Egy fontos módja annak, hogy fokozd az anyagcserét — ne öltözz túlságosan meleg ruhába. A szervezetnek könnyű kellemes hűvösságet kell éreznie.  Ne feledkezz meg a reggeli vizi procedúrákról (törölgetés, kontrasztos zuhany). Emellett a rendszeres  szellőztetés is fontos, azokban a helyiségekben ahol élsz és dolgozol.

Bizonyított, hogy a hőmérséklet mérsékelt  csökkentése közben reflektorosan elemelkedik az anyagcsere folyamatok intenzívitása, ez pedig a maga részéről pozitívan hat az állapotodra.

  1. Változtass az étrendeden

A táplálkozás-szakértők javaslatai szerint oda kell figyelni az étrendünkre. Tervezz be hetente 2 mentesítő napot. A legnépszerűbb módszer — az 5:2 — 5 nap a héten átlagos, mérsékelt táplálkozás, és 2 — korlátozott ételfogyasztás 400-500 kalóriáig

A szakemberek állítják ,hogy a fűszeres ételek teltség érzést kölcsönöznek és javítják az anyagcserét,  általában 8-9%-kal. Szintén ajánlott több proteint(fehérjét) fogyasztani és rostokban gazdag termékeket (hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök, diófélék, kásák, aszalt gyümölcsök). Megemésztésük nem kis energia ráfordítást igényel ez pedig az anyagcsere javulásához vezet.

  1. ne feledkezz meg a sportról

Egy kutatás eredményeként a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy fontos szerepet kapnak a fizikai edzések. Az anyagcsere javításához  hibrid edzésekre van szükség. Használj egyedi hibrid programot, amely egyidejűleg javítja az erőnlétedet, a formádat,  a funkcionalitásodat és az izomtömegedet.  Ehhez ki kell választani  5-6 erőgyakorlatot, amelyek közben dolgozni fognak a főbb izomcsoportok.  Például: fekvőtámaszok, gugolások, kilépések, súlyemelés, nyújtás. Minden gyakorlatot végezz el 8-10-szer kisebb szünetekkel. A szünetekben folytasd az aktív mozgást: könnyű ugrások, könnyű helyben futás. A lényeg az, hogy ne hagyd abba a mozgást az egész edzés során. A hasonló erőedzések erősítik tested izomtömegét, helyreállítják az izmok tónusát, ami elősegíti a jobb anyagcserét.

Az orvosok állítása szerint, az izmok – üzemanyag a káros cukor égetéséhez. Minél nagyobb az izomtömeged, annál jobb az anyagcseréd. Sportedzések nélkül izomrendszered «elhalványul», megzavarodik az anyagcsere, ami károsan hat  a szervezeted állapotára.

  1. Igyál vizet

Bizonyított, hogy az anyagcsere folyamatok normalizálásához legalább  1,5-2 liter vizet kell inni naponta.  Ez a teákon, kávékon és leveseken kívül. Lassan igyál, kis kortyokkal, egyszerre ne többet, mint  100-150 grammot. A víz, bekerülve  a szervezetedbe, feloldja a sót,  sav és cukor bázosikat, fenntartja a víz-só bázist a megfelelő szinten. A medikusok javasolják, hogy  mindig hordjál magaddal egy üveg vizet és fogyaszd a nap folyamán  — a testednek állandóan vízre van szüksége.

Ha megbetegedtél, ne keseredj el! Mindig vannak módszerek megőrzini a formát betegség közben 

 

One thought on “Top 5 módszer, amelyek segítenek javítani az anyagcserén”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük