Terminátor immunitása – gyorsan formába hozzuk magunkat

Ha szeretnél javítani az egészségeden, nem félve attól, hogy haszon helyet kárt okozol benne, nagyon fontos számodra megtudni, hogyan kell helyesen megedződni.

A megedződés alapelvei

Az ember életében legalább egyszer biztosan olvasott fantasztikus és történelmi irodalmat, amely a középkorról, a kardok és varázslatok titokzatos és távoli időiről mesél, és bizonyára találkozott a fegyverkészítés leírásával.  Az acél felolvasztják a kemencében, ebből formák kiöntik a kardokat, az acél megkeményedik és elkezdik kovácsolni – ezt követően pedig, amikor még piros színe van a forróságtól, bemerítik jéghideg vízbe vagy hóba, a forró gőz felhői pedig a levegő jutnak.  Ez – az acél keményedésének úgynevezett folyamata, amelynek köszönhetően jelentősen erősebbé válik és jobban ellen tud állni az eróziónak.

Ezen elv alapján igyekeznek a tapasztalatlan emberek is  megezdőzdni. De utána sokáig néznek meglepődbe és meg vannak sértődve, mert csepegtető alatt fekszenek a kórházban  kétoldali tüdőgyulladással – hogyan betegedhettek meg, hiszen csak meg akartak edződni!

Arról van szó, hogy látni kell a különbséget az acél és az emberi test között (főként – a nem megszokott változó hőmérsékleti tartományhoz). Az ember sokkban függ az idegrendszertől – és, ha ez nem fog készen állni, az ember a radikális megedződési intézkedésektől hamarabb meghal, mint erősebbé válik. A válaszként arra a kérdésre, hogy hogyan kell helyesen megedződni, egy egyszerű szó szolgál – fokozatosan

 

  • Az első lépés a megedződéshez a légfürdők – ezek megengedettek és javasoltak akár a gyermekek számára is. Ezeket alkalmazni lehet otthon, egy szellőztetett (de huzatmentes) szobában és a szabad levegőn is, fokozatosan csökkentve a levegő hőmérsékletét és növelve a procedúrák hosszúságát. A hőmérsékletet a szobahőmérséklettől kell fokozatosan csökkenteni, naponta egy fokkal. Érdemes megállni a 15 fokos Celsius hőmérsékleten a gyermekek számára és az 5 fokos Celsius hőmérsékleten a felnőttek számára. Ezt követően a hőmérsékletet 15 fok után maximum három napban egy fokkal kell csökkenteni.
  • Második lépés – kontrasztos zuhany. Semmi sem szoktatja jobban az idegrendszert a megedzés közbeni elkerülhetetlen stresszekhez, mint a magas és alacsony hőmérséklet váltakozása. Az elején váltogatni kell a meleg és a kicsit hűvös vizet, fokozatosan növelve az ingadozás amplitúdóját.  A hőmérsékleti fázis hossza – 7-10 másodperc. A kísérletezéshez növelni vagy csökkenteni lehet a fázist.
  • Harmadik lépés – leöntések. A víz a leöntésekhez az elején szobahőmérsékletű kell, hogy legyen.Minden nap csökkenteni lehet a hőmérsékletét egy fokkal. A víz minimális hőmérséklete a leöntésekhez attól függ, hogy mennyire hideg víz folyik a csapból otthon.
  • Negyedik lépés – téli úszás. Még egy felkészített szervezet számára is elő kell készíteni egy helyet a parton, a vízből történő kilépést követően, ahol fel lehet melegedni, emellett biztosítani kell egy teljes készlet meleg ruhát és melegítő italokat is. Az alkohol nem tartozik a melegítő hatású italok közzé – szigorúan ellenjavallt. Minden egyes procedúrával lassacskán növelni lehet a vízbe való merülés idejét. Emellett kerülni kell a fej víz alá történő merítését – ezt még agyhártyagyulladás is követheti akár tapasztalt téli úszó számára is.

Hideg zuhany reggel – kiváló módszer  felélénkülni egy álmatlan éjszaka után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük