Te – ideál vagy

Sok ember kétségbeesetten keresi a módját, hogy legyőzze a függőségét, és megszabaduljon a szokásaitól. Mindannyiunknak vannak «betegségei». Elfogadott úgy vélni, hogy a káros szokások csak a dohányzásra és az alkohol fogyasztásra korlátozódnak, de valójában sokkal több van velőlük. Például, ha egy napig sem tud meglenni kedvenc sorozata megtekintése nélkül, akkor ez valószínű, hogy egy szenvedély. Ha az a szokása, hogy a körmeit rágja, akkor ez már sokkal komolyabb gond.

Nem minden szokás káros.  Ha valamilyen függőségnek nincs negatív hatása az ember fizikai és pszichológiai egészségére, akkor nem muszáj a káros szokások közzé sorolni azt.  

Azonban minden függőség veszélyes, mivel nem lehet kontrollálni. Az emberek többségének nehéz ellenőrizni az érzelmeit. De megbirkózva modorával, az ember megtanulja irányítani a saját vágyait.

Félénkség, önbizalomhiány, büszkeség, naivitás – ezeket a tulajdonságokat is károsnak lehet tekinteni. Ezek zavarnak az embernek fejlődni és nőni. Az emberek hajlamosak az önmegsemmisítésre. Maguk hoznak létre mesterséges kereteket, amelyek korlátozzák őket a cselekményeikben.  Ha nem kezdjük el időben  felszámolni ezeket a korlátozásokat, akkor a szokások a jövőben zavarni fognak élni.

Létezik néhány lépés, amely segít megszabadulni a szokásoktól és elkezdeni teljes életet élni. Követve ezeket a módszereket, megszabadíthatja magát a fölösleges tehertől,  amely mindezen idő alatt lefelé húzta Önt, zavarva a fejlődésben és az előrehaladásban.

Első lépés:

Ne kritizálja magát a hibáiért!

Az önkritika — a modern ember egyik fő betegsége.Amint átélünk egy kisebb kudarcot, ahelyett, hogy elemeznénk a helyzetet, elkezdünk önfelemésztéssel foglalkozni. Belső hangunk csak úgy kiáltozik nekünk tökéletességünkről. Ön saját maga fő ellensége!

Nem érdemes keretek közzé űzni magunkat: a belső kritikus, amelyik ott él mindannyiunkban, nagyon gyakran nem hagyja, hogy elmozduljunk a helyünkről. Elnyom minket az erős  bűntudat egy elkövetett lépésért, vagy kimondott gondolatért.

Szabaduljon meg a szokástól és hihetetlen megkönnyebbülést fog érezni.

Hogy közelebb kerüljön ehhez az érzéshez, először is állítsa össze hibáinak listáját. Írjon fel egy papírra mindent, amiben nem tökéletes. Például: nem tudja megfogalmazni a gondolatait, féltékeny, nem őszinte, hiszékeny, unalmas, undok, stb. Most próbáljon meg hallgatni belső hangjára.

Még ha a folyamat nem is a legkellemesebb, akkor is próbáljon meg rászánni 10–15 percet idejéből. Húzza ki a kritikus hangját és amint befejezi – tépje össze a listát. Készüljön fel arra, hogy a káros szokásoktól való megszabadulás — hosszas és nem könnyű folyamat.

Nem fogja tudni legyőzni magát egy nap vagy egy hét alatt. Képzelje el, hogy egy hatalmas maratonban vesz részt. Emlékezzen rá, hogy ez nem egy  200 méteres futás.

Nem lehet megváltozni néhány nap alatt. Minden esetben is több hónapjába fog kerülni, de az eredmény sem fog váratni magára. Az optimális határidő — hat hónap. Amikor sikerül legyőznie az egyik káros szokását, ne lazuljon el. Általában, egy meghatározott időn belül egy új szokás alakul ki. Ezért álljon készen arra, hogy ismét harcolnia kellesz belső démonjaival.

Második lépés:

Jutalmazza meg magát az út közepén!

Ne hagyja abba a magabiztosság érzésének fejlesztését magában. Először is, legyen hálás saját magának. Éljen a mának, ne halassza holnapra a változásokat.

Hogy ne álljon meg félúton, minden alkalommal ösztönözni kell saját magát az új sikerek elérésére. Dolgozza ki új hasznos szokását: «Nem adni fel!».

A motiváló kifejezések  a következő képpen hangozhatnak: «Meg tudom csinálni!», «Erősebb vagyok, mint gondolom», «Biztos, hogy minden sikerülni fog», «Nem lesz nehéz számomra megbirkózni mindennel» és így tovább.

Ezeknek a kifejezéseknek a mondogatása közben az agy automatikusan beprogramozza magát a pozitív eredményre. Mondjon magának több kellemes szót. Nem érdemes félni attól, hogy valamelyik pillanatban túldicséri magát. Minden ember hibázik időről időre. De ez nem jelenti azt, hogy vádolni kell önmagunkat a hibákért.

Leesni — abszolút normális jelenség.

Harmadik lépés:

Kerülje  a mechanizmusokat, amelyek aktiválják a destruktív viselkedést.

A szokásoktól csak akkor lehet megszabadulni, ha abbahagyja az impulzív cselekményeket. Nem mindig jó úgy élni, ha csak érzelmei irányítják Önt. Ezek gyakran zavarnak a józan észnek, ezért veszélyesek az ember számára.

Ahhoz, hogy csökkentse az érzelmi hatást, létre kell hoznia a saját maga számára egy védő kifejezést. Találjon ki egy kifejezést, amely megálljt fog parancsolni Önnek a meggondolatlan lépések során. Az agynak tudnia kell, hogy mikor kell megállnia, és mikor kell lépéseket tennie.

Emellett alkalmazva ezt a módszert, egyidejűleg Önnek sikerülni fog fejlesztenie az intuícióját. Általában ezen az intuitív szinten érzik az emberek, hogy miként kell tenni az egyik vagy másik helyzetben.  

A szokásoktól való megszabadulás során az emberek nagyon gyakran keresnek maguknak szövetségeseket, vagy segítséget kérnek a barátaiktól. Ha közeli körében valaki elég bölcsességgel rendelkezik, hogy segíteni tudjon Önnek – akkor kérjen tőle bátran segítséget. Mindenkinek szüksége van egy emberre, aki helyes részt vállal a káros szokásoktól való megszabadulás folyamatában.

Minden a  kleptomániáról – a bloggunkban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük