Szárított termékek: érte és ellene

Amikor a szupertermékekről esik szó, a dehidratált gyümölcsök és zöldségek nem tudnak figyelem nélkül maradni. Nagy mennyiségben tartalmaznak hasznos tápláló anyagokat, tökéletes és egészséges harapnivalóként szolgálnak. A szárítás vagy vízmentesítés – az egyik legősibb és hagyományos módszere a termékek megőrzésének. A fölösleges nedvesség eltávolítása segít megelőzni a termékek megromlását. A gyümölcsöket és zöldségeket a modern szárítóberendezések segítségével mentesítik a nedvességtől,  s ennek a módszernek köszönhetően élvezhetjük kedvenc gyümölcseink ízét az időszaktól függetlenül. Ez egy nagyon jó alternatívája a termékek lefagyasztásának vagy konzerválásának. A kiszárított zöldségeket és gyümölcsöket nem kell a hűtőben tárolni, mindig kéz alatt vannak. Többségük nem ragad, nem nehéz, nem foglal el sok helyet.

Amikor gyorsan fel kell töltődnie energiával, a szárított gyümölcsök és zöldségek laktató, kalóriadús segédekké válnak, amelyek nagyon gazdagok ásványi anyagokban. Ennek a terméknek a magas kalóriatartalma a cukor koncentrációjának köszönhető. A sportolók számára az ilyen harapnivaló kiválóan alkalmas. A tápérték a zöldségek és gyümölcsök szárítása közben változatlan marad. Az aszalt gyümölcsök megőrzik  a vasat és a rostokat, ez őedig azt jelenti, hogy fogyasztásuk csökkenti egyes rákfajták kialakulásának a kockázatát, például, a gyomor-bél traktus rákos betegségét. Emellett a szárított termékek nem tartalmaznak koleszterint, zsírokat vagy tartósítószereket. A szárításra kiválóan alkalmasak az olyan zöldségek, mint mondjuk a brokkoli, borsó, paradicsom, zöldborsó, édes paprika, káposzta. A gyümölcsök közül:  sárgabarack, szilva, füge, cseresznye, kivi, banán, datolya, alma, körte, és még sokan mások. A gyümölcsöket fogyasztani lehet száraz formában, valamint főzéssel készíteni lehet belőlük finom és egészséges italt is.

Előnyei

Az aszalt gyümölcsökben  А és В vitamin van, magas glükóz, fruktóz, rost, magnézium, kálcium, kálium, foszfor, jód, vas, nátrium tartalommal rendelkeznek. Ez a hasznos csomag pozitív hatással van  a szív- és érrendszer egészségére, erősíti az idegeket, javítja a haj, körmök és csontok kinézetét és erősségét. Az aszalt gyümölcsök fogyasztása emellett segít rendbe hozni a gyomor-bél traktus munkáját.

Azonban, szeretnénk megjegyezni az aszalt gyümölcsök fogyasztásának fő és alapvető szabályát – korlátozott mennyiségben kell őket fogyasztani, különben több kárt okoznak, mint hasznot.

Ártalmai

Először is, érdemes óvakodni a túlságosan ragyogó, fényes aszalt gyümölcsöktől, mivel ez arról tanúskodhat, hogy vegyszerek segítségével szárították őket. A természetes módon és helyes feltételek között szárított aszalt gyümölcsök sápadtabbak, kissé szürkések. A túlságosan szép aszalt gyümölcsök fogyasztását gyomorfájdalom kíséri, valamint az epehólyag működésének zavara. Tegye szabályává, hogy fogyasztás előtt megmossa az aszalt gyümölcsöket és forró vízbe áztatja őket.

Másodszor pedig térjünk vissza a kalóriatartalomra. Függetlenül attól, hogy a víz eltávolítódott a kiszárított zöldségekből és gyümölcsökből, a cukor megmaradt bennük, ez pedig azt jelenti ,hogy ez a termék egyáltalán nem alkalmas azoknak, akik ügyelnek testsúlyukra vagy cukorbetegségben szenvednek.  A szárított sárgabarack napi normája például  3-5 darab. Mivel egy darabban sokkal több kalória van, mint a friss gyümölcsben. Sőt, a szárított gyümölcsöket ajánlott külön ételfogyasztás minőségében fogyasztani, nem keverve össze más termékekkel. Maximum, egy zsírszegény joghurtot vagy túrót lehet hozzáadni.

 

 

One thought on “Szárított termékek: érte és ellene”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük