Súlyzó vagy kettlebell: mit válasszon az edzőteremben és otthon

Nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mi jobb az erőedzések számára – a súlyzó vagy a kettlebell, mivel mind a két felszerelés alkalmas a meghatározott cél eléréséhez. Tudja meg, hogy mi felel meg Önnek és milyen eszközöket érdemes megvásárolni az otthoni edzésekhez.

Mihez lesz jó a gömbsúlyzó

sulyzo vagy kettlebell mit valasszon az edzoteremben es otthon

A gyakorlatok a gömbsúlyzókkal a mozdulatok  széles skáláját ölelik fel és jelentősen növelik a pulzust, ami nem csak erő-, de kardiogyakorlatokká is teszi őket. Ez egy kiváló variáció azok számára, akik utálják a futópadokat és a hasonló kardio-edzőgépeket.

Kiegészítés az erőedzéshez  kardio-megterheléssel

Sokszínűvé téve az edzéseit gömbsúlyzós gyakorlatokkal, javítani fog a kitartásán és edzeni fogja a szív- és érrendszerét.

Íme néhány népszerű gyakorlat a gömbsúlyzókkal:

 1. A gömbsúlyzó felrándítása .
 2. A gömbsúlyzók feldobása a vállra.
 3. Hajlongás a gömbsúlyzókkal.
 4. Török emelések a padlóról.
 5. A gömbsúlyzók ide-oda mozgatása.

A robbanékony erő kifejlesztése

Sok gyakorlat a gömbsúlyzókkal fejleszti a robbanékony erőt — a képességet, hogy maximális erőt fejtsen ki minimális időközön belül.

A robbanékony erő elengedhetetlen számos sportfajtában, például a kosárlabdában vagy a crossfittben. Emellett a robbanékony gyakorlatok segítenek leküzdeni a pangást az edzésekben, amikor minden elér egy meghatározott ponthoz, ezt követően pedig leáll az előrehaladás.

Íme néhány gyakorlat a robbanékony erő kifejlesztéséhez a gömbsúlyzókkal:

 1. Mozgatások a gömbsúlyzókkal ellenállással.
 2. Szumo guggolások kiugrásokkal.
 3. A gömbsúlyzók emelgetése a fej fölött.

A gyakorlatok nehezítése az instabilitás révén

A súlyzókkal ellentétben, a gömbsúlyzók eltolják a súlypontot 15–20 centiméterre a kezétől, ezért sokkal instabilabbak. Ahhoz, hogy megtartsa a gömbsúlyzókat a gyakorlat közben, sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tennie.

Például, ha guggolásokat végez a gömbsúlyzókkal, vertikális helyzetben tartva őket a nehéz hellyel felfelé, kiegészítő erőfeszítéseket kell tennie, hogy a gömbsúlyzó ne essen le és ne üsse meg a kezét. Ugyan ez vonatkozik a gömbsúlyzók felrándítására is és a guggolásokra a gömbsúlyzókkal a feje fölött. Súlyzókkal egsyzerűbb lesz elvégezni ezeket a gyakorlatokat.

A test egyenletes fejlesztése és a funkcionális erő edzése  

A gyakorlatok a gömbsúlyzókkal nem csak bizonyos izom csoportokat, hanem az egész testet működésbe hozzák. Például, a gömbsúlyzók mozgatása közben nem csak a mellkasi- és a vállizmok dolgoznak, hanem a törzs, a láb és a fenék izmai is.

A gömbsúlyzókkal edzve Ön egyenletesen fogja gyúrni az egész testét és ki fogja fejleszteni a funkcionális erőt, amelyre szüksége lehet az életben.

A fogóerő növelése

Mivel a gömbsúlyzó fogantyúja görbített és gyakran eléggé vastag, több erőre van szükség a csuklójában, hogy megbízhatóan meg tudja tartani a kezében. Ezt fel lehet használni a csukló felkészítéséhez más gyakorlatok számára.

Például, a gömbsúlyzó tolóereje a lejtőn erősíti a fogóerőt és felkészíti a csuklóját a húzódzkodásokhoz és egyéb gyakorlatokhoz a rudakon.

Mikor jobb a súlyzókat választani

sulyzo vagy kettlebell mit valasszon az edzoteremben es otthon

A súlyzók — népszerűbb eszközök, mint a gömbsúlyzók, s bármelyik edzőteremben megtalálhatóak. A súlyzóknak szintén széles körű használata van.

A bázisos mozdulatok elvégzéséhez

A súlyzók tökéletesen alkalmasak a bázisos mozdulatok többsége számára. Ezekkel képes lesz fekvenyomásokat, ülvenyomásokat végezni, tolóerőt a mellkashoz a lejtőn, guggolásokat a súlyzók felemelésével a vállára.

A súlyzókkal nem inog a súlya, mint a rúd felrántásával vagy a gömbsúlyzók mozgatásával, tehát az tehetetlenség nem lesz képes leegyszerűsíteni a bázisos gyakorlatokat.

Az újoncok számára

A súlyzók stabilabbak, mint a gömbsúlyzók, ezért könnyebb és veszélytelenebb használni őket,  ami alkalmas az újoncok számára.

Ön könnyen képes lesz gyakorlatokat vagy teljes edzéseket találni és kombinálni őket egymás között, míg a gömsúlyzókkal jobb edzővel foglalkozni. Meg fogja tanítani Önt a helyes technikára és ügyelni fog arra, hogy a sérülések kockázata nélkül végezze el a gyakorlatokat.

Az izolált gyakorlatok és izmok hipertrófiája számára

Az izolált gyakorlatok a súlyzókkal segítenek gyorsabban növelni az abszolút erőt és az izomtömeget.  Ha éppen ezért ment el az edzőterembe, akkor válassza a súlyzókat és végezze el a bázisos gyakorlatokat. A kardio-gyakorlatokat pedig külön is el lehet végezni.

A gyakorlatok többsége számára

Egyes gyakorlatokban a gömbsúlyzókat könnyen le lehet váltani a súlyzókra. Például, a gömbsúlyzó felrándítását le lehet cserélni az ide-oda mozgatásokra a súlyzókkal. A gyakorlat a felső pontban történő rándítástól fog különbözni,  emellett Ön nem fog tudni olyan tehetetlenséget felvenni az eszköz súlypontja eltolódása miatt. Egészében véve a mozgatások a súlyzókkal működésbe fogják hozni a kéz, láb, törzs izmait.

Török felemelések, guggolások kiugrásokkal, a súly felemelése a fej fölött,  oldalra mozdulások súllyal – mindezeket a gyakorlatokat el lehet végezni a súlyzókkal. Meg fog változni a megterhelés elosztása, de akkor is működésbe fognak jönni a megcélzott izomcsoportok.

Ha Önnek nincsenek konkrét preferenciái a képzési módszereket és a gyakorlatokat illetően, akkor bátran vegye a kezébe  a súlyzókat. Ezek méltó cseréje lesznek a rudaknak és a gömbsúlyzóknak is.

Mit válasszunk az otthoni foglalkozásokhoz

Ha eldöntötte, hogy otthon fog foglalkozni és a szabad súlyok között válogat, akkor részesítse előnyben a súlyzókat. Három oka van erre a választásra:

 1. A súlyzók — univerzális eszközök. Ezekkel sokkal több gyakorlat van, mint a gömbsúlyzókkal, könnyebb őket megtalálni és kombinálni egymás között.
 2. A mozdulatok többsége a gömbsúlyzókkal a mozdulatok széles skáláját biztosítja, az előre hátra történő mozdulatokat, otthoni körülmények között pedig, főként, ha korlátozott térben edz, ez eléggé veszélyes dolog. Ön felboríthat, összetörhet vagy megkarmolhat valamilyen tárgyakat.
 3. A gömbsúlyzókat nehezebb megtalálni, mint a súlyzókat. Általában a gömbsúlyózkat külön-külön árusítják, azonban a súlyzókkal nincs probléma, hiszen szinte bárhol meg lehet őket találni. Együtt a szabad súlyok helyet és pénzt spórolnak meg. Amikor növelni kell a megterhelést, Ön egyszerűen hozzáad még egy részt.

A gömbsúlyzókkal jobb az edzőteremben foglalkozni, az otthoni körülmények között jobb a súlyzók használata.

Ön mit részesít előnyben a súlyzókat vagy a gömbsúlyzókat?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük