Stop a másnaposságnak vagy hogyan nézzünk ki jól egy álmatlan éjszaka után

A másnaposság nem aggaszt minket annyira 20 éves korban, mint 30 éves kor után. Lehet mulatozni késő estig, reggel pedig abszolút normálisan érezni magunkat. De a 30 éves kor után néha még egy pohárka bor vagy pezsgő kis megakadályozhatja, hogy reggel felkeljen az ágyból. Miért történik így?

Minden nagyon egyszerű. Minél idősebbek leszünk, annál rosszabbul dolgoznak szervezetünk általános funkciói, és csökken az állóképesség. Adaptációs képességünk az alapvető ingerekre csökken.  Például, sok embernek  30 éves korában valószínű, hogy már nem lesz olyan izomereje, rugalmassága és fizikai aktivitása, mint amilyennel  20 éves korában rendelkezett.

Amikor az italozásról esik szó, az egyik fő szerv, amely szenved a korral, a májunk. Ez főként azoknál az embereknél aktuális, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt. A máj sejtjei sérülnek, ami végeredményként zsír disztrófiájához vagy cirrózisához vezet. És mivel a máj felel a toxinok feldolgozásáért, az olyanokéért, mint az alkohol, a másnaposság következményei jelentősebbek lesznek, ha nem hatásosan dolgozik.

A más úgynevezett alkohol – dehidrogenáz enzimeket tartalmaz, amelyek felbontják az alkoholt egy toxikus vegyületté, úgynevezett acetaldehiddá. Ezt követően a másik enzim, az acetaldehid-dehidrogenáz, a glutation antioxidáns közösen, felbontja az acetaldehidet.  Ezután egy semleges anyaggá, acetáttá alakítja át, amely a vizeleten és a székleten keresztül ürül ki.  Óránként egy italnál több elfogyasztása kimeríti alkohol – dehidrogenáz és a glutation tartalékainkat, és a mérgező acetaldehid megtölti a vért, fejfájást, hányást és sok más klasszikus másnapossági mellékhatást okozva.

Nem elég, hogy a rendszeres alkohol fogyasztás megsérti a más sejtjeit, ami megnehezíti ennek a szervnek a teljes értékű munkáját, de glutation tartalékaink is csökkennek a korral, ami a továbbiakban gátolja az alkohollal szembeni méregtelenítő képességet. Mindez akár halálhoz is vezethet a másnaposságtól.

Emellett, azok az emberek, akik már elmúltak 30 éves gyakran rendelkeznek megbetegedésekkel, amelyek súlyosbíthatják az alkohol következményeként létrejött helyzetet, az olyanok mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin szint vagy elhízás. Ennek eredményeként, sokkal nehezebb az alkohol feldolgozásának  feladata.

Tehát, ha Ön már elmúlt 30 és valamilyen oknál fogva alkoholt fogyaszt, tegyen kiegészítő védelmi intézkedéseket, hogy elhatárolja magát a nehéz következményektől. Az egyik legjobb dolog, amit tehet, az, hogy eszik az ivás közben, és szerencsére az Ön korában, Ön valószínű, hogy egy elegánsabb vacsorát részesít előnyben egy üveg jó borral, mint a korlátlan sörfogyasztást egy sportbárban. Kevesebbet iszik meg, ha enni fog. És lassan fogja fogyasztani az alkoholt, mivel ételszünetekkel fog inni, ami több esélyt ad a májának, hogy érkezzen feldolgozni az alkoholt.

Néhány kulcsfontosságú pont, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerülje a másnaposságot: A tojás ciszteint tartalmaz, egy aminosavat, amely  segít a glutationtermelésében. A zöldség is, olyan mint a káposzta elősegíti az epetermelődést, amely megköti az acetaldehidet és megszabadul tőle.

Milyen következtetést lehet levonni a fent említettekből? Nem szabad túlzásba vinni az alkohol fogyasztását, és jobb korlátozni magunkat egy kisebb adag vörös borral a vacsora közben. Kis adagokban az alkohol még hasznos is az egészség számára, mivel jótékonyan hat a szív- és érrendszerre és nem árt a májnak.

Az alkohol-függőség, ugyan úgy, mint a szerencsejáték függőség is, kezelést igényel. Ez a betegség nagy figyelmet igényel a szakemberek részéről.  Az ilyen betegség esetében nagyon hatékony a csoportos terápia.

Ne igyál a munkanap előestéjén, így sokkal kellemesebbé teszed.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük