Rich froning: hogyan él és miként edz a kropssfit győztese

A fociban ott van Pele,a hokiban – Hrecki, a kosárlabdában – Dzsordan. A krossfitben már öt éve tart Rich Froning érája. Vérrel és verejtékkel jön létre a legenda a legyőzhetetlen bajnokról, aki nem ismer lehetetlent. Na, majdnem….

Тte lehetsz a leherősebb a fitness klubodban, rekord súlyokat emelhetsz fel vagy játszva lefuthatod a marafonokat, de ahhoz, hogy elismerjenek a világ legjobb fizikai formában lévő emberének, le kellesz győznöd Rich Froningot. Az a gond, hogy Richnek csak ez is kell: a verseny – egy motor, amely egész életünkben arra késztet hogy egyre jobbak és jobbak legyünk… És aztán még egy picit jobbak.

Hogyan alakul egy kisfiú élete egy nagy családban, aki imádja a különféle sportokat? A kis Rich élete 25 (!) unokabáty és unokanővér társaságában telt. Rich, amióta az eszét tudja, labdákat rugdosott, dobált, ütött el, futott, küzdött, fákra mászott – és minden alkalommal igyekezett gyorsabban, magasabban és erősebben csinálni csinálni ezt mint a kuzinjai. A bajnok édesanyja, Dzsenisz, visszaemlékszik arra, hogy a fiúk még evés közben is versenyeztek, és ez a verseny szellem Froning DNS-ének részévé vált.

Az iskolában Rich nem hagyott ki egyetlen esetet sem arra, hogy valakivel összemérje az erejét, és egyszer ez problémává vált. Megsérült a válla, de ennek ellenére mégis kiment baseball csapata mérkőzésére: legyintett egyet az ütőjével és már csak a kórházban ébredt fel, ahova a mentő helikopter szállította be a fájdalomtól eszméletét vesztett sportolót.

Az ínszalagok elszakadtak, az izomszövetek megsérültek. Akkor csak a csoda mentette meg Rich kezét, de a fájdalom sehova sem tűnt el. A collagében, ahová a srácot ígéretes baseball játékosként vették fel, a régi sérülés arra késztette, hogy letegye az ütőt. Azt lehet mondani, hogy ez a legjobb a krossfittel történt a megszületésétől fogva: a  baseballtól szabad időben Rich erre, az egyre nagyobb népszerűságnek örvendő sportolási fajtára szentelte az idejét.

2009 július 1-én Froning az egyik kuzenjével kiment az első edzésre és mintha csak ismét gyermekkorában találta volna magát: ugyan úgy mint akkor, egymás mellett dolgoztak, és ugyan úgy mint akkor, minden erejükkel azon voltak, hogy túlszárnyalják egymást. «A krossfitt —  az egyik legversenyképesebb sportfajta a világon», — állítja Rich, ma már  — 5-szörös világbajnok.

Lehetséges, hogy ez a sport valóban egyszerűen Rich számára volt létrehozva. Hogyan is lehetne másként megmagyarázni azt a tényt, hogy az első edzés után mindössze fél évvel könnyedén győzelmet aratott a válogatáson az év fő startjára — Cross Fit Games 2010-re? «Amikor megláttam a vezetéknevemet a regionális versenyek végső jegyzőkönyvének első sorában, azt gondoltam, hogy félreértés. Amikor viszont a következő szakaszt is megnyertem, akkor egyszerűen el voltam ámulva», — idézi fel Rich.

A finálés turnéban, amelynek nem hivatalos világbajnoki státusz volt, már a környezet ámult el.  Az újonc, Froning egy tank magabiztosságával végezte el a  gyakorlatokat: könnyedén felemelte a súlyokat, fáradság nélkül csinálta a felhúzásokat, mindenkinél gyorsabban járt kézen és mászott át a falakon. Úgy tűnt, hogy semmi sem képes megállítani ezt a  gépet, de itt a bírák kihirdették az utolsó versenyszámot:  kötélmászás ismétlésének számával (egyszerűbben fogalmazva, hányszor tud a résztvevő felmászni a 7,3 méter magasságra).
A  CrossFitGames sajátossága az, hogy a program csak néhány órával a start előtt hirdetődik ki, és a szervezeők szeretnek „meglepetéseket” adni hozzá a gyakorlatok listájához. Ilyen újság lett Froning számára a kötélmászás. Rich, előnyben léve a versenyben, az előző gyakorlatot mindenkinél hamarabb fejezte be és elsőként lépett oda a kötélhez. Az elején úgy tűnt, hogy Rich azért mászik csak kezeivel, hogy dicsekedjen erejével; de amikor Froning egymás után néhány alkalommal nem tudta elérni a csúcsot, érthetővé vált: a srác egyszerűen nem tudja, hogy kell helyesen mászni.
Egymás után mászott Rich a kötélen a lábai támasztéka nélkül, de egyszerűen kevés volt az erő a kezeiben az előző gyakorlatok miatt. Az egyik próbálkozás majdnem targédiával ért véget — Froning leesett a 7 méteres magasságból. Azonban Rich makacssága ismét tudatott magáról: azonnal felállt és újra felmászott.  Csak két teljes értékű ismétlést sikerült elvégeznie Froningnak. Az első helyet elveszítette, de a megszerzett pontszámok elegendőek voltak az ezüstéremhez. Más biztosan örült volna . (végtére is debütálás a bajnokságon — és máris érem). Egyszóval, ahogy Rich édesanyja mondja, számára a második hely ugyan olyan mint az utolsó.
Egy évvel később Froning szó szerint repült a kötélen  – úgy tűnt, hogy a felfelé vezető utat gyorsabban teszi meg, mint  a lefelé vezetőt.  Végül –  Cross Fit Games aranyéremmel és  250 000$-ral hazaindultak szülővárosába, Cookevillebe. Hogy milyen áron lehet elérni az ilyen győzelmeket, a legjobban Hillari Froning tudja, aki a Cross Fit Games 2011 előtt lett Rich felesége: «Arra kértem, hogy legalább a mézes hetekben ne edzzen, de Rich akkor is telepakolta az autó csomagtartóját súlyokkal és rájuk rakta a táskáinkat – azt gondolta, hogy nem fogom észre venni. Még az üdülés közben is naponta négyszer edzett».
Azonban a meglepetések a szervezeőktől nem értek véget. 2013-ban ilyet lett Froning számára a marafoni úszás a medencében. Rich utolsóként mászott ki  amedencéből és csaknem négykézláb.  Ahhoz, hogy likvidálja a lemaradását és mégis megnyerje a bajnokságot, a többi gyakorlat közben kettős erővel kellett küzdenie.  Azonban a bajnok titka az, hogy egyszer „megégetve” magát valamivel, többé nem követ el hasonló hibát.  2014-ben a programban ismét szerepelt az úszás, méghozzá ez alkalommal nyílt vizen. És Froning az első tíz között ért be a célba.

Mára ez Rich utolsó egyéni győzelme –  2015-ben, elmulasztva az egyénit, Froning a csapatjátékban győzött. «Megnyerve egymás után négy egyéni címet, most azt a feladatot tűzöm ki magam előtt, hogy négy csapatgyőzelem is szerepeljen a listámban. Egy már megvan, tehát, már csak három maradt, őgyhogy van mivel foglalkoznom. Az ember teste – tökéletes gépezet, amely bámulatos dolgokra képes.  Mi lehet jobb, mint naponta leellenőrizni a lehetőségeit?» — mondja mosolyogva Rich.

Egyéni rekordok
Lökés: 170 kg
Rántás: 139 kg
Felhúzás: 260 kg
Gugolás súllyal a vállakon: 215 kg

Kitartás
A képesség, hogy meg tudja őrizni a nyugalmat a legkedvezőtlenebb helyzetekben megkülönbözteti Richet a konkurensek többségétől.

Futás és úszás
Rich nem szereti őket, ezért az edzések során éppen ezekre az aktivitási fajtákra fordítja a fő figyelmet.

6–8
Ennyi órát igényelnek Froning napi edzései  Cross Fit Games-re való felkészülés során.

1
Az egyetlen ember, akinek a frissítéseire fel van iratkozva az  Instagramban Rich, — a felesége (Froningnak közel 678 000 követője van ).

83 kg volt Froning, amikor szerepelt a Cross Fit Games  2010-ben. Jelenleg súlya – 91 kg.

 

One thought on “Rich froning: hogyan él és miként edz a kropssfit győztese”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük