Részeg vagy: miért tűnik minden nő vonzóbbnak?

Tipikus szituáció: Március 8, ünneplés a munkahelyen, és a kollégád, akire korábban oda sem figyeltél, egyszer csak nagyon vonzónak tűnik a számodra. Tehát, épp itt az ideje visszaemlékezni, hogy milyen rossz viccet játszik az alkohol a férfi szemekkel.

1. Na, a hölgyekért!

Az első korty után egy másodperccel az alkohol molekulái a gyomrodban találják magukat. Onnan a nyombélbe jutnak – a bél azon részlegébe, ahonnan az alkohol már a vérkeringésbe jut és következményesen, az agyba.

2. A jelzések lecsitulnak

Az első adag után egy perccel az alkohol molekulái az agy hajszálereiből eljutnak a közeli sejtekbe. Ennek következményeként csökken a kolin szint  — azon anyagé, amely elengedhetetlen az idegimpulzusok normális átadáshoz az agyba.

3. Vidám vagy

Аaz alkohol felkelt benned az érzést, hogy kockázatos tetteket vigyél véghez, elnyomva az agy frontális lebenyének működését, amely – mellesleg –  a döntés hozatalért és a viselkedési program  fejlesztéséért felel. Emellett dopamin – élvezet hormon kibocsátás megy végbe. Még akarsz inni és egyéb örömökre vágysz.

4. Nem tudsz összpontosítani

Az elfogyasztott alkohol befolyásolja az agy nyakszirti részét is (az ő feladata — értelmezni azt,  amit látsz). A szemeiddel is furcsaságok történnek : nehezebbre esik számodra összpontosítani a tekintetedet egy konkrét célra, például, egy emberi arcra. Ehhez adjuk hozzá egy est tompított fényét, és immár minimum három tényező zavar neked abban, hogy józanon értékeld, szimpatikus-e az ember, vagy sem.

5. Ez a nő nem semmi!

Részeg vagy. Az agyad nem képes hitelesen felismerni még egy olyan egyszerű dolgot sem, mint a szimetrikusság – a vonzóság univerzális tényezője, — tehát bármilyen hölgy sokkal szexisebbnek tűnik a számodra, mint mondjuk két órával ezelőtt. Az agyban pezsgő dopamin pedig nem hagyja, hogy bármire összpontosítani tudjál a soros élvezet-adagon kívül.  Most már testin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük