Ön elgondolkozott valaha azon, hogy miért vannak a nőknek a gombok  bal oldalt, a férfiaknak pedig jobb oldalt? 

Furcsa dolog a divat, fantáziája korlátlan. Ez egy nagyon progresszív ágazata az emberi művészetnek, amely képes gyorsan változni, újabb és újabb színeket ölteni. De egy valami változatlan marad – a gombok elhelyezkedése a nemtől függően. Senki számára sem titok, hogy a férfiak ruháján a gombok jobbra gombolódnak, a nők ruháin épp ellenkezőleg – balra. Miért van ez így, csak egyesek tudják.

Napjainkban, az egyik legnépszerűbb válasz erre a kérdésre, az az állítás, hogy ebben a figyelemre méltó a nőknek van része. Arról van szó, hogy voltak idők, amikor csak a nagyon gazdag nők engedhették meg maguknak, hogy gombos ruhákat hordjanak, olyanok akiknek cselédjeik voltak. S mivel a nemes hölgyeket a cselédek öltöztették, ezért gombokat is úgy varrták fel, hogy könnyű legyen egy kivűlálló embernek begombolni őket.    Ami a férfiakat illeti, gyakorlatilag mindig egyedül öltöztek, ezért öltözékeiken nem kellett változtatni.

Kevésbé ismertnek tartják a verziót, amelyben a gyermekek anyatejes etetése figurál. Ismeretes, hogy a szoptatás közben  a nők, általában, a bal mellüknél tartják a gyermeküket. És, ha a gombokat  bal oldalra varrjuk fel, el lehet lesz takarni a gyermeket a kivűlálló tekintetektők, vagy a hidegtől.

Emellett létezik egy olyan állítás is, amelyben a vitatott probléma vétkese Napóleon. Arról van szó, hogy a nők tömeges elkezdték átvenni ötletét ismert pózával – elrejteni a kezeit a frakkja mögött. Ehhez azt az utasítást adta, hogy varrják át a gombokat a kabátján az ellenkező oldalra.

Azt híresztelik, hogy a gombok elhelyezkedése a lovaglással foglalkozó nőknek köszönhető. Arról van szó, hogy a nők oldalsó nyerget használtak, a ruhájuk jobb oldala pedig fent helyezkedett el, jobban védett a hidegtől és a széltől.

Ezek a verziók megtalálhatók az internet mélybe. Legyen bármiként is,mi is az igazság és mi a kitaláció – döntsék el maguk.

A gombokkal tisztáztuk a helyzetet, most pedig megvitatjuk a  klasszikus fekete színt a ruhásszekrényben és használatának fő szabályait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük