Nyűgözd le – hogyan befolyásolja a pohár a tartalmának az ízét

Hang kancsők, bor hőmérők és berendezések a bor pohárba való betöltéséhez, nem húzva ki a dugót – ez közel sem teljes listája azoknak a kiegészítőknek, amelyek napjainkban népszerűek a rajongók körében. Szinte minden nap új tendenciák jelennek meg, bemutatva a kóstolóknak a leghatékonyabb módszereket  a bódító ital értékeléséhez. De James Molesworth, a «Wine Spectator» folyóirat főszerkesztője, teljesen fölöslegesnek tartja az ilyen szerkentyűket. «Hogy élvezze a bor ízét, nincs szükségre másra, mint egy kancsóra, egy dugóhúzóra és egy pohárra», — mondja.

Nagy figyelmet érdemes fordítani az utolsó dologra. Minél jobb minőségű lesz a pohár, amelyből a bort fogja inni, annál jobb. Egy valóban jó boros pohár ára meghaladhatja a  $ 100 darabjáért. Mellesleg, az elit éttermek többsége épp ilyen poharakat vásárolnak. «Ez tükrözi az étterem életvitelének növekedését », — mondja Molesworth. «Ez a várakozásoknak az a része, amelyeknek meg kell felelniük a magasabb osztályba tartozó éttermeknek. Erre ugyan olyan szükség van, mint a porcelán tányérokra és díszes evőeszközökre». De miért olyan fontos a megfelelő poharak kiválasztása a bor fogyasztásához? A válasz szokatlan, de egyidejűleg egyszerű is: az üveg minősége, amelyből az edény készült, valamint formája egyenes hatással van az ital ízére.
Ugyan az a bor, különböző poharakban

giphy

Valakinek úgy tűnhet, hogy mindez nem több, mint kitaláció. Hogyan befolyásolhatja egy pohár az ital ízét? De, valójában, a jelen állítás már régen ténnyé vált, amelyet kísérleti úton bizonyítottak be. A «Riedel» társaság, amely pohárgyártással foglalkozik, több mint 50 évvel ezelőtt legyártott egy teljes sor kristály poharat, amelyek speciálisan a borok kóstolására voltak kidolgozva. Az ismert márkájú boros poharak lehetővé teszik több, mint 300 italfajta értékelését. Az ötlet abban rejlik, hogy ki kell próbálni egy meghatározott borfajtát sorjában több különböző pohárból. Minden korttyal változni fog az ital íze a termék tervzésétől függően. Georg Ridel, a10-ik generációs családi bussines tulajdonosa, elmeséli: «A borospohár nem csak egy edény az ital számára, hanem eszköz is a borok különböző tulajdonságai közötti harcban, amelyek meghatározzák az ízminőségeit, az olyanokat mint a gyümölcs csokor, semlegesség és savasság. Tökéletes esetben ki kell, hogy egyensúlyozza ezeket a tulajdonságokat».

 «Építészet» üvegből

A pohár tervezése diktálhatja, hogy milyen módon fog kihatni a bor az ízreceptorokra. Ez lehetővé teszi kihangsúlyozni az ital egyik vagy másik jellemzőjét. A «Riedel»  cég minden egyes pohara exkluzív és megfelel a három fő tervezési paraméternek, amely az edény méretét és formáját, valamint a karima átmérőjét képezi. Az első jellemző lehetővé teszi a levegő és  bor kontaktusa hosszúságának szabályozását. A forma meghatározza, hogy melyik vonalon fog a folyadék kifolyni a pohárból. Ami a karima átmérőjét illeti, ez kihat a borfolyam mozgásának sebességére az edény felső részéhez. Ridel állítja, hogy nem muszáj borszakértőnek lenni, hogy az ember értékelje a különbségeket a borok ízében, amelyek különböző poharakba vannak töltve.   «A két felkínált variációból általában azt választjuk, amelyik édesebb», — mondja. A poharak, ahogy Ridel magyarázza, különböző képen hangsúlyozhatják ki a bor keserű vagy savanyú komponenseit. De egy helyesen megtervezett edény teljes mértékben ki kell hogy nyissa az ital gyümölcs ízét.

A formának valóban jelentősége van? Mivel az íz az ember szubjektív tapasztalata, ezért a tudósok úgy döntöttek, hogy a jelen kérdést technikai szemszögből vizsgálják meg. A Tokiói Bioanyag és Biomérnöki Egyetem kutatói végeztek egy kísérletet laboratóriumi feltételek között. Egy speciális berendezés segítségével rögzítették, hogy az  etanol, amely a vérben található, különböző képpen párolog ki a különböző formájú poharakból. Ez csak azt bizonyítja, hogy az elmélet a bódító ital és az edény közötti kapcsolatról, amelybe kiöntődik, igaz.
A drága italok toplistja – tudj meg mindent a luxusról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük