Növekedés a karrierben: a siker titkai a vezérigazgatóktól

A főmök vállon veregetése és a «kiváló munka» szavai —  ez természetesen jó dolog, de az előreléptetés vagy a prémium sokkal jobb. Miben rejlik a szolgálatban történő állandó előrehaladás okos stratégiája? A soros unalmas beszélgetés helyett a szakemberekkel a karrierben történő előrelépéseket illetően, megkértük a sikeres főnököket, hogy osszák meg velünk a titkaikat .

A karrier növekedés 1 szabálya. Mond el a véleményedet

30 éves korában  Tony Hailenak nem volt célja az életben. Az előző10 évet jachtokon töltötte az Atlanti-óceánban az expedíciókon az Északi-sarkra. Egyszer az egyik barátja odaadta neki egy üzleti tervét, egy potenciális befektetést illetően. Mivel nem volt mit csinálnia, Haile leír hat oldalnyi magyarázatot arra, hogy miért nem jó az adott terv, és mit kell megváltoztatni benne. A papírok elkerültek a társaság vezetőségéhez, majd Hailet meghívták az irodába és… neki a fejlesztési igazgató állását. Két évvel később a Chart Beat társaság vezérigazgatójává vált, amely megoldásokat kínál az internetes elemzés területén.

«Egy vezérigazgatónak minden nap többezer problémát kell megoldania,  — mondja Haile. — A legértékesebb munkatársak a számára — azok, akik képesek levenni a problémát a válláról, például felajánlva egy módosítást az üzleti terv javításához, még, ha nem is kérték erre. De tudd, ha nem értesz egyet valakinek a döntésével, fel kell ajánlanod egy másik utat és tényekkel kell rendelkezned, amelyek a te igazadat támasztják alá. Vedd figyelembe, hogy ez ugyan olyan fontos, mint a képesség, hogy tudjál hallgatni a kellő pillanatban. Úgy gondolom, a sikerem oroszlánrésze abban rejlik, hogy mindig magamnál okosabb emberekkel vettem körül magamat, és értettem, hogy hallgatni őket –  sokkal hasznosabb, mint magam beszélni ».

A karrier növekedés 2 szabálya. Erősítsd a gyönge oldalaidat

Amikor Perk Perkinst 1992-ben kinevezték az Orvis társaság vezérigazgatójának, nem volt egyszerű dolga. Ezt a beosztást egy másik embernek készítették, de az felmondott. Az Orvis ügyei, amely sporttermékek gyártásával foglalkozott, nagyon rosszul mentek. Perkins első feladata az volt, hogy megakadályozza, hogy a társaság csődbe menjen. Beismerte saját magának ,hogy segítségre van szüksége, és felvételizett egy három hónapos kurzusra az üzlet-irányítás területén a Harvardra. Az oktatás nem csak, hogy megadta neki a kellő ismereteket, de növelte az önbecsülését is. Pszichológiai készségeket szerzett, amelyekre szükség volt a társaság megmentéséhez. A következő huszon valahány évben Perkins majdnem négyszeresére növelte az Orvis bevételét.

A képesség tanulni — egy igazi vezető egyik legjobb tulajdonsága. Keress lehetőségeket arra, hogy eljuss valamilyen kurzusra, amely növeli a szakképzettségi szintedet. Perkins szerint, az Orvisban sok munkatársnak segítettek a tanulásban. ’gy a főnököd látni fogja, hogy mennyire komolyan állsz hozzá a karrieredhez. Ha nincs időd a hasonló tanulásra, válasz magadnak könyveket,  amelyek segítenek neked a szférádban és olvass minden nap.

A karrier növekedés 3 szabálya. Mindig támaszd alá a szavaidat tettekkel

Ha egy magasabb beosztásba javaslod magadat, akkor azt tanácsolod, hogy a főnököd rád tegye meg a tétet. Ahhoz, hogy ez működjön, meg kell győznöd a vezetődet, hogy készen állsz a fokozott felelősségre. Amikor Dzhim Ueber kicsit  30 fölött járt és a Coleman turisztikai felszereléseket gyártó társaságra dolgozott, biztos volt benne, hogy egyszer a saját üzletének az élén fog állni. Értette, hogy vezető akar lenni, de  az üzletfejlesztési alelnök beosztásában egyetlen alárendelt dolgozója sem volt.

Ekkor megírta a társaság egyik alosztálya fejlesztésének tervét, amelynek nem nagyon jól mentek a dolgai. A vezérigazgató annyira le volt nyűgözve, hogy „zöld utat” adott Uebernek és az alosztály elnökévé tette. Napjainkban a Brooks Running társaság vezérigazgatója és értékes kádereket keres, akik készen állnak felmászni a karrierlétra legtetejére. Vegyél példát róla: kérdezd meg a főnöködtől, miben rejlik a legnagyobb probléma. Ezt követően pedig fektesd bele minden energiádat abba, hogy elérd a sikert.

A karrier növekedés 4 szabálya. Ha nem tudsz növekedni, menj tovább

2002-ben  Scott Allan egy kis üzlet operációs igazgatója volt a Szilícium-völgyben, amely internetes fizetésekkel foglalkozott. Ő és a csapata 20 millió dolláros befektetést kapott a kockázati alapoktól és készen állt elindítani a szolgáltatást, de a piac hiretelen megváltoztatta az irányt. Allan fél évet kapott arra, hogy bezárja, vagy eladja a társaságot. Azonban az eladás után 18 hónappal a társaság, aki megvásárolta a businesst az alosztály vezérigazgtójává tette meg Allant. Technikailag ezt lealacsonyításnak lehetne nevezni, azonban az új beosztás felfedezéseket hozott neki, amelyeket nem érhetett volna el, ha operációs igazgató marad. «A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy néha kerülőt kell tenni, sőt akár néhány lépést is hátra, de akkor legközelebb nagy áttörésre leszel képes », — mondja ő.

A karrier útvonala nem mindig csak felfelé megy, hanem inkább hurkokkal teli pályára hasonlít. Annak az ismerete, hogy miként működnek a különböző alosztályok, felkészíthetnek téged a beosztásra a csúcson. Néha, ahogyan ő mondja, jobb lemondani a magas beosztásról és elutasítani a jó fizetést egy olyan társaságnál, ahol nincs perspektíva,  hogy alkalmazkodj egy őj területen, ahol hatalmas jövő nyílik meg előtted.

Te hogy gondolod, mi a siker titka?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük