Ne edd ezt alvás előtt, egyszerűen sokkban leszel az eredménytől! 

Milyen ételek zavarnak nekünk az alvásban.

Úgy alszik mint egy kisbaba vagy álmatlansággal küzd egész éjszaka – sokban függ attól, hogy mit vacsorázott.Спите вы как младенец или боретесь всю ночь с бессонницей, во многом зависит от того, что вы съели вечером. A “Letidor” tudja, milyen élelmiszerek zavarják az alvást, és mit szabad beharapni alvás előtt.

Kávé

giphy

Nem javasolt kávét inni alvás előtt. A koffein stimulálhatja a központi idegrendszert akár több órán át is a fogyasztása után. Az igazságosság érdekében érdemes megjegyezni, hogy ez nem mindenkinél fordul elő.  De, ha szervezete érzékeny a koffeinre, akkor valószínű, hogy nem fog tudni elaludni. Ennek az anyagnak a stimuláló hatása akár 14 órán át is tarthat. Ezért jobb az alvás előtt 8 órával fogyasztani a kávét. Azaz, ha este 11-kor fekszik le aludni, akkor délután 3 órai kávészünet az utolsó kell, hogy legyen.

Gyorskaják

giphy

Azokról a káros ételekről van szó, mint a sajtburger, burritó, szendvicsek és különösen a  pizza. Mindezek nagy mennyiségben tartalmaznak zsírokat. A zsíros ételek pedig gyakran idéznek elő haspuffadást és gyomor bántalmakat, ami zavar a normális alvásban. Az alvás   töredezetté válik, azaz az ember gyakran ébred fel rövidebb időre. Reggel kipihentnek érzi magát, napközben pedig álmosnak. A pizza különösen káros, mivel a sajtban lévő zsírok és a paradicsomban lévő savak kombinálása még gyomorégést is kiválthat.

Nyers hagyma

giphy downsized large

Természetesen, Ön nem fog élvezettel hagymaszeleteket vágni és ezekkel csillapítani esti éhségét.  A zöldhagyma leggyakrabban az úgynevezett könnyű salátákban fordul elő az uborkával, paradicsommal és paprikával, például.  Mint kiderül, a kellemetlen szájszag nem az egyetlen oka annak, hogy ne együnk nyers hagymát estére. Sokkal rosszabb az, hogy elősegítheti a gázképződést, ami növeli  a nyomást a gyomorban, ez pedig ahhoz vezet, hogy a sav visszakerül а torokba. Egészében véve ez a reflux normálisnak tekinthető, amikor nem okoz erős kellemetlenséget és amikor nem tart hosszú ideig. De minden esetben is, még, ha Ön az egészséges táplálkozás pártfogója is, távolítsa el a hagymát az esti salátájából.

Kenyér és pékárú

giphy

Minden termék rendelkezik a glikémiás indexel. Ez mutatja, hogy mennyire nő a vércukor szintje az után, hogy Ön elfogyasztotta a terméket.  A kenyérnek és a pékárúknak ez az indexe az egyik legnagyobb. Képzelje el, hogy estére elfogyasztott egy kalóriadús zsömlét, ezután hosszú szünet következik be Önnél az étkezésben, aminek következtében a vércukor szint hirtelen leesik.  Ez a csökkenés egy másik folyamatot indít el  — a kortizol szint  (hormon, amely szabályozza a szénhidrát cserét) nő, ami a melatonin termelés csökkenéséhez vezet. Pedig a melatonin hormon szabályozza az endokrin rendszer  tevékenységét, a vérnyomást és az alvás időszakosságát. A kenyérnek és zsömléknek nincs helye az esti táplálkozásban.

Víz 

giphy

Ahhoz, hogy biztosítsuk a szervezetünknek a kellő mennyiségű nedvességet, elegendő vizet kell inni a nap folyamán. De, ha sok vizet iszik mielőtt lefeküdne aludni, akkor többször fel fog ébredni, hogy wc-be menjen. Ez pedig azt jelenti, hogy az alvása többször meg fog szakadni.   Ezért tökéletes esetben nem javasolt sok folyadékot fogyasztani az alvás előtt 3 órával.

Éhezni szintén nem jó

A vélemény a következő  — nem szabad túlenni magunkat alvás előtt. A nagy mennyiségű étel arra készteti a szervezetünket, hogy egész éjszaka dolgozzon, hogy megeméssze az ételeket. Amikor pedig a szervezet erőteljesen dolgozik, nem tudunk normálisan aludni. Minél később alszik el, annál rosszabbul fogja magát érezni másnap.

De éhezni alvás előtt szintén nem jó. «Nem kell éhgyomorra lefeküdni aludni, — mondja  Ajsat Jandijeva,  АйшатЯндиева, orvos- terapeuta, alvásszakértő az EA Clinic eurázsiai klinikán. — Jobb az alvás előtt 4 órával vacsorázni. Ha pedig valóban megéhezett , akkor be lehet valamit harapni — például el lehet fogyasztani egy könnyű joghurtot  1,5-2 órával az alvás előtt. Mellesleg, az alvás előtti beharapásokat gyakran javasolják a leendő anyukáknak. Nem szabad, hogy nehéz legyen — egy pohár kefír segít teljesen megszüntetni az éhséget és nyugodtan elaludni».

Inkább az alvás előtt csinálj egy gyors takarítást, a helyiség megtelik friss levegővel, te elfáradsz és hamarabb el fog aludni .

 

One thought on “Ne edd ezt alvás előtt, egyszerűen sokkban leszel az eredménytől! ”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük