Mit tegyünk, hogy ne takarítsunk a lakásban?

Egy pár felnőtt, két-három gyermek és egy kutya – akaratlanul is minden napos rendetlenséget csinálnak, és a ház kaotikusan nézhet ki, még akkor is, ha minden rendben van. Az anyukák állandóan harcolnak a kosz, por, kenyérmorzsák, szétdobált ruhák és tárgyak, stb. Ellen. Szerencsére, kutatva a háziasszonyok munkájának sokéves tapasztalatát, kidolgoztunk egy könnyű és egyszerű stratégiát, amely segít megtisztítani a házat minimális idő alatt. Függetlenül attól, hogy mennyire szereti mindenki a gondos és rendben tartott házat, senki sem akarja minden idejét a rendrakásra fordítani. Tehát, mit is kel tenni, hogy a minimumra csökkentsük a takarításra szánt időt?

Alakítsa ki a takarítási szerek készleteit

mit tegyunk hogy ne takaritsunk a lakasban e

Vegyen egy egyszerű műanyag vedret és rakja bele a tisztítóoldatokat tartalmazó flakonokat, a szivacsokat, és a tiszta higroszkópikus anyagot a végső törlésekhez. A két takarítási készletet tartsa a konyhai és a fürdőszobai mosdók alatt. Ilyen tárolási módszer mellett nem lesz hosszú tisztító-.mosó sezrekből álló sora, amely elfoglalja a polcokat, és soha nem fog időt fecsérelni a kellő eszközök keresésére.

 

Állítson be időmérőt

Senki sem akarja azt érezni ,hogy egész napját a takarítással tölti. Vonjon be egy segédet – vegyen egy hangjelzéses időmérőt. Állítsa be öt percre a fürdőszoba takarításakor, vagy hét percre, amikor a konyhával foglalkozik – ez meg fogja tanítani Önt, hogy gyorsan végezze a takarítást.

mit tegyunk hogy ne takaritsunk a lakasbanNagyon sok időt és erőt kell fordítani, főként a nagy lakásokban és családi házakban arra, hogy az tárgyak a törvényes helyükre kerüljenek vissza. Gyakran kell az egyik szobából a másikba járni, áthordozva a kisebb és nagyobb dolgokat. Egy kosárral a kezében sokkal egyszerűbb lesz ez a feladat, sőt kényelmesebb is. Észrevett egy elemet, amely a másik szobába tartozik – tegye bele a kosárba. Amikor átmegy a másik szobába – vigye magával a kosarat,  hogy folytatni tudja a gyűjtögetést, és így tegyen az egész házban. A mozgás közben minden összegyűjtött tárgy ott marad, ahol a helye van, ha pedig nagyon kevés ideje van – hagyja ezt az „élvezetet” későbbre, majd később szétválogatja és elpakolja a tárgyakat, lehet, hogy akár a gyermekivel is — ők szeretik az ilyen elfoglaltságokat, mert hasonlítanak a „találd meg a tárgy helyét” játékra.  A lényeg, hogy Ön nagyon sok időt takarít meg azzal, hogy nem hordozgat át minden egyes tárgyat.

Hagyja a mosdót és a kádat utoljára

mit tegyunk hogy ne takaritsunk a lakasban eA konyha vagy a fürdőszoba takarítása közben csináljon meg mindent, amit eltervezett, és csak azután foglalkozzon  a mosdóval. Miért így? Azért, mert a mosdó a cselekmények epicentruma a takarítás közben, és semmi értelme a tisztítására, ha épp hogy csak elkezdte  a takarítást, és állandóan itt fogja leöblíteni a koszos szivacsot. Emellett nagyon kellemes letörölni, tudván, hogy a takarítás a végéhez ért (persze, még mielőtt megszólalt volna a hangjelzés!).

Ne féljen delegálni a jogokat és kötelezettségeket

Nem kellesz egyedül takarítania. Bármilyen korú gyermekeknek, akár a legkisebbeknek is (persze, ha már megtanultak járni és értik, hogy mit mond nekik) lehet egyszerű feladatokat adni, amelyeket úgy mutat be nekik, mint egy játékot. Kérje meg őket, hogy válogassák szét a szennyes ruhát, elkülönítve  a fehér ingeket a színes ruháktól, vagy nézze meg, hogy mennyi játékot tudnak összeszedni míg Ön az ágyukat veti be. mit tegyunk hogy ne takaritsunk a lakasban eVáltoztassa át ezt a munkát egy érdekes játékká az ő, és a saját maga részére is.

Тegye szokásává a takarítást

Ha rendszeresen kiüríti a mosogatógépet, vagy letörli a polcokat, amíg a kávé fő reggel, akkor nem fog úgy gondolni erre, mint a konyhai munka egy részére – ez a cselekmény egysezrűen minden reggele részévé fog válni. Ha valamit napi szinten csinál, vagy naponta akár többször is, akkor a kis erőfeszítések itt vagy ott, segíteni fognak fenntartani a rendet ezek nélkül  a hatalmas, sok időt igénylő nagytakarítások nélkül.

A rend titkai egy házban.

One thought on “Mit tegyünk, hogy ne takarítsunk a lakásban?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük