Mit lehet csinálni egyedül: 5 mód megpihenni a környezettől

Úgy volt, hogy találkozzon barátaival munka után? Nem lenne jobb, ha egyedül maradnál és feltöltenéd erődet, hiszen a pihenés közben nőnek az izmaid!

Ha komolyan áll hozzá az egészséges életmódhoz, akkor tudnod kell, hogy a pihenés a diéta és a sporttal egyenértékű — ez azon három pillér egyike, amelyeken a jó forma alapszik. A szabadidő – az az időszak, amikor izmaid növekednek. Mint fitness rajongó, bizonyára úgy állsz hozzá az edőzteremhez, mint egy komoly álláshoz,  de ne feledd – minden pénzt nem lehet megkeresni. Szükséged van rá, hogy időben és megfelelően biztosíts szünetet a testednek, máskülönben nem lesz jó vége: a túl nagy megterheléstől károsodni fog immun rendszered, meg lesz zavarva a cirkadián ritmus, és még az étvágyaddal is gondok lehetnek. Már megértetted: helyesen pihenni — nagyon fontos.

A pihenés a diéta és a sporttal egyenértékű — ez azon három pillér egyike, amelyeken a jó forma alapszik

Tavaly novemberben a The RestTest onilne kutatás keretein belül  világszerte 18 000  ember  adott választ azokra a kérdésekre, hogy hogyan tölti a szabad idejét. A megkérdezettek között teljesen különböző emberek voltak – diákok, színészek, üzletemberek, sőt még fitness szakértők is. Több, mint a résztvevők , két harmada elismerte, hogy nincs ideje a pihenésre és csak a kutatás résztvevőinek  10%-a mondta azt, hogy ezzel nincs gondja. Emellett, az emberek megosztották azt az információt, hogy nagyon különböző módokon töltik a szabadidejüket  — egyeseknek, hogy ellazuljanak, nehéz fitness edzésekre van szükségük, másoknak — teljes nyugalomra.

A kutatás egy csomó információt adott az elgondolkozásra, és talán a legfontosabb, amit érdemes megemlíteni – szinte valamennyi megkérdezett ember arra a belátásra jutott, hogy a legjobb egyedül pihenni. Valóban, az ilyen pihenés visszaállítja az erős és a harmóniát, de mi legyen, ha nehezedre esik átvészelni az egyedüllétet? Ne aggódj, meg fogsz vele birkózni! Összegyűjtöttünk valamennyi tevékenységi fajtát, amelyek segítenek neked abban, hogy önmagad társaságában pihenj.

  1. Olvass könyvet

A megkérdezettek  60%-a  egyetértett abban, hogy az olvasás az egyik legjobb pihenés fajta (természetesen, ha a munkád nem áll ezzel kapcsolatban). Amikor olvasol stimulálod a gondolkozási folyamatokat , ami segít megelőzni az olyan szörnyű dolgokat, mint az időskori dementia és az Alzheimer-kór.

  1. Menj ki a természetbe

A második helyen a kedvenc pihenés fajták között a kutatás résztvevői a természeteanyával való kontaktust nevezték meg. Ha nem tudsz edzések nélkül élni, ezek hatékonyabbak lesznek a friss levegőn. Képzeld csak el — a futás a szabadban segít  több kalóriát égetni, mint egy zárt helyiségben. Ez sokkal jobb mint a futópad— megtöltöd  D vitamin tartalékaidat és növelni fogod a tesztoszteron szintedet is.

  1. Hallgass zenét

Szinte ugyan olyan népszerűséget kapott a megkérdezettek körében, mint a séta a természetben — a kedvenc dalok hallgatása. Valószínűtlen, hogy elgondolkozol ezen, amikor bekapcsolod a Metallica zenekar «Fuel» dalát, de ebben a pillanatban az ereid kitágulnak, és a szervezeted stimulálja  a nitrogén-oxid  termelését, azét az anyagét, amely megakadályozza a vérrögök képződését. Hallgatva kedvenc zenédet, elhatárolod magadat a szívbetegségektől!

  1. Meditált

Egyedül maradva a gondolataiddal, azután kiűzni őket a fejedből és átérezni a harmóniát a testeddel — a negyedik legnépszerűbb pihenési fajta a megkérdezettek körében.  Természetesen, nem javasoljuk, hogy ülő életmódot folytass, de a harmónia és az egyensúly keresése sokkal hatásosabb lehet, mint a problémák  lecserélése a nehéz súlyokra az edzőteremben.

  1. Vegyél fürdőt

A kutatás eredményei alapján,  a meleg fürdő eléggé népszerű módszer lett a „gőz kiengedésére” a munkanap után, és ennek megvan a magyarázata.  A fürdőben töltött idő, melyben a víz hőmérséklete eléri a 40 fokot, jobban kiegyensúlyozza a cukoregyesúlyt a mint ugyan ez az idő a kerékpár edzőpadon.   Sőt, a meleg vízben feküdve égnek a kalóriák, semmit sem téve eközben!  Hát nem ok ez rá, hogy ma este vegyél egy forró fürdőt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük