Miről lehet beszélgetni egy lánnyal az első randin?

  1. Miért nem léptek még kapcsolatba velünk földönkívüli lények.

Figyelembe véve azt, hogy megfigyelhető univerzum átmérője 92 milliárd fényév, úgy vélni, hogy a mi bolygónk az egyetlen lakható bolygó, nagyon ésszerűtlen és ennek az esélye nagyon csekély. Dehát akkor miért csak a futó műholdak lépnek velünk kapcsolatba?

A lehetséges érveket ebben a témában Fermi paradoxának nevezik. Valóban nagyon sok különböző elmélet és verzió van, és ez jó, de ne feledje, hogy megvan a valószínűsége annak, hogy egyedül vagyunk a világűrben.

  1. Hogyan jelent meg az élet?

Ez és a hasonló kérdések nem fogják hagyni, hogy unatkozzanak. Az „ősleves” különböző verzióinak támogató úgy vélik, hogy a Födnek elsődlegesen lehetősége volt létrehozni az összetettebb molekulákat, amelyek később az élet kialakulását vonták maguk után. Megtörtént ez az óceán mélyén és a vulkanikus kráterekben is, a talajban és a jégben. Az RNS és DNS – a domináns alapja az életnek a Földön. Számos elmélet létezik ,melyek azt vallják, hogy  az RNS és DNS  egyetlen nukleinsav. Van aki abban hisz, hogy az első magvakat és a faj jövőbeli képviselői üstökösök és meteorok segítségével érkeztek meg a Földre. Innen ered a kérdés – honnan van ott élet?

  1. A sötét anyag összetétele.

A Világűr tömegének körülbelül 80%-át a sötét anyag tartalmazza. Ez egy olyan specifikus jelenség, amely  nem bocsát ki fényt egyáltalán. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a sötét anyag gyengén kölcsönható részecskékből – wimpokból áll, amelyek százszor nehezebbek a protonoknál.

  1. Miért alszunk?

Életünk egy harmadát alvással töltjük. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy elinduljon valamennyi regenerációs folyamat, amely lehetővé teszi fenntartani biológiai óránk  időtartamát. De miért történik mindez? Természetesen, itt is számos elmélet van. De jelenleg minden kutatás ezen a téren az alvás fontosságának tanulmányozására és a szellemi képességekre történő kihatására irányul.

  1. A tektonikus lemezek működési elve.

Ki ne tudná, hogy a tektonikus elemek tevékenysége kontinentális mozgást, vulkánkitöréseket és földrengéseket von maga után, sőt hegyképzéseket is. Legyen bárhogyan is, a tudósok nem tudják, hogy miért is történnek ezek a tektonikus mozgások.

  1. Sötét energia. Mi ez?

Már tudjuk, hogy a világűr 80%-ban tartalmaz sötét anyagot, de a sötét energiára az egész világűr tartalom  70% -a jut. A többség úgy véli, hogy a sötét energia az oka az univerzum tágulásának. Össze lehet-e hasonlítani  minden ismert tényt Albert Einstein gravitáció elméletével vagy minden át lesz tekintve, senki sem tudja.

  1. A lítium lelőhelye.

Réges-régen, az univerzumban rendkívül magas hőmérséklet volt. Ebben az időszakban alakultak ki óriási mennyiségben a  a hidrogén hélium és lítium izotópjai. Az első kettőből ugyan annyi maradt, mint volt, azonban a lítiumból-7, amelyet jelenleg lehetőségünk van látni, csupán az egyharmadát teszi ki az egykori mennyiségnek. Elnyelték-e a csillagok magjai  vagy a modern teleszkópok és egyéb eszközök egyenlőre nem tudják felfedezni őket. Egyszóval a univerzális lítium letűnését jelenleg hatalmas rejtély övezi.

  1. Mi az a gravitáció?

Az emberek többsége tudja, hogy a hold gravitációja képes apályokat és dagályokat okozni, a földi gravitáció pedig lehetővé teszi, hogy kényelmesen mozogjunk a földfelszínen. Az adott jelenséget egy anyag hozza létre, amely miatt a nagyobb objektumok képesek vonzani magukhoz a kisebbeket. A paradox abban rejlik, hogy miközben a tudósok a gravitáció működési elvét tanulmányozzák, felvetődik bennük a kérdés, hogy létezik-e egyáltalán.  Miért van az, hogy az erő, amely összetartja az atomokat, eltér a gravitációs  erőtől?  Ezeket a kérdéseket szintén rejtély fedi, amelyet a modern tudományos szint egyenlőre nem tud feltárni.

  1. Milyen oknál fogva van több matéria mint antimatéria?

A fizika modern felfogásában, a két matériafajta egyforma, de ezzel egyidejűleg ellentétes. Lényegében véve, ha találkoznak egymással, akkor el kell, hogy pusztítsák saját magukat és mindent maguk körül. Az ilyen kölcsönös pusztítás túlnyomó része már megtörtént a születő Világűrben. De a megmaradt matéria megengedheti magának, hogy  több milliárd galaxist hozzon létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük