Mire van szüksége nap mint nap az agyunknak?

Az ember agya – egy sajátos számítógép, azonban még a legerősebb számítógépnek is rendszeres újraindításra, táplálásra és tisztításra van szüksége. Hasonló helyzet megy végbe az élő szervvel is. Az ember agya sokkal jobban fog működni, ha teljes mértékben meg lesznek valósítva az igényei. Ismerjük azokat a titkokat, amelyek segítenek javítani az agyi tevékenységet, élénkséggel töltenek fel, és szívesen megosztjuk ezeket a kedves olvasókkal. Itt van néhány olyan dolog, amelyre szüksége van az agyunknak.

Tiszta lappal

A tudósok kutatásai bebizonyították, hogy a modern gadgetek  és számítógépek megjelenése negatívan mutatkozott meg az emberiség szellemi fejlődésén. Az emberek többé nem kell aktívan gondolkozniuk, hiszen a munka többségét az elektromos gépek végzik. Ahhoz, hogy az agy sejtjei ne sorvadjanak el, rendszeresen edzeni kell őket. Elegendő minden nap tollat és papírt használni, mechanikus módon készítve el a kellő feljegyzéseket. Higyjék el, hogy az agy számára sokkal fontosabb az írás készsége, mint a szedés a billentyűzeten.

Pozitív hangulatban

Úgy vélik, hogy a depresszió kizárólag a lelki állapotra van hatással? Akkor nagyon tévednek. A stressz nem csak az idegeket érinti, hanem behatol mélyen a gondolatokba is, megfosztva a racionális gondolkodás lehetőségétől. Ahhoz, hogy az agy funkciói teljesen végre legyenek hajtva és ne legyenek zavarok, meg kell szabadulni a depressziótól. A negatív gondolatok megtöltik a tudatot, zavarnak a munkában és megakadályozzák az új ötletek kialakulását. Hangolódjon rá a pozitív hangulatra és egyszerűen legyen boldog.

Vitamin bumm

Az egészséges életmód rajongói valamiért állandóan állítják, hogy nagyon fontosak a vitaminok, Ön pedig könnyed mosollyal az arcán folytatja a gyorséttermi ételek fogyasztását. Ha ez a helyzet illik Önre — sűrgősen változtatni kell a stratégián. Legyen bárhogyan is, de a táplálkozás szakértők magabiztos véleményeiben nagy igazság van. Vitaminok nélkül a szervezet nem tud normálisan működni, s ez alól az agy sem kivétel. A hasznos anyagok hiánya miatt olyan tünetek jelenhetnek meg, mint az emlékezet romlása, a figyelem koncentrációjának csökkenése. Korrigálja étrendjét és kezdje el rendszeresen táplálni agyát vitaminokkal. Egyen több húst, zöldséget és gyümölcsöt, hogy biztosítja a B, C és E csoportba tartozó vitaminok bekerülését a szervezetbe. Ne feledkezzen meg a friss levegőről, hogy sejtje megteljenek D vitaminnal. Megváltoztatva az életritmust, észre fogja venni, hogy miként nő az agy aktivitása, javul az emlékezőképessége.

Nappali újraindítás

Az óvodában a gyermekeket nappal lefektetik aludni, a felnőttek pedig saját maguk fosztják meg magukat ettől a fantasztikus lehetőségtől. A kívánság, hogy minél többet érkezzünk, folyamatos munkába űzi az embert, s estére kimerültséget érzünk. A helyzet lehetne  jobb, ha az emberek felidéznék gyermekkori szokásukat – a déli alvást. A tudósok bebizonyították, hogy a nappali pihenés segít ellazulni és rendet rakni a gondolatokkal. A 8-9 órás munka során az ember erős szellemi megterhelést él át, még akkor is, ha fizikai munkát végez. Az agynak elegendő mindössze   15-20 perc alvás nap közben ahhoz, hogy pihenjen egyet és helyre álljon. Egy ilyen fajta szünet után jelentősen nő a figyelem koncentrációja és aktivizálódik a logikus gondolkozás.

Mozgásban van az élet

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire hasznos a sport a testünk számára, de nem mindenki tudja, hogy a fizikai megterhelés még az elme számára is hasznos. Kiderült, hogy az edzések közben gyúrjuk az izmainkat és a fáradt agytekervényeket is. Erőteljesebbé válik a véráramlásba az agyba, aminek köszönhetően a szerv megtelik oxigénnel. Emellett, az aktív gyakorlatok elősegítik az endorfin termelést, amely a jó kedvért felelős. Mint ahogyan azt már elmondtuk, a szellemi tevékenység egyenesen függ a lelki állapottól. Nem muszáj profi szinten sportolni, ha problémái vannak az egészségével. Végezzen nap mint nap könnyed tornát, járjon el sétálni, időről időre látogasson el az uszodába. Az ilyen életritmus segít megelőzni az agy korral járó betegségeit, jó emlékezetet biztosít és fantasztikus hangulatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük