Milyen termékeken lehet spórolni és eközben egészségesebbé válni

A táplálkozásra minden család jelentős összeget költ, nehezen sikerül spórolni a fiziológiai szükségleteken. Azonban egyes termékek a drága kategóriákból kizárhatóak az étrendből, olcsóbbakra történő lecserélésük révén, amelyek emellett sokkal egészségesebbek is.

1.Nemes sajtfajták

с плесенью

A rokfort vagy a parmezán rendszeres fogyasztása – nem több mint drága szenvedély. A kemény sajtok leváltására alkalmasak lesznek a puha fajták – juhtejből készült sajt, adyghe, suluguni, de akár a legátlagosabb túró is zöldségek, fokhagyma és bors hozzáadásával. Próbálja meg elkészíteni az aprítóban az ismert pesto szósz variációját – a családtagok el lesznek ámulva ettől a finomságtól! És emellett a hazai  juhtejből készült sajt  és a túró megvéd a hamisítványoktól is.

2.Vörös hús

myaso krasnoe

Az orvosok tartják magukat a határozott véleményhez, miszerint a vörös hús túlzott fogyasztása (marha, sertés, bárány) egyáltalán nem hasznos az egészség számára és  karcinogén is. Néha néha kényeztetni magunkat egy nyárson sült hússal vagy vagy egy szaftos steak, természetesen szabad, és őszintén szólva nehéz elutasítani az ilyesmit. Azonban a napi étrendben jobb lecserélni a „vörös” variációt a „fehérre” – tyúk vagy pulyka mellre, például.

3.A hús általában

marinad

Érdemes odafigyelni a társtermékekre is. Függetlenül attól, hogy kinézetre nem túl étvágygerjesztőek, a hús „alkatrészek ” egysezrűen telítve vannak hasznos mikroelemekkel, vitaminokkal és aminosavakkal. A tyúkszív, például, nagyon gazdag magnéziumban és káliumban, amelyre oly nagy szükség van a szív teljes értékű mőködéséhez. Emellett tartalmaz réz vegyületeket, amelyek a vérkeringésben töltenek be szerepet. A marha és csirke máj hasznos tulajdonságai általánosan ismertek. De nem érdemes elfelejteni, hogy a belsőségek többsége nagy mennyiségben tartalmaz koleszterint.

4.Olívaolaj

polza i vred olivkovogo masla

Ennek a terméknek az ára soha sem volt alacsony, most pedig teljesen „harapós” lett. Azonban nagyon jól meg lehet nélküle lenni, lecserélve  a saláta öntetet egy átlagos joghurtra. S ezzel az étel kalóriatartalmát is sikerül jelentősen csökkenteni.

5. Egzotikus gyümölcsök

trópusi gyümölcsök

Az egyik oldalról, mindannyian vágyunk a finom sokszínűségre, a trópikus termékek pedig – finomak és különlegesek. De a messzi országokból importált gyümölcsök és zöldségek gyakran kerülnek megmunkálásra a nem éppen hasznos anyagokkal – a megőrzéshez parafinnel kezelik őket, sőt, van hogy difenilt is alkalmaznak. Ezért sikerül úgy, hogy a helyi lefagyasztott gyümölcsök hasznosabbak, mint az egzotikus termékek. És persze olcsóbbak is.

6.Kolbászok és füstölt termékek

Milyen termékeken lehet spórolni és eközben egészségesebbé válni

Ez a téma már százszor át volt rágva. Jobb inkább a csirkemellet keleti módra megsütni a sürőben szezámmaggal, mézzel és fűszerekkel.

7.Cukor és édességek

cddcafbeddfed L

Szintén nem érdemes újra beszélni a torták, sütemények, csokoládék és hasonló káros termékek haszontalanságáról, amelyek nem csak pénztárcánkat vékonyítják, hanem egészségünket is károsítják. Ha nem sikerül teljesen lemondani a cukorról, akkor megengedhetjük magunknak, hogy mondjuk étcsokoládét vagy aszalt gyümölcsöket fogyasszunk a teához.

8. Italok

orange juice

 

Az italok – nem a legolcsóbb mulatság. Elég, ha csak azt számoljuk meg, hogy mennyi pénzrt költünk a kedvenc kávénkra Mexikóból vagy Kolumbiából, a tealevelekre, amelyeket súlyra vásárolunk meg a drága boltokban, a szénsavas italokra a család ifjabb tagjai számára.  Pedig finoman és hasznosan szomjat lehet oltani kevesebb pénzért is, mondjuk lecserélve a teát növényi főzetekre vagy kardadéra, a szénsavas italokat pedig – kompótokra,  gyümölcslevekre.  Kiválóan tonizál és élénkséggel tölt fel az átlagos meleg víz egy darabka citrommal és egy kanál mézzel. Na jó, a reggeli csésze kávét azért meg lehet hagyni!

Hasznos gyümölcsök és zöldségek.

One thought on “Milyen termékeken lehet spórolni és eközben egészségesebbé válni”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük