Milyen cigaretta helyettesítők segítenek leszokni a dohányzásról

Több millió ember szenved a nikotin függőségtől, és szinte mindannyian szeretnének lemondani a dohányzásról, de a későbbre halasztják ezt. Létezik számos különböző cigaretta helyettesítő, amely arra hivatott, hogy megkönnyítse a lemondási folyamatot.

Több millió dohányos hajlandó pénzt fizetni a nikotinról való lemondás folyamatának megkönnyítéséért, ezért létezik egy teljes iparág, amely a megfelelő termékeket gyártja. A választékuk egyszerűen elképesztő:

  • Nikotintapaszok
  • Sprék
  • Tabletták
  • Elektronikus cigaretták
  • Rágógumik
  • Cigaretták dohány nélkül

Sok ember próbálja megtalálni az univerzális receptet arra, hogy lehet könnyen lemondani a dohányzásról, de én most csalódást fogok okozni. Ha Ön maga nem fog akarni lemondani a dohányzásról, és nem nyilvánít legalább egy kis akaraterőt, akkor semmi sem fog sikerülni. Erősségét tekintve, a nikotin függőség meghaladja a marihuána és a kokain függőséget. A tömegtájékoztatási eszközök, első sorban a filmek és a sorozatok, minden lehetséges módon reklámozzák a cigarettákat és  kimentik a nikotin függőséget, ezért a dohányosok még pszichológiai nyomásnak is ki vannak téve.

Hogy lehet könnyen lemondani a dohányzásról

Mint erőshatású anyag, a nikotin elősegíti a dofamin termelődését, azét a hormonét, amely a helyes cselekedetek előmozdításáért felel. Ezért egy dohányos állandóan dohányozni akar. A dohányzásról való lemondást a szervezet majdnem úgy fogadja, mint az evésről való lemondást, és a dohányos elkezd nikotin éhséget tapasztalni, úgy tűnik neki, hogy egy szál cigarettától minden elmúlik. De «egy cigaretta» nincs – ezt követi még egy, és még egy, és még egy. Amíg az ember nem kezdi el érteni, hogy mintha lemondani készült volna a dohányzásról, de valójában folytatja és csak kínozza magát.

Ezért, ha nincs vasakarata, szüksége lesz valamilyen nikotin helyettesítőre, amely hasonló kémiai reakciókat vált ki, ezzel pedig enyhíti a nikotin éhséget. Kicsit előre szaladva, elmondom, hogy minden dohányzás elleni szer, amelyben nikotin van – egyszerűen nem tud segíteni könnyen lemondani a dohányzásról. Hiszen lemondani a dohányzásrólelutasítani a nikotin bejutását a szervezetbe.

Nikotintapaszok

milyen cigaretta helyettesitok segitenek leszokni a dohanyzasrolEz a legviccesebb és leghaszontalanabb szer. Feltételezem, hogy a dohánygyárak maguk fektetnek bele pénzt a gyártásukba, hiszen egy ilyen tapasz használata csak erősíti a cigarettafüggőséget. Ítéljék csak meg maguk – a bőrön keresztül a nikotin lassan jut be a vérbe, a cigarettából pedig a tüdőkön keresztül – nagyon gyorsan. Ezért csökkenteni az éhséget a nikotintapasz segítségével nem fog sikerülni. Hasonló „dohányzás elleni szerek” használata csak nevetést vált ki a környezetből.

Testünk területe mindössze csak valamilyen két egész valahány tized négyzetméter, ezért egy idő után már nincs hova ragasztani a tapaszokat. A tapaszok ismételt felragasztása pedig ugyan arra a területre, bőrirritációt okoz.  A tapaszok gyorsan elfogynak, hiszen az ember állandóan nikotin éhséget érez, egyszerre többet ragaszt fel, de haszna akkor sincs.  Találni egy újabb csomag tapaszt nehezebb, mint egy csomag cigarettát, ezért vagy talál az ember egy másik módszert a leszokásra, vagy ismét cigarettát vásárol.

Nikotin spré, mint egy módszer a dohányzásról való lemondásra

milyen cigaretta helyettesitok segitenek leszokni a dohanyzasrolEzzel a cigaretta helyettesítővel országunkban ritkán találkozunk, ezért nincs értelme komolyabban foglalkozni vele. A hatás majdnem ugyan olyan, mint a tapaszoktól, a különbség csak az, hogy könnyebb bejuttatni a szervezetbe – belefújtál vele a szádba és kész. Az egyetlen dolog ami történt, hogy amikor elkezdtem használni a sprét a kellemetlen szájszagom kellemes illatra változott.

Tabletták nikotinhelyettesítőkkel

milyen cigaretta helyettesitok segitenek leszokni a dohanyzasrolNagyon sok tabletta létezik, amely különböző kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek hasonlóak hatásuk tekintetében szervezetre a nikotinnal. Nem fogod kereskedelmi márkákat megnevezni,  hogy ne csináljak itt reklámot, de a tabletták segítségével elég könnyen sikerült leszoknom a dohányzásról. Köszönetet kell mondanom a feleségemnek, aki ügyelt a tabletták szedésének pontos betartására, egyedül nem birkóztam volna meg ezzel a feladattal.

Amikor ilyen tablettákat szed az ember, akkor a cigaretta nagyon undorítóvá válik, már néhány slukktól hányinger tör elő. Elszívni egy teljes cigarettát nagyon nehéz. A nikotin éhség nem teljesen csillapul – iőnként teljesen megfeledkezel a cigarettáról, de előfordulnak olyan pillanatok, amikor a kezed maga nyúl utána. Akaraterő nélkül semmi képpen sem lehet ezt végigcsinálni, de egészében azt lehet mondani ,hogy a nikotinhelyettesítő tabletták segítenek könnyen leszokni a dohányzásról.

Az elektronikus cigaretták nem segítenek leszokni a dohányzásról

milyen cigaretta helyettesitok segitenek leszokni a dohanyzasrolKész vagyok leírni ezt az állítást még 1000-szer. Száz százalékban biztos vagyok benne, hogy ezeket a dohánygyárak találták ki, ők finanszírozzák értékesítésük businessét. Hiszen általában egy dohányos ember kényelmetlenséget érez, amikor nem dohányzó társaságban van, és szokása igazságos dühöt vált ki a környezetből – a fohányfüst nagyon büdös, a hamutartó pedig undort kelt.

Elektronikus cigaretta mindezen változtat –  az ember belélegzi az aromadús füstöt egy szép készülékből. De hogyan segít ez leszokni? Magam is kipróbáltam ezt a berendezést és sok embert ismerek, akik szintén megvették ezt a terméket. Ablakon kidobott pénz – mindannyian továbbra is vásároltuk az egyszerű cigarettákat, az elektronikusakat pedig azért szívtuk, hogy benyomást keltsünk a környezetünkben. Egy-két hét múlva a műanyag csövecske több száz dollárért bekerül a szekrény legalsó fiókjába és csak ritka esetekben kerül onnan elő. Az egyetlen haszna – akár az irodában is dohányozni lehet, még a nemdohányzó könyvelők között is.

Rágógumi, melynek rendeltetése, hogy segítsen könnyen lemondani a dohányzásról

milyen cigaretta helyettesitok segitenek leszokni a dohanyzasrolEzt a nikotin függőség elleni szert vitásnak lehet tartani. Személyesen nekem sehogyan sem segített, de egyes emberek jót mondanak róla. Egyetértek, hogy valamilyen mértékben a rágási folyamat segít megbirkózni a nikotinéhséggel.  De ahhoz, hogy egy ilyen szer segítségével mondjon le az ember a dohányzásról, eléggé nagy akaraterővel kell rendelkezni. Valószínű, hogy ez az, ami hiányzott nekem. Ha a rágógumit választja,  akkor azt tanácsolom, hogy azonnal  szerelkezzen fel nagy tartalékkal. Elég nehéz megtalálni a forgalomban, dohányozni pedig gyakran akar az ember.

Cigaretták dohány nélkül

milyen cigaretta helyettesitok segitenek leszokni a dohanyzasrol  eEz talán a legegzotikusabb szer a nikotin függőség ellen, de ilyen cigarettákat lehet találni a gyógyszertárakban. Összetételükbe különböző füvek tartoznak, amelyek első sorban arra hivatottak, hogy megnyugtassák a dohányzó ember idegrendszerét – macskagyökér, menta, gyöngyajak. Az ízűk – gyakorlatilag ugyan olyan undorító, mint az igazi cigarettáké. Az éhséget csak részben csillapítják, fél napot ültem ezen a helyettesítőn, de azután akkor is elszaladtam átlagos cigarettáért. Egy-két napnál nem tovább szívtam, ezért nehéz megmondanom, hogy mennyire segítenek a leszokásban, az ismerőseim közül senki sem tekintett rájuk komolyan.  Bár, ha akaraterejének csak egy nagyon kicsire van szüksége ahhoz, hogy megszabaduljon a dohányzástól, ki lehet próbálni.

Nem fontos, hogy milyen módszert választ, akár többet is ki lehet próbálni, a lényeg, hogy elérje a kívánt eredményt – lemondjon a nikotin fogyasztásról. Nem érdemes azt gondolni ,hogy nem léteznek cigaretta reklámok vagy nem gyakorolnak hatást Önre. A dohánygyárak milliárdokat költenek arra, hogy a dohányosok hadserege nem csökkenjen. De Ön erősebb náluk.

Mellesleg, a nők többsége  előnyben részesíti az ismerkedést azokkal a férfiakkal, akik nem dohányoznak. Hogy tetszik ez a motiváció??

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük