Miért rosszabb vékonynak lenni, mint elhízásban szenvedni

Úgy gondolod, hogy a vékony fiúk nem sértő amikor “soványnak” vagy “csont és bőrnek” nevezed őket? Valójában, ez sokkal bántóbb a számukra, mint a kövérek számára a „hájtömeg”. Lou Schuler elmagyarázza, hogyan zavarja életüket a soványság.

Gyermekkoromtól fogva csúfoltak engem. Amikor megkaptam első órámat ajándékba, „fogpiszkálónak” hívtak, mert szinte a vállamon hordtam azt. Amikor uszodába jártam, mosódeszkának  csúfoltak, mert a bordáimat könnyedén meg lehetett számolni. Mindenki tudja, hogy a gyerekek kegyetlenek lehetnek.  Keresve helyüket a társadalmi hierarchiában, felkutatják és kihasználják mások gyöngeségeit. De amikor a te gyöngeséged – a szó szoros értelmében gyöngeség, akkor egy teljesen más fajtájú pokolban találod magadat.

Azok a felnőttek, akik soha sem csúfolják a kövéreket, probléma nélkül mutogatnak neked arra, mennyire sovány is vagy. A rossz kedvű fiúk kötegednek veled, a jó kedvű lányok pedig elutasítanak. Gyakran ez a biológiai által van beprogramozva.  Ösztönösen értékeljük a körülöttünk lévő férfiakat és több helyet adunk a nagyobbaknak és erősebbeknek, kevesebbet pedig azoknak, akik kicsinek és gyöngének néznek ki.

Emellett az is értjük, hogy más férfiak is értékelek minket. Egy átlagos férfi vegyes képet lát maga előtt: valaki nagyobb nála, valaki pedig kisebb. De, ha sovány vagy, akkor körülötted szinte mindenki  előnyben lesz. Még a jelentős túlsúllyal rendelkező fiúk számára is nevetség tárgyát fogod képezni.

A vonzóság szabályai

Tudtam, hogy a nők nem úgy értékelik a külsőmet mint én magam és a többi férfi. Számukra nem a méret fontos, hanem az arányok: az Archives of Sexual Behavior Studyban 2008-ban közzétett kutatás azt mutatta, hogy a nőket e legjobban azok a férfiak vonzzák, akik vállai 1,6-szor szélesebbek a a derekuknál. És mint azt a kutatás szerzői kijelentették, ez a hozzáállás főként az alacsony  testtömeg-indexű férfiak esetében volt megfigyelhető – 20-21. 178 cm magasságú férfi számára, int én, ez mindössze 66 kilót tesz ki. Elkezdtem edzőterembe járni, hogy minél nagyobb izomtömeget szedjek fel. Emellett még mindig kisebbnek néztem ki mint szerettem volna. A sors irónija miatt minden megváltozott, amikor egy fitness lapnál kezdtem el dolgozni.

Jóból kevessével

Az erőedzésekről szóló cikkek írása két nagy következménnyel járt: megtanultam  a leghatásosabb módszereket az izmok kigyúrásához, és egész nap a munkaasztalom előtt ültem. Egy 40 év körüli férfi a lelassuló anyagcserével együtt, maguk is értik, hogy elkezd hízni. Nagy súlyt szedni fel. A hízás csúcspontján 90 kg nyomtam.   Senki sem nevezett többé soványnak, miközben én büszkeséggel teltem el. Az edzőtermek standartjai alapján nem lettem erős és nagy, de erősebb és nagyobb voltam, mint a foglalkozások elején.

De eltelt egy kis idő, és elkezdtem érezni a súlygyarapodás negatív következményeit. Nem fiatalodtam, nagyon elfoglalt voltam, egyre kevesebb időt fordítottam az edzésekre, egyre gyakrabban szereztem sérüléseket. Mindez megmutatkozott a derekamon. Igyekezetemben, hogy ne legyek többé sovány, kövérré tettem magam. Elkezdtem érteni, hogy a nagy test, olyan mint egy nagy ház, amelyről szintén álmodoztam gyermekkoromban, és sokkal több üzemanyagra van szüksége. Több javításra. Több probléma léphet fel, és a középkorban nehéz ezeket kijavítani.

Ezért megint elkezdtem fogyni. 80 kg sikerült csökkenteni a súlyomat. Évtizedes harc után minden egyes kilogrammért, nagyon nehéz volt fenntartani a súlyomat. És még nehezebb volt nem szedni fel zsírt. Akkor elfogadtam a sorsomat, hogy sovány vagyok.  Ameddig könnyedséggel mozgok és formában érzem magam, minden rendben van. Ma már nem emlékszem hogy mikor neveztek utoljára soványnak. Ha valaki nevezett is így, akkor inkább bók formájában.  De nem vagyok biztos benne, hogy az ilyesmit bóknak tudom tekinteni. Számomra ez mindig csúfolódás volt.   Ezzel sok rossz emlékem fűz össze.

One thought on “Miért rosszabb vékonynak lenni, mint elhízásban szenvedni”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük