Miért nem szabad alkoholt fogyasztani, ha diétázik

A korlátozások az ételek terén a diéta során – nagy stressz a szervezet számára. Néha az ember szeretné megnyugtatni magát valami forróval. A mi bloggunk most megvizsgálta, hogyan befolyásolja az alkohol a lefogyást és mit kell tenni, ha nem tudta türtőztetni magát.

4 ok lemondani az alkoholról

Megállapítottuk a fő okokat arra, hogy tartózkodni kell az alkoholtól, ha szeretné leadni a súlyt.

Az alkohol kalóriadús

A legérthetőbb ok. 1 gramm etilakoholban 7  kcal, míg egy gramm fehérjében és szénhidrátban – 4-4 kcal, a zsírokban –  9 kcal.

A kalóriatartalmat illetően egy üveg alkohol közelebb áll egy darab tiszta szalonnához, mint egy tányér makarónihoz vagy zaftos sztéjkhez. Emellett kevés olyan ember lesz, aki tiszta alkoholt akar fogyasztani, főként a hölgyek körében. Azonban minden pohár likőrben sok cukor van és pótlólagos kalória is. És akkor mit is mondjunk a koktélokról, ahova édes szirupokat és zsíros tejszínt adnak. Példaként most összehasonlítjuk a legnépszetűbb italok kalóriatartalmát:

Ital Kalóriatartalom 100 ml-ben, kcal
Világos sör, 4,5% 45
Száraz vörösbor 70
Félédes pezsgő 95
Fehér desszert bor 150
Vodka 150
Whisky 235
Baileys likőr 330

Ez tényleg így van: egy pohárka whisky helyettesít Önnek másfél kilogramm zellert.

Az alkohol lelassítja az anyagcserét

miert nem szabad alkoholt fogyasztani ha dietazik

Az alkoholtól beharapnivalók nélkül meghízni nem lehet. De, amikor alkoholt fogyasztunk ételekkel együtt, akkor a szervezet ezt emészti meg elsőként,a harapnivalók pedig későbbre maradnak. És egy összejövetelen, valószínű, hogy minden egyes szendvics és hús darab az oldalán fog lerakódni.

Emellett, az alkohol lassítja a tesztoszteron termelődését – azét a hormonét, amely a férfiaknál és a nőknél is a száraz izomtömeg növekedéséért felel. Minél alacsonyabb a tesztoszteron szint, annál lassabban jelennek meg az izmok. Minél kevesebb izom van, annál lassúbb az anyagcsere. Minél lassúbb az anyagcsere, annál gyorsabban gyülemlik fel a fölös zsír.

Az alkohol megtartja a vizet a szervezetben

Itt a logikus összefüggés nem lesz annyira egyértelmű. Magában az alkohol kiváló vízhajtó, azaz vizelethajtó. A nagy alkohol adagok a szervezet erős kiszáradását okozzák (szárazságérzés másnaposan). Ezt követően pedig az ember elkezdi oltani a szomját, nagy mennyiségben fogyasztva vizet.

Az alkohol erősíti az étvágyat

Az alkohol kiengedi valamennyi bázisos ösztönünket. Néhány pohárka – és a diéta már nem tűnik annyira szükségesnek, az alakja pedig anélkül is szép. Az alkoholos bódulat alatt minden kívánság erőssé válik: agresszió, libidó és közte az éhség is. Önnek állandóan kontrollálnia kellesz magát egy összejövetel során vagy nem lepődni meg attól, hogy a mérleg többet mutat – egy a kettő közül.

És ne feledkezzen meg az alvás fontosságáról a sikeres lefogyáshoz. Gyakran előfordul, hogy egy vidám mulatás után Ön éjfél előtt fekszik le aludni? Ha meg is történt ilyesmi, akkor se bízza el magát: az alkoholos lerészekedés állapotában a mély álom fázisa az ember számára gyakorlatilag elérhetetlen. Az alvás inkább egy ideiglenes feledésre hasonlít, de semmi képpen sem egy teljes értékű pihenésre. A fáradság és a kialvatlanság pedig – a farkaséhség fő provokátorai a nap folyamán. A szervezet igyekezni fog pótolni az energia hiányt a zsíros és a kalóriadús ételek segítségével.

Hogyan lehet csökkenteni a kárt a diétája számára

miert nem szabad alkoholt fogyasztani ha dietazik

Mint azt érti, a fölös testsúly felszedését nem annyira az alkohol provokálja, mint a kísérő tényezői (de ez akkor sem indok a fogyasztásának túlzásba viteléhez). Azokban a helyzetekben, amikor szeretné kényeztetni magát valami forróval, de anélkül, hogy kárt okozna az alakjának, tartsa be a következő szabályokat:

  • Válasszon alacsony alkoholtartalmú italokat alacsony cukortartalommal. Alkalmas lesz egy pohár vörös bor vagy egy kis pezsgő.
  • Óvatosabban a harapnivalókkal. A chipsek és kolbászok helyett részesítse előnyben a friss zöldségeket és a zsírszegény húst vagy halat.
  • Mondjon le a cukros koktélokról.
  • Ahhoz, hogy elkerülje a kiszáradást, igyon az ünnepség alatt tiszta vizet. Akkor másnap reggel nem lesz olyan erős másnapossága és szomjúsága.
  • Az ünnepség utáni következő napon halassza el a kocogást és a reggeli edzéseket. Hagyja a szervezetének, hogy normálisan helyreálljon és feltöltődjön erővel.

Ön milyen gyakran fogyaszt alkoholt?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük