Miért nem élénkít a kávé? 

A kávé mindenkire másként hathat. Vannak, akik a fogyasztása után lefekszenek aludni és azonnal álomba merülnek, mások pedig élénkség hullámot tapasztal. A tudomány képviselőinek az USA-ból felkeltette az érdeklődését ennek az italnak a különböző hatása az emberekre és végeztek egy kutatást. A kísérlet során kiderült, hogy az emberek reakciója a kávéra a genetikai különbségekkel magyarázható, amelyek befolyásolják az anyagcserét.  

Még nemrégiben úgy vélték, hogy a különbüző érzések a kávé fogyasztása után, első sorban nem a kapcsolatosak,  hogy milyen egyéni sajátosságokat vált ki, hanem a kávé fajtákkal és elkészítési módjaikkal. Ennek ellenére, a  10 000  önkéntessel végzett kísérlet azt mutatta, hogy a teljesen egyforma kávé egyeseknél lelassíthatja az anyagcsere folyamatokat, másoknál – felgyorsíthatja.

A szakértők még egyszer leellenőrizték az eredményeket, amelyeket az előző kísérletek után kaptak, és alátámasztották, hogy a kávé történő reakciót a SLC6A4 és a  BDNF gének váltják ki. Emellett megjegyezték a MLXIPL és GCKR gének befolyását is, amelyek elősegítik a szénhidrátok és a zsírok felszívódását, a РDSS2 génét, amely kihat a kávé gyors felszívódására, és a  АВCG2, AHR, CYР1A2, PОR génekét. A kísérlet folyamán a tudomány képviselői emellett rátaláltak a  CYP2A6 génre, amely szintén hatással lehet a kávé felszívódására. Érdemes megemlíteni, hogy korábban a szakértők megállapították, hogy ez a gén kapcsolatban áll a nikotin és a dohány füst felszívódásával a szervezet által.

A tudósok véleménye szerint az elvégzett kutatás eredménye lehetőséget ad részletesebben áttanulmányozni a kávé hatását az emberi szervezetre, közte az egészségi állapotra. Jelenleg az adatok erről az italról  nagyon ellentmondásosak, hiszen vannak olyan vélemény pártfogói, akik szerint a kávé kárt okoz, de vannak olyanok, akik meggyőződése, hogy hasznos az ember számára.

Válassz hobbit, csináld amit szeretsz, és sokkal jobban feltöltődsz energiával, mint a koffeintől.

One thought on “Miért nem élénkít a kávé? ”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük