Miért kell minden férfinak súlyokat emelgetnie

A súlyemelés — a fiatalok hobbija? Na-na. Nézzen csak rá a kezére. Az egész izomtömegének 10%-a található benne. Most pedig képzelje el, hogy az izmai a kezein eltűntek megmaradtak a csontok, amelyről lelóg a bőr, és több semmi. Pontosan ennyi izomtömeget veszítenek a férfiak  24 és 50 éves koruk között. 60 éves korukra még ugyan ennyit. Egy  negyedszázad után egy férfi átlagosan  1% -ot veszít az izomtömegéből minden évben.

Kellemes tény: ez csak akkor történik, ha férfiak nem tesznek semmit annak érdekében, hogy megőrizzék az izmaikat.

Az izmok eltávozásával gyengébbé válnak a csontok, az ízületek, a gerinc. Nő a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és más betegségek kialakulásának kockázata. Nincs semmi akadálya annak, hogy egy férfi akár 90  éves korában is erődporttal foglalkozzon, ha eddig állandóan fejlesztette a szervezet fontos tulajdonságát – az öregedésnek való ellenállást. Az erősport — ellenállás az öregedésnek. A nehéz súlyok emelgetése természetes és nagyon erős jelzés a szervezet számára annak vonatkozásában, hogy ne veszítse, hanem éppen ellenkezőleg megnövessze az izomtömeget. Ilyen véleményen vannak az orvostudományok doktorai, és nekünk nem áll jogunkban vitatkozni velük.

Ez hasznos az egészség számára

miert kell minden ferfinak sulyokat emelgetnie

A  Michigani Egyetemen végzett kutatás nagyon világosan bebizonyított egy egyszerű dolgot. Három bázisos edzés hetente két hónap folyamán – és az arteriális vérnyomás nyolc ponttal csökken. Idősebb korban ez az infarktus valószínűságánek 40%-os csökkenését jelenti.

Ez erősíti a csontokat

A korral a férfiak veszítenek a csonttömegükből, és ennek megfelelően az erősségükből is. Ez csodálatos pillanatban ez a csípő töréséhez, vagy a gerinc megsérüléséhez vezethet. A Mayo klinika statisztikája aggasztó adatokat mutat:  a korban lévő férfiak 30%-a hunyt el egy év folyamán csípőtörés után. A gerinc gyöngülése XXI századi Quasimodová tesz minket. Egy kutatás, amely a Journal of Applied Physiology volt közzétéve, azt mutatja, hogy 3,8%-kal nő a csípőcsont erőssége 16 hét erőedzés után. Ez idő alatt 19%-kal nő az oszteokalcin tartalma vérben – egy marker, amely a csontszövet növekedéséről beszél.

Ez nem hagy hízni

miert kell minden ferfinak sulyokat emelgetnie

Az elveszített izmok minden egyes kilója zsírral váltódik fel. Az erőedzések hiányakor az Ön súlya nem változik meg, azonban a bőr mennyisége és a lazasága jelentősen növekedni fog, mivel a zsírszövet 18% -kal nagyobb az izomszöveténél.

Ez megőrzi a rugalmasságot

30 és 70 év között a férfiak ízületei akár 20-50%-ot is veszíthetnek a rugalmasságukból. Ugyan az a 16 hét edzés heti háromszori foglalkozásokkal növeli a csípő- és a vállizületek rugalmasságát 30%-kal.

Csökkenti a gyors szénhidrátok ártalmát

Amikor ételeket fogyasztunk nagy mennyiségű gyors szénhidrátokkal, növekszik az inzulin szintünk. A probléma az, hogy az inzulin magas szintje elősegíti a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását. A Massachusettsi Egyetem elvégzett egy kutatást, amely során azoknál a férfiaknál, akik a standart aerob aktivitáshoz hozzáadták két bázisos erőedzést hetente, az inzulin szint a gyors szénhidrátokkal telített ételek fogyasztása után 25%-kal alacsonyabb volt, mint azoknál, akik csak aerob edzéseket végeztek.

Ez megőrzi az erőt

miert kell minden ferfinak sulyokat emelgetnie

Az izmok gyors és lassú rostokból tevődnek össze. A gyorsak – robbanékony erő. A lassúak – állóképesség számos ismétlés mellett. Érdekes az, hogy az izomszövet elveszítésekor a lassú rostok mennyisége 25%-kal csökken, a gyorsaké – teljes 50%-kal. Ez fontos, mivel minden évvel veszítünk az erőnkből, amely bármilyen erőaktivitást még nehezebbé tesz.

Ez felgyorsítja az anyagcserét

Az edzés utáni egy óra folyamán az elfogyasztott kalóriák az energiatartalékok helyreállítására fordítódik az izmokban. Ha pontosabbak akarunk lenni, akkor ebben az időszakban a kalóriák 73%-a fog hasznos dologra menni el. Mindössze két edzés hetente 18 hét folyamán és Ön ledob 11 kilogramm zsírt, nem változtatva az étrenden, azon feltétel mellett, hogy eddig a testsúlya stabil volt.

Ez javítja a hangulatot

miert kell minden ferfinak sulyokat emelgetnie

2004-ben Alabamai Egyetemen kiderítették,  hogy az idősebb férfiak fél évnyi erőedzés után, amelyek tartalmaztak három edzést hetente, kevésbé feszültté váltak, nem voltak megzavarva olyan gyakran,  nem éreztek dühöt, és az általános hangulatuk csak jobbá vált. Az erőedzések befolyásának mechanizmusa a hangulatra egyenlőre még nincs tanulmányozva, de van teljesen logikus magyarázat erre. Amikor 10 évvel fiatalabbá teszed magadat, leadsz 1.5 kilogramm zsírt, és felszedsz 2 kilogramm izmot, megnövelted az általános erőmutatódat 42%-kal, így vagy úgy, de jó hangulatban leszel.

Milyen sok időt fordít az erőedzésekre?  

Betöltés ... Betöltés ...

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük