Miért érdemes bevonni az edzésekbe az ugrásokat az ugrókötéllel

Az ugrások az ugrókötéllel — egy kiváló gyakorlat, amely képes a futás alternatívájaként szerepelni és nagy potenciállal rendelkezik a különböző szintű és profi sportolók számára.

Fokozatosan alábbhagynak a viták a futás plusszairól és minuszairól, hasznáról és ártalmáról: már rendelkezik egy csomó támogatóval és aktív védelmezővel.  De eközben létezik számos akadály ahhoz, hogy rendszeresen fussunk, méghozzá teljes értékűen: időjárási feltételek, a futópadok magas ára, egészségügyi akadályok és ezekhez hasonlóak.A futás alternatívájaként lép fel az ugrókötél.   Függetlenül attól, hogy az ugrások az ugórkötéllel nem olyan népszerűek a sport és az egészséges életmód pártfogóinak körében, ez a gyakorlat, ugyan úgy, mint a futás, számos lehetőséget rejt magában.

Ugrókötél vagy futás?

Úgy beszélünk az ugrásokról az ugrókötelen keresztül, mint a futás alternatívájáról, az első védelmére olyan érveket mutatva fel, mint a kellék rendelkezésre állása, alacsony ára, függetlensége az időjárástól. Az ugrókötelezés  többször több kalóriát éget el, mint a futás, ugyan annyi idő alatt. Természetesen minden az ütemtől és a gyakorlat elvégzésének intenzívitásától függ, de az ugrókötél hatékonyságával nem lehet vitába szállni: 10 percnyi ugrálás a sportoló számára kényelmes ütemben helyettesíteni tud 30–40 percnyi futást és percenként eléget 10-18 kalóriát, miközben ugyan ez a mutató a kocogásnál körül-belül 13 kcal/percet tesz ki.

Az ugrókötelezés több izmot hoz működésbe. A kötél forgásának köszönhetően nem csak a láb izmai dolgoznak, hanem a korpusz izmai is, a bicepsz, a tricepsz, megterhelést kap a hasizom is. Növelni az ugrások hatékonyságát segítenek a speciális ugrókötelek nehezített zsinórral.

Mindezek mellett, az ugórkötelezés fejleszti a koordinációt és a gyorsaságot, növeli a robbanékony erőt, elégeti a bőr alatti zsírt, erősíti a csontszövetet, jelentősen fejleszti a szív- és érrendszert (főként a több, mint folyamatos 10 perces edzés során).

Egy felkészületlen ember kezében az ugrókötél lehet, hogy nem lesz hatékonyabb, mint a kocogás. Azonban nem is olyan sok edzés után és azon feltétel mellett, hogy a sportoló tartani tudja az ugrások komoly ütemét, mégis meghaladja a futást a hatékonyságát tekintve.

Az ugrókötél egy profi kezében

Amikor az ugrókötelezésrő lesik szó a kalóriák elégetéséhez, minden eléggé érthető és egy kicsit unalmas is. Sokkal érdekesebb az, hogy hogyan használják az ugrókötelet a profi sportolók, és hogy mivé alakul át az ő kezükben. Ugróköteleznek a kosárlabdázók, az atléták,a boxolók, a  CrossFit kedvelői, a korcsolyázók, a röplabda játékosok és az úszók is.

Box

miert erdemes bevonni az edzesekbe az ugrasokat az ugrokotellel

Roy Dzhons, Lennoks Lyuis, Mayk Tayson, Muhammad Ali — közel sem teljes listája azoknak a boxolóknak, akik sok figyelmet fordítottak az ugrókötelezésre az edzéseik során. Ők 10-30 percet ugróköteleztek minden egyes edzésen ritka gy perces szünetekkel vagy egyáltalán nem tartottak ilyeneket. Valaki állandó gyorsasággal ugrált, valaki pedig a fokozatos növelését részesítette előnyben.

A boxolók az edzéseik során egyre sokoldalúbb ugrásokat alkalmaznak az ugrókötéllel, soha nem hanyagolják el ezt a gyakorlatot. Ez a gyakorlat fejleszti a lábizmokat és a futástól eltérően, javítja a koordinációt. Az ugrókötelezés segít kidolgozni a saját munkaritmust a ringen, növeli az ütés erősségét. Sőt, ez egy kiváló állóképességi edzés.

Kosárlabda

miert erdemes bevonni az edzesekbe az ugrasokat az ugrokotellel

A kosárlabdázók az ugrókötéllel történő ugrásokat az ugrásuk magasságának növeléséhez használják. Ennek a gyakorlatnak a segítségével erősítik a lábszárizmaikat és a talpemelő izmokat. Naponta 15–20 percet ugrálnak, fokozatosan növelve ezt az időt fél óráig. Az ugrások közben a maximális eredmény eléréséhez a lehető legközelebb tartják a bokáikat. Úgy vélik, hogy az eredmény már 2-4 hét múlva elérhető rendszeres gyakorlás esetében.

Korcsolyázás

miert erdemes bevonni az edzesekbe az ugrasokat az ugrokotellel

A korcsolyázók számára az ugrókötelezés az általános fizikai felkészülés gyakorlatainak komplexébe tartozik. Az ugrókötelezés fejleszti az állóképességet, edzi a légzést.

Úszás

miert erdemes bevonni az edzesekbe az ugrasokat az ugrokotellel

Az ugrókötelezés azon gyakorlatok komplexébe tartozik, amelyek az erő és a gyorsaság növelésére irányulnak. Az ugrásokat növekvő, korlátozott ütemekben végzik.

CrossFit

miert erdemes bevonni az edzesekbe az ugrasokat az ugrokotellel

Az ugrókötelezés — az egyik alapvető gyakorlat a CrossFitben. Itt fontos minél több ismétlést végezni minimális idő alatt. Éppen ezért a CrossFitesek gyakran igyekeznek elsajátítani a kettős ugrásokat az ugrókötelen keresztül.

Az ugrókötél haszna – összegzés

Az ugróköteles gyakorlatok segítenek Önnek kiváló fizikai formát szerezni, miközben Ön kevesebb időt fog fordítani az edzésre, mint azt megszokta. Kiváló lehetőség a teljesítmény növeléséhez.

Ön hogyan viszonyul az ugrókötelezéshez?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük