Mi történik a testeddel, amikor alkohol tartalmú italokat fogyasztasz

Ha be van tervezve egy összejövetel, akkor emlékezni kell arra, hogy az alkohol pozitív tulajdonságai csak azoknak nyílnak meg, akik tudják hogyan kell azt fogyasztani. Ezzel a kisebb útmutatóval együtt ki tudod használni a szeszes italok előnyeit és el tudod kerülni a hátrányait.

  1. A boldogság pillanata

Nem kell aggódnod, ha akár maga a gondolat az első korty sörtől pozitív érzelmeket vált ki belőled. Az Indianai Egyetemen végzett kutatás arra a következtetésre juttatta a tudósokat, hogy az első adag alkoholos ital kiváltja a boldogság hormon – a dofamin termelődését. Sajnos, azok számára, akik holnap munkába mennek, ugyan ez a mechanizmus késztet arra, hogy ismételjük meg.

  1. Őrület és bátorság

A magabiztosság, amely eltölt téged egy adag alkohol után – egy összetett kémiai folyamat következménye. Az etanol a gyomor falain keresztül szívódik fel a vérbe, és amikor eljut az agyba, deaktiválja ott  az amygdalát és a prefrontális kérget, ami a maga részéről örömmel tölt el és képzeld el, a legyőzhetetlenség érzésével is.  Ha pezsgőt iszol, akkor az alkohol még gyorsabban jut be a vérbe a szén-dioxid gáz nyomása alatt.

  1. Homályos szem

Amikor iszogatsz, lassabban tágulnak ki a pupilláid. Az amerikai tudósok egyik kutatása bebizonyította, hogy az etanol  30%-kal csökkenti szemeid képességét arra, hogy alkalmazkodjanak a környezethez.   Ha a szemed előtt elkezd minden úszni, akkor ideje taxit hívni.

  1. Sor a wc-be

Ha megittál néhány korsó sört, az alkohol a szervezetedben elkezdni csökkenteni a vazopresszin vagy antidiuretikus hormon termelődését, amely arra szolgál, hogy visszatartsa pisilési vágyadat, például, alvás közben. Néhány pohár habos ital után már nem tudod türtőztetni magadat és minden 10 perben a wc-be szaladgálsz. Ahhoz, hogy elkerüld a szervezeted  kiszáradását, igyekezz kevesebb gyenge alkohol tartalmú italt fogyasztani, vagy tárj át az erősekre.

  1. Következmények

Amint a szesz bekerül a májba, az alkohol-dehidrogenáz nevű enzim segítségével felbomlik СО2-re, vízre és zsírsavakra. De mi is itt a lényeg – ha az alkohol dózis nagyon nagy, megjelenik a melléktermék, az acetaldehid, amely a régi jó másnapossághoz vezet. Májad ilyen módon körülbelül egy pohár sört tud feldolgozni egy óra alatt. Ha túl fogod lépni ezt a sebességet, a másnaposságot biztos, hogy nem sikerül elkerülni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük