Mi károsítja a fogait?

Néha, akár az első látásra is ártalmatlan dolgok, jócskán ronthatják a fogait és a mosolyát is. Nézzük csak, mire nincsenek rendeltetve a fogaink?

1.
Túl sok szénsavas ital fogyasztása. A szénsavas italokban  körülbelül 10 teáskanál cukor is lehet  egy adagra nézve. Emellett tartalmaznak citromsavat és foszforsavat is, amelyek széteszik  a zománcot.

2. Jég rágásaEz repedésekhez vezethet a fogakon. Ha felváltva fogyasztunk hideg és meleg italokat, akkor ez a fogfájdalom okát képezheti.

3. FogcsikorgatásBruxismus – a fogcsikorgatás, amely képes idővel komolyan megsérteni a fogzománcot.

4. Nyelv pirszingFüggetlenül attól, hogy a pirszing – divatos dolog, de a szokás, hogy időről időre harapdáljuk a fém darabkát a szánkban ahhoz vezethet, hogy  a fogakon repedések képződnek. Az ajkakon lévő pirszing is hasonló kockázattal jár. A fém darabka súrlódik az ínybe, és ez a megsérüléséhez vezethet, vagy akár  a fogak elvesztéséhez is.

5. Túl sok zselés cukorkaA zselé erősen ráragad a fogakra, rajtuk  hagyva a cukrot  és a savat állandó kontaktusban a fogzománccal.

6. Köhögés elleni cukorka rágása.Nagyon nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak.  Egy torok nyugtató tabletta elszopogatása után Ön nem érzi a fogait, a cukor pedig leülepszik rajtuk.

A fogorvosok javasolják, hogy tartsuk be a szájüreg higiéniájának elemi szabályait: este és reggel mossunk fogat és minden ételfogyasztás után öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel.

One thought on “Mi károsítja a fogait?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük