Maximálisan kihasználjuk az agyunkat

1. Agyi támadás

Szerző – Alex Osborn.
A főelv az, hogy elhatároljuk az időben az ötletek generációját és a kritikájukat.Minden egyes résztvevő bemutatja az ötleteit, mások próbálják fejleszteni őket, a kapott döntések elemzése pedig később. Néha alkalmazásra kerül az agyi támadás «néma» variációja — breynrayting, amikor az ötletek felíródnak egy lapra, amelyet a rélsztvevők átadnak egymásnak, feljegyezve rajta az új ötleteiket.

2. Hat sapka

Szerző – Edward de Bono.
Ez a módszer lehetővé teszi, hogy racionalizálja a művészeti folyamatot a hat színes sapka egyikének gondolatban történő felvevésével. Így, a fehérben az ember elfogulatlanul elemzi a számokat és a tényeket, azután felveszi a feketét és mindenben negatívumokat keres. Ezt követően eljön a sárga sapka sora — a probléma pozitív oldalainak keresése. Felöltve a zöldet az ember új ötleteket generál, a pirosban pedig érzelmi reakciókat engedhet meg magának. É végül, a kékben kerülnek összevonásra az eredmények.

3. Mentális térképek

Szerző – Toni Byuzen.
Az ő véleménye szerint a kreativitás kapcsolatban áll az emlékezettel, ez pedig azt jelenti, hogy az emlékezet erősítése javítja a kreatív folyamatok minőségét is. Azonban még a felírások hagyományos rendszere is a címekkel és bekezdésekkel akadályozza az emlékezést. Byuzen felajánlotta, hogy helyezzük el a lap közepén a kulcsfontosságú fogalmakat, és minden figyelmet érdemlő asszociációt írjunk fel a központtól menő elágazásokra. Nem tilos grafikusan erősíteni a gondolatokat. A térkép rajzolásának folyamata elősegíti az új asszociációk megjelenését, a megkapott fa képe pedig sokáig megmarad az emlékezetben.

4. Szinektika

Szerző – William Gordon.
Gordon úgy véli, hogy a kreativitás fő forrása – az analógok keresésében van. Először ki kell választani az objektumot és meg kell rajzolni a táblázatot az analógjai számára. Az első oszlopba be kell írni minden egyenes analógot, a másodikba – a nem egyeneseket (például, az első oszlop jellemzőinek tagadását). Ezután össze kell hasonlítani a célt, az objektumot és a közvetett analógokat. Mondjuk, az objektum – a ceruza, a feladat – a választék bővítése. Az egyenes analóg — a vastag ceruza, a tagadása — lapos ceruza.


5. Fokális objektumok módszere


Szerző – Charlz Vayting.

Az ötlet abból áll, hogy egyesítsük a különböző objektumok jellemzőit egy tárgyban. Például, vegyünk egy átlagos gyertyát és az Új Évet. Az Új Év a csillogó csillagszóróval asszociálódik, ezt a jellemzőt át lehet tenni a gyertyára. Ha a bengáli gyertyát porrá törtjük és hozzáadunk egy kis viaszt, akkor kapunk egy „újévi” gyertyát csillogó morzsákkal belül.

6. Morfológiai elemzés

Szerző – Frits Tsvikki.

Az objektumot elemekre kell bontani, ki kell választani néhány jelentős jellemzőt, meg kell őket változtatni és újra össze kell mindent rakni. A végén egy új objektumot kapunk. Például, ki kell találni egy névjegykártyát egy parfümös üzlet számára. Ha megváltoztatjuk a klasszikus téglalap alakot és a hatást a érzékszervekre, akkor kapunk egy háromszög alakú névjegykártyát parfüm illattal.

7. Egyenletlen stratégiák

Szerzők – Brian Eno és Peter Schmidt.
Veszünk egy pakli kártyát, amelyre fel vannak írva a parancsok (például, «adj szabadságot a haragnak», «lopd el a döntést» és egyebek). Egy új ötlet létrehozásakor ki kell húzni egy kártyát és igyekezni kell követni az utasításait.8. Autóbusz, ágy, fürdőkád

A módszer arra a meggyőződésre alapul, hogy az új ötlet nem csak érik a tudatalatti mélyén, hanem aktívan törekszik a felszínre is. És, hogy megjelenjen, egyszerűen nem kell zavarni neki. Az új ötlet bárhol megérhet, még az erre nem nagyon alkalmas helyeken is. Klasszikus példa — Archimedes és a fürdőkádja.

9. Transzkript

veszünk egy érthetetlen feliratot valamilyen idegen nyelven — mondjuk a hieroglifákat. Az ember fejében, aki vizsgálja őket, különböző asszociációk fognak megszületni. Például, egy tanár “meglátva” a vizet és három kört, úgy döntött, hogy saját üzletbe kezd és osztriga kiszállítással kezdett el foglalkozni.

10. Csapda az ötletek számára

Ez a fogás az összes felmerülő ötlet levéltározását érti: fel lehet ezeket olvasni egy diktafonra, rögzíteni lehet egy füzetben és így tovább. Azután pedig, szükség esetén használni lehet a feljegyzéseket.
Gondolkozz, mint egy milliomos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük