Lebetegedtél? Semmi edzés! Hogyan lehet megőrizni a formánkat betegség közben

Az edzések kihagyásának egyetlen alapos oka — «az egészségügyi állapot». Ha érzed, hogy az edzőterem a közelgő héten nem lesz társad,  de nem szeretnéd az első szintről kezdeni a már megtett játékot,  lásd a hasznos tanácsokat a forma megőrzéséhez a betegség időszakában!

Az utóbbi három hónapban aktívan edzettél, nem feledkezve meg a lábak edzéséről, az izmok nyújtásáról, helyesen táplálkoztál… Szeptember elején azt érezted, hogy kissé szűk rád az inged, a szíjadon pedig ideje még egy lyukat csinálni —a sörhasra számított nadrág már egy kicsit nagy lett rád. Épp hogy csak megértetted, hogy az élet fantasztikus, ahogy elkezdett fájni a torkod.

Lehet, hogy szerencséd  volt, és a köhögés az orrfolyással együtt kikerült téged, de a láz… teljesen felborította edzési rendedet. A következő hét egyáltalán nem lesz szép: meg kellesz küzdened a vírussal, és biztos ami biztos – az edőzteremben nem fogsz megjelenni.  De a lényeg  — nem szabad pánikolni, ettől csak még rosszabb lesz. Íme 4 jó tanács, amelyek segítenek minimalizálni a veszteséget.

  1. Igyál minél több vizet

Ha lázad van, azt jelenti, hogy a szervezetednek nagy mennyiségű vízre van szüksége. Még nyugalmi állapotban is folyadékot veszít a tested. Ha a kezed alatt fogsz tartani egy üveget tiszta szénsavmentes vízzel és időről időre fogyasztani fogsz belőle,  jobban leszel. Ez segít csökkenteni a lázat és elkerülni a kiszáradást.

Izmaid is köszönetet fognak mondani. Azon kutatás eredményeinek megfelelően, amely a Biochemistry Journal jelent meg, a csökkentett víztartalom úgynevezett plazmalizálódáshoz, a sejtek felbomlásához vezet, amely a maga részéről elindítja a protein  hasadásának folyamatát, amely az izmokban van. Ha nem fogsz megfeledkezni víztartalékaid fenntartásáról, képes leszel leállítani ezeket a folyamatokat és akár elősegíteni a fehérje szintézist.

  1. Még több kalóriás ételt

Amikor reszketsz a hidegtől és köhögsz, az utolsó amire gondolsz – a tányérod tartalma ebédidőben. Pedig kár. A betegség során nagyon alaposan ügyelni kell a diétára. Emlékezz, hogy tested mindig kalóriát éget. Amikor egészséges vagy, a szervezet energiát  a zsírokból és szénhidrátokból kapja, de ha lényegében semmit nem eszel egész héten, a szervezeted átkapcsol ezekről az elemekről a fehérjére és felemészti az izmaidat!

Kannibalizmus  — nem a te kedvenc foglalkozásod? Akkor válassz olyan diétát, amelyet szervezetednek könnyebb lesz megemésztenie a betegség ideje alatt. Ez lehet kenyér, gyümölcsök, joghurt, és minden ami elegendő zsírt és szénhidrátot tartalmaz.  Gyümölcsturmixok és levesek –  kiváló kalóriaforrás, emellett nem okoz fájdalmat a gyulladt torokban.

  1. ne feledkezz meg a proteinekről

A fehérje — kulcsfontosságú tápanyag a szervezetben. Amellett, hogy segít nőni az izmoknak, kezdeményezi a fertőzés elleni harcosok – a fehérvérsejtek termelődését.   Amikor magas lázad van, a pulyka filé és más fehérjében gazdag ételek nem váltanak ki nagy étvágyat, ezért könnyen emésztendő ételeket kell választani.  Például ott vannak a joghurtok és más tejtermékek. A protein koktélok is működni fognak, de a betegség elleni harc közben  a szervezetednek, lehet, hogy nehezére fog esni megemészteni ezeket.

  1. Alvás — a legjobb gyógyszer

Ha elolvassuk a tudományos tényeket, amelyek az alvással kapcsolatosak, úgy tűnik, hogy csodaszer minden baj ellen. Mi mindennel megküzd: cukorbetegség, elhízás, szívbetegségek… A Sleep folyóiratban közzé tett kutatásnak megfelelően, a jó minőségű és hosszú alvás segít  aktiválni az immunrendszert a vírusok elleni harchoz maximális teljesítményképességgel.

A tudósok gyümölcslegyeken (muslicákon) kísérleteztek, miután szemmelláthatóvá vált, hogy a kialvatlan egyedek nem tudtak megküzdeni a betegségekkel rendszeresen kialudt társaikkal ellentétben. Sőt, az alvás közben kevesebb kalóriát égetünk, mivel ezekben a pillanatokban a szervezetnek kevesebb energiára van szüksége. Ez szintén immunrendszerünk javára szolgál,  amely a szundikálás közben helyreáll.  Ha ez nem elég, akkor itt van még egy tény: az alvás csökkenti a stressz szintet. A stressz hormon, a kortizol, gátolja a fehérvérsejtek hatását, növeli a zsírszintet a szervezetben és  feléli az izomtömeget. Kell ez neked? Akkor sipirc az ágyba!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük