Kulturális ivók: a világ népeinek szokatlan alkoholos hagyományai

Bloggunk elmeséli, hogy miért tilos az amerikai tengerészgyalogosoknak felemelni egy pohár bort, hogyan emelkednek fel a ranglétrán a kínaiak az italozás segítségével és milyen tósztért kívánhat egy német „7 év rossz szexet”.

Az italozás a fogyasztás kultúrájává válik, amikor lélekkel állnak hozzá az alkoholhoz. Összegyűjtöttünk hét szokatlan alkoholos szokást,  hogy bebizonyítsuk hogy az alkohol nem egyszerűen dopping, hanem a kultúra része is.

Alkoholos hagyományok: a kínaiak isznak, igyekezve megfelelni a vezetőségüknek

Konfuciusz ráhagyta a kínaiakra, hogy őrizzenek meg két dolgot – a rituálét és a hierarchiát. Amíg ezek tiszteletben lesznek, erős lesz az Égi Birodalom. A modern kínaiak úgy követik a gondolkodó  parancsolatait, ahogy tudják – még isznak is, hogy megfeleljenek a feletteseiknek. Például, koccintva, a kínaiak alacsonyabban tartják a poharat annál, akivel isznak. Ez a kínai válasz  a földrajzi szélességünk örökkévaló kérdésére: «Tisztelsz engemet?» Alacsonyabban tartom a poharat, tehát igen. Ha egy közös vacsoráról van szó a főnökséggel, akkor legjobb elkapni a főnöktől a teli poharat és azonnal felhajtani azt: «Önnek holnap nehéz napja van és fontos találkozói, ezért nem engem meg, hogy rosszul érezze magát!»

Alkoholos hagyományok: a spanyolok annyira nagylelkűek, hogy tetőtől talpig leönthetnek borral

A bor olyan mély gyökereket eresztett a Spanyol kultúrába, hogy az országban nincs társadalmi elítélése az ivásnak. Ha berúgtál, akkor ez nem a te hibád kedves barátom, hanem az alkohol hibája. Ezért, valószínű, hogy csak Spanyolországban lehetséges az, hogy tetőtől talpig leöntsenek borral az Apo fesztivál során.  A spanyolok több tonna borral öntik le egymást emlékeztetve egy középkori földi vitára a két falu lakói között. A bíróság megtiltotta a falusiaknak, hogy verekedjenek, de senki sem tiltotta meg, hogy borral öntsék le egymást. Napjainkban a spanyolok jó szándékkal öntik le egymást borral, hogy a viták békés úton oldódjanak meg, egy pohár bor mellett és jó asztalai összejövetel során.

Alkoholos hagyományok: az amerikai tengerészek rendeltetés-szerűen használják a poharakat: semmi víz, semmi kompromisszum

A tengerészek – babonás emberek. Hétfőn nem mennek ki a tengerre, a fedélzete nem fütyölnek, a nőktől pedig még mindig félnek a fedélzeten. Az amerikai tengerészek 1986-os etikettje szabályaiban még az is szerepel, hogy tilos felemelni egy poharat vízzel a valaki címére elhangzott köszöntő után. «Ha ki akarja fejezni a tiszteletét valaki iránt, igyon a tiszteltére pezsgőtvagy bort. A polgári lakosok a köszöntő után akár milyen italt felemelhetnek a pohárban, de a tengerész gyalogos nem ihat likőrt, szénsavas italt vagy vizet másnak az egészségére. Egy pohár víz ugyan olyan, mintha azt kívánná az objektumnak, hogy megfulladjon a vízben». Az amerikai tengerészgyalogság bankettjein még az asztalról is elrakják a vizet, nehogy kísértésbe essen valaki. Bort bármennyi lehet inni, vizből – egy cseppet sem. Egyszóval, a polgári életben egy pohár víz a legjobb segéd, hogy ne rúgjunk be.

Alkoholos hagyományok: Brutálisak és őszinték: a finnek otthon isznak egy szál alsóneműben

Ne érkezett lecsillapodni a kedélyek dán „hugge” (keresd a boldogságot az egyszerű élvezetekben) körül, amint a finnek egy új trendet ajándékoztak a világnak – kalszarikjannit! A szó összetett, de az értelme eléggé egyszerű: ez az a helyzet, amikor ön bort/sört/erős alkoholt iszik otthon egy szál alsóneműben. Önnek így kényelmes, Ön nem zavar senkit, és megkapja a kiérdemelt élvezetet a semmittevéstől. A finn borivási hagyományról az egész világ tudomást szerzett, amikor kibocsátották a nemzeti emogi kollekciót. A külföldieknek el kellett magyarázni ,hogy a furcsa kép egy félig mesztelen emberkével, aki egy poharat tart a kezében egyáltalán nem az alkoholizmus aggasztó jele. Ez a népi hagyomány: reggel felkeltél, megfogtad a poharat és kész – teljes kalszarikjannit. Kiderült, hogy sok barátom igazi finn – és nem árulták el!

Alkoholos hagyományok: a franciák kevesebbet isznak, de a múlt őrületiről nosztalgiáznak

A francia borászok már régóta a HLS támogatói: borból keveset isznak, nem engednek meg maguknak sokat. Lehet ,hogy ez az őrült XX század!  1906 –ban a “Tour de France” versenyzője, Rene Pottier mindenkit elképesztett. A senki számára sem ismert újonc nem csak megelőzte félúton a versenytársait, de képes volt még bort is inni az út melletti tavernákban a verseny útvonla mentén. A cél előtt annyira ellazult, hogy majdnem megelőzték. Az utolsó pillanatban Rene felpattant a biciklijére és győztesként fejezte be a versenyt gyakorlatilag egy üveg borral a kezében. Rene a szerencsétlen szerelem miatt hunyt el a győzelem után egy évvel, a borhagyománya pedig  az 1960-as évekig élt.

Alkoholos hagyományok: a dánok és németek „7 év rossz szexet kívánhatnak” a nem őszinte kösözntőért

Ha Dániában vagy Németországban lesz, mondjon őszinte és lélekmelengető tósztokat. És eközben ne felejtsen el egyenesen a szemébe nézni annak az embernek, akihez beszél. Ha elvonja a tekintetét oldalra, akkor ki fogja érdemelni  a kívánságot, hogy „7 évig rossz szexe legyen”! Azt mondják, hogy a hagyomány egymásnak a szemébe nézni akkor alakult ki, amikor mindenki a megmérgezésekkel volt elfoglalva. Ha egy ember mérget öntött egy pohárba, akkor 100%, hogy ki kell, hogy adja magát. Nem valószínű, hogy ebben a dologban szerepet kapnak  a mérgek, valószínűbb, hogy embereknek egyszerűen kellemes őszinte tósztot látni. De, emlékezve a „7 év rossz szex” kívánságra, én minden esetben is inkább belenéznék még a pincér szemébe is, aki a poharat adja. Ki tudja, hogy mit kívánnak neked össze, te meg majd törd a fejedet, hogy miért nem alakul a személyes életed. 

Alkoholos hagyományok: az olasz tartományok érdekesebben és szikrával isznak, a városokban pedig a bor elveszíti a pozícióját

Úgy tűnhetne, hogy Olaszország bor hagyományai a legerősebbek, kell, hogy legyenek.De, a globalizáció miatt a bor veszít a pozíciójából a nagyvárosokban. A fiatal nemzedék gyorséttermekben eszik, az bulikon koktélokat fogyaszt, a boros rituálékra pedig úgy tekint, mint a a múlt maradékaira. Azonban az olasz tartományokban a szokások élnek! Például,  Szicília megőrizte a tósztot a nyugtalan középkortól – hogy leellenőrizzék a vendégeket, a szicíliaiak a következő szavakkal emelik fel a poharaikat: „Aki nem iszik ennél az asztalnál, az vagy tolvaj vagy kém!” Ha pedig egy szicíliai megivott egy kis bort és sűrgüsen kormányhoz kell ülni, akkor jön a „józan sofőr” ital. Ez egy édes tamarindaszirup szódabikarbónával. A szóda valódi vulkánt állít fel a gyomorban, de elfojtja az alkohol szagát.

A te köreidben vannak valamilyen alkoholos hagyományok?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük