Krossfit: mi is ez és hogyan kezdjük el

A különböző edzési lehetőségek sokasága, amelyek elérhetőek napjainkban bármelyik edőzteremben, egyszerűen bámulatos. Úgy tűnhetne, hogy találni valami újat és nem mindennapit nem fog sikerülni, de minden lehetséges. Ma egy új, az orosz sportolók számára egyenlőre nem nagyon megszokott, de a világban már nagyon elterjedt rednszerről fogok beszélni.

A krossfit körkörös edzések rendszere az USA-ban alakul ki, mint a tűzoltók edzési rendszere, de nagyon gyorsan szert tett a világnépszerűségre a szakma határain túl is. Minden éven sok Krossfit turné zajlik le, közte világbajnokság és Európa bajnokság is.

Mi az a krossfit

A Krossfit – körkörös edzés  (azaz a gyakorlatok mindig ismétlődnek, mint egy zárt körben), amelynek a lényege az, hogy meghatározott gyakorlatok komplexét kell elvégezni minimális idő alatt.  Elvi eltérései vannak az átlagos  körkörös edzésektől.

Először is, a komplexben megterhelése, alkalmazódnak ,amelyek egyszerre több fizikai tulajdonság kifejlesztésére irányulnak, olyanokra mint az erő, a tűrőképesség és az ügyesség. Ezzel összefüggésben a Krossfit rendszer szerinti előkészítést általában három összetevő részre osztják fel: nehéz atlétika, gimnasztika és kardio.

Másodszor, ezekben az edzésekben nem használnak izolált gyakorlatokat mint az edzőgépeken, vagy a saját súllyal. A krossfitben az edzések maximálisan funkcionálisak. Az előkészítésbe alapszintű nehézatlétikai gyakorlatok tartoznak bele…  csak nem kell itt megijedni a “nehézatlétika” szótól: a minden egyes nő számára megszokott gugolások is ide tartoznak. De, igaz nehezebb gyakorlatokra is szükség lesz. Álljon kész  arra, hogy húzásokat, fekvőtámaszokat, ugrásokat, tolásokat, mellre emeléseket kellesz végeznie, valamint ezeknek a gyakorlatoknak a kombinációját súlyokkal, rudakkal. Szintén helyet kapnak a saját súllyal végzett gyakorlatok is (gyűrűk, ugrások, kilépések, stb.) és a kitartási gyakorlatok is – futás, ugrókötél, kardioedzőgépek, úszás, kerékpározás.

Harmadszor, a Krossfitben nem léteznek versenygési gyakorlatok. A turnékon a sportolók különböző gyakorlatokat végezhetnek és azok kombinációját is. Az előkészítés a különböző fizikai tulajdonságok kidolgozására épül az edzés különböző napjain. Például egy ilyen kombináció: erő és ügyesség, kitartás és ügyesség, kitartás és erő.

A krossfit edzési koncepcióját az egyik legjobbnak lehet nevezni az átlagos fizikai előkészítés fejlesztésében. Az egyéni komplex abból kiindulva kerül kiválasztásra, hogy milyen lehetőségei vannak a sportolónak és hogy van felszerelve a terem. A felszerelés és a terem méreteinek tekintetében a krossfit számára van egy kis eltérés az átlagostól. De egyenlőre nem fogunk elmerülni az ilyen részletekben !

Mivel kell kezdeni a krossfit edzést?

Elkezdve a körkörös edzéseket, emlékezni kell arra, hogy a krossfit – nagyon magas intenzívitású megterhelés nagy erővel. Sok gyakrolat számára elengedhetetlen  az összetett technológiák ismerete, az olyanoké mint a rándulások, tolások, gyűrűk.

Egy felkészületlen embernek nagyon óvatosan kell kezdenie az edzéseket, minden képpen orvos vagy edző felügyelete alatt. Érteni kell, hogy maximálisan hatékonyan edzeni a különböző fizikai tulajdonságokat  egydejűleg fiziológiailag lehetetlen. A helyesen elosztott fizikai megterhelések – ez a fantasztikus fizikai felkészültség és a jó egészség. Elkezdve a körkörös edzéseket meghatározott funkcionális felkészültséggel kell rendelkezni.

Hogyan készüljünk fel a krossfitre otthoni körülmények között

Az összetett funkcionális krossfit-komplexek végrehajtása előtt az edzőteremben vagy a fitness kluban, el lehet kezdeni az egyszerű gyakorlatokat otthoni körülmények között. Elkészítettem az Önök számára a hatásos komplexumot, amely nem vesz sok időt igénybe.

A komplexum öt gyakorlatot tartalmaz, amelyeket sorban lehet végezni 3-4 nekifutásból 12-15 ismétléssel vagy egymás után szünet nélkül körkörös edzés formájában.

  1. Végezzen gugolásokat 5-10 kg-os súlyokkal a kezében.
  2. Fekvőtámasz a padlón a lábakkal. Ha nehéz a lábaival végezni a fekvőtámaszokat, akkor végezze őket térden.
  3. Végezzen kilépéseket hátrafelé lépésekkel súlyok nélkül.
  4. 5-7 kg-os súlyú súlyzók tolása, emellett meghajolva.
  5. Összecsavaródások a hasizomra.

Bemelegítés minőségében, vagy kiegészítő gyakorlat formájában a kitartásra a körkörös edzésben szabad ugróköteles ugrásokat végezni.  Általában az ugrások mennyiségét számolják vagy a gyakorlat elvégzésének idejét. Ha ez már túlságosan egyszerűnek tűnik,  akkor számolni lehet az ugrások számát egy bizonyos idő alatt.

A javasolt komplex felkészítik  az izmait és a szív- és érrendszerét a nehezebb és intenzívebb edzésekre.

Crossfittel foglalkozva, érdemes  diétázni is. Az izomtömeg felszedéséhez kásákat kell enni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük