Kraft sör: mire kell odafigyelni a vásárláskor, és hogyan lehet elkrülni a hamisítványokat

A bloggunk kiderítette, hogy milyen sört lehet jogosan kraft sörnek vélni.

Honnan ered a kraft sör

Az első kisebb független sörfőzdék az 1970-es években jelentek meg Nagy-Britanniában. A hagyományos sörkészítésre szakosodtak. 1978 után pedig, amikor az USA egyes állami legalizálták a házi sörfőzést, ez az irány ott is népszerűvé vált.

Mit lehet valódi kraftnak tartani

A karft sör — olyan sör, amelyet eredeti recept alapján főzött egy független sörfőzde. Palackokban kapható vagy speciális korsókba töltik a bárokban.

Az amerikai sürfőzők asszociációja eléggé szigorú követeléseket  szab azon intézmények számára, amelyek igazi kraftot tudnak főzni:

  1. A sörfőzde évente nem több, mint 6 millió hordó sört állíthat elő (ez a 3%-a az éves söreladásoknak az USA-ban). Egy söröshordó 117,3 literrel egyenlő, tehát a sörfőzde nem haladhatja az éves 703,8 millió litert.
  2. A sörfőzde független kell, hogy legyen. Részvényeinek kevesebb, mint 25%-a képezheti idegenek tulajdonát. Ez azzal áll kapcsolatban, hogy ha sok befektető van, a sörfőző nem tud szabadon alkotni és új ízeket honosítani meg, amelyek közül nem mindegyik hozhat érezhető kereskedelmi hasznot.
  3. A sörfőzde nem csak hagyományos komponenseket kell, hogy használjon () должна не только использовать традиционные компоненты (komló, élesztő, maláta), de kísérleteznie is kell az ízekkel. A kis méretű termelések lehetővé teszik az új alapanyagok hozzáadását, nem tartva attól, hogy a tétel nem fog elkelni a fogyasztók körében.

A kraft pontos meghatározása csak az USA-ban főzött sörre vonatkozik. Európában nincsenek ilyen szigorú határok, ezért a fő jel a sörfőző alkotói önkifejezése és az új, érdekes ízek keresése lehet.

A lényeg  — eredeti receptek és valamilyen koncepció jelenléte.

 

Nem minden érthető a trappist sörrel sem, amelyet a középkor óta az európai kolostorokban főznek. Egyesek a krfathoz sorolják, mások úgy vélik, hogy a a formális jellemzők szerint ez egy külön sörfajta.

Az angolnyelvű sörfőzésben még előfordul a crafty kifejezés is. Ezt annak a sörnek a meghatározásához használják, amely formálisan megfelel az szerzői jellemzőinek, de nem felel meg az alapvető követelményeknek. Például, amikor egy érdekes ízt egy óriás sörfőző kezd termelni.

Hol főzik és meddig tárolják a kraft sört

A karftot vagy kis, független sörfőzdékben főzik, vagy gyárakban, ahol rendelni lehet kisebb sörtételt saját recept szerint. A nagyobb rész a bárokon és specializált alkohol eladási boltokon keresztül értékesítődik.

A magas árat a termelés kis mennyisége és a természetes összetevők használata magyarázza.

A legtöbb kraft sörfőző  — rajongó, aki valóban szereti, amit csinál. A fajták sokszínűsége pedig lehetővé teszi, hogy még azok is találjanak valami nekik tetszőt, akik úgy vélik, hogy nem szeretik a sört.

A kraft sör szavatossági idejét mindig feltüntetik a csomagoláson. Egyes fajtákat akár 25 évig is tárolni lehet, ezek fokozatosan érlelődnek a palackban, mint a bor. Átlagosan a kraft sör eltarthatóságának ideje— fél évtől 5 évig terjed. Érthető, hogy itt zárt palackról van szó.

5, a kézműves söröket kísérő rövidítés

  1. ABV (alcohol by volume) — sör erőssége. Ha pontosabbak akarunk lenni, ez a rövidítés azt mutatja, hogy az űrtartalom milyen százaléka alkoholos. A részletes diagrammát itt lehet megnézni. A legerősebb sör a világon a skót Brewmeister Armageddon, amely ABV-je 65%. És ezt az italt még mindig sörnek tartják!
  2. ABW (alcohol by weight) — egy kicsit ritkább variáció, amely a sör erősségeét mutatja, de a súlyához viszonyítva. Ahhoz, hogy megkapjuk az ABV-t, meg kell szorozni az ABW –t 1,25-el.
  3. IBU (international bitterness units) — a sör keserűségét mutatja, amely a komlótól függ, amelyet a főzés közben használnak. A rekordot itt a kanadai Flying Monkeys Alpha Fornication tartja és 2 500 IBU-t tesz ki. Összehasonítás képpen: a világos lagerben (Pale Lager, Light Lager) 8–12 IBU, az indiai világos jelben (IPA) — 60–80 IBU, a kettős IPA-ban (Double / Imperial IPA) — 100 IBU.
  4. SRM (standard reference method) — a sör színintenzitás.
  5. OG/FG (original gravity / final gravity) — az erjesztetlen / fermentált sör sűrűsége. Minél magasabbak az indexek, annál gazdagabb és erősebb az ital

Hogyan lehet felismerni a hamisítványt

A karft sör termelése – annyira új irány, hogy állami szinten még nincs is törvénybázisa. Napjainkban a termelők bármelyik sört kraftnak nevezheti kel, ami sokkal eredetibb, mint a lager istaut.

Az igazi kraft söra kisebb sörfőzdék terméke. De nagyon nehéz megkülönböztetni a külseje alapján, ezért az egyetlen kiút – megkóstolni és érezni a különbséget.

A legkényelmesebb a specializált bárokban kóstolni meg. Ott biztosan fel fogják tudni ajánlani az ízlésének megfelelőt, és nem valószínű, hogy rossz sört fognak felkínálni. Minden nagy városban van néhány bár és specializált bolt, amelyekben kapni lehet kraft sört.

Nincs igazi és hamis kraft, mivel nincs pontos meghatározása annak, hogy mi is ez, ezért lehetetlen hamisítani is. Van jó sör és van rossz sör. Ugyan úgy, mint van jó sörfőzde, és van rossz is.

A választásban a nemzetközi Untappd szervíz tud segíteni. Ebben a fogyasztók értékelik a sörfőzdéket és az egyik vagy másik sörfajtát.

Mivel kombinálódik a kraft sör

Az igazi kraft sör fő jellmezője — az érdekes íz megléte, ezért a szárított hal vagy a fűszeres és erős beharapnivaló nem lesznek jók ehhez a sörhöz. Éppen emiatt nem javasolt dohányozni vagy kávét inni mielőtt megkóstolná a kraft sört.

A különböző kraft fajták, ugyan úgy, mint a különböző borok is, különböző termékkel kombinálhatóak, amelyek arra hivatottak, hogy árnyékolják az ízt. A könnyű sörökhöz válasszon könnyű beharapnivalókat, az édeskés fajtákhoz – édeseket, a keserűekhez – fanyart  Ha nem tud választani az ízek és a variációk sokaságában, akkor választhatja az univerzális sajtot vagy pizzát, amelyek jól illenek a kraft sörök többségéhez, a nagyon nehéz fajták kivételével.

Egy jó helyen mindig megfelelő tanácsot kap annak vonatkozásában, hogy mi illik az egyik vagy másik sörtfajtához.

Emellett követni lehet az Amerikai Sörfőzők Asszociációjának javaslatait is. Így,a Pale Alet tanácsos kiegészíteni hús- vagy tökpitével, burgerekkel. Az India Pale Alet karris fűszeres ételekkel kombinálják, édes desszertekkel: karamellás almáspitével vagy sárgarépás kaláccsal. Az Imperial vagy Double IPA ízek nehéz ételeket követelnek meg, olyanokat, mint a füstölt mellehúsa, grillezett bárány, sült csirke vagy nagyon édes desszertek – karamellás sajttorta vagy krém-brulee.

Te milyen sört fogyasztasz?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük