Kiváló közérzet bármilyen időben – hogyan előzzük meg a vérnyomás csökkenését 

Hipotónia egy betegség, amelyre jellemző az alacsony vérnyomás, amely nem leegendő ahhoz, hogy hatékonyan működjön az ember vérkeringési rendszere.

A«hipo-» előtag azt jelenti – elégtelenség- A vérnyomás tonométer segítségével mérődik. A felső nyomás  (szisztolés) — az a nyomás, amellyel a szív belöki a vért az aortába, az alsó  (diasztolés) — a vér nyomása aközben, amikor visszatér a szívbe. Ha a mérőkészülék 90 és 60 Hgmm-nél alacsonyabb mértéket rögzít, akkor a hivatalos egészségügynek megfelelően, arteriális hipotenzióról beszélünk, azaz alacsony vérnyomásról.

Azonban érdemes nem az átlagmutatókból kiindulni, hanem a szervezet individuális sajátosságaiból. Hiszen egyes emberek számára ez a vérnyomás normális, amely mellett megőrződik a jó közérzet és nem csökken a munkaképesség. Azonban abban az esetben, amikor az alacsony vérnyomás kellemetlenséget vált ki, azonnak orvoshoz kell fordulni.

Az orvosok a hipotónia következő jeleit vagy tüneteit emelik ki:  

– szédülés;

– általános gyengeség, fáradtság, levertség;

–  hányinger;

– szapora szívverés;

– meteorólógiai érzékenység;

– alvásproblémák;

– fejfájáés;

– ingerlékenység;

– hideg végtagok (kéz és láb).

A jelek külön-külön nem minősülnek a hipotónia alátámasztásának, azonban, ha a fent felsoroltakból több tünet is megvan, és gyakran megismétlődnek, akkor érdemes komolyan elgondolkozni az orvosi viziten.

Általában, ha  egy ember időben szakemberhez fordul, elvégez minden szükséges vizsgálatot, és kiderül a hipotónia oka, akkor meg lehet birkózni ezzel a betegséggel. 

A hipotónia lehet elsődleges és másodlagos, akut és krónikus. 

Elsődleges hipotónia esetében nincsenek  nyilvánvaló betegségek, amelyek kiváltanák az alacsony vérnyomást. Az elsődleges hipotónia oka lehet neurózis, krónikus alváshiány, fáradtság, stressz és depresszió. Eközben úgynevezett zárt kör alakul ki: a krónikus fáradság hipitóniás állapotot vált ki, a maga részéről pedig a hipotónia provokálja a fáradság érzetet, az ingerültséget, a depressziót. Másnéven ezt az alacsony vérnyomás fajtát idiopátiásnak nevezik.

A másodlagos hipotenzió más betegségek hátterében alakul ki: degeneratív porckorong betegség a gerinc nyaki részében, hepatitisz, pancreatitis, reuma, aritmia, diabétesz, agysérülés következtében, mint a gyógyszerek szedésének eredménye.

Ahhoz, hogy kikezeljük a másodlagos alacsony vérnyomást, a fő betegséget kell kezelni, amelytől megszabadulva helyre áll az arteriális nyomás.

Akut hipotónia súlyos diagnózisok esetében alakul ki és  a vérnyomás hirtelen esése jellemzi.

Krónikus hipotónia (fiziológiai) a sportolóknál fordul elő,azoknál az embereknél, akik kedvezőtlen feltételek között élnek (távoli északon, a trópusokon). A krónikus hipotónia esetében gyakran a vérnyomás nem haladja meg a 100/60 Hgmm-t.  A „krónikus hipotenzióban” szenvedő betegeket jellemzi, hogy rosszul viselik a hideget, a meleget és fulladtságot. A gyengeség és a gyors fáradékonyság, a tartós fáradtság állapota, a fejfájások, ájulások, és a szívkörnyéki fájdalmak – mindezek a tünetek nagyon gyakoriak.

Gyakran előfordul a  ortosztatikus hipotenzió — az az állapot, amikor erősen leesik a vérnyomás a testhelyzet hirtelen változtatása közben.

A hipotónia első megnyilvánulásainak esetében fontos orvoshoz fordulni, aki a figyelmes vizsgálat után elrendeli a kellő kezelést. Általában, az esetek többségében a hipotóniára nem kell gyógyszeres kezelés.  A probléma megszüntetéséhez elég változtatni az életmódon:  rendszeresen végezni fizikai aktivitásokat, elegendő időt tölteni a friss levegőn, kerülni a stresszt. 

A vérnyomás stabilizációjához nagyon hatékony a népi szerekkel történő kezelés különböző növényi készítmények alkalmazásával, amelyek pozitívan hatnak a szív tónusára.  Ezek közzé tartoznak a szibériai ginzeng, kínai magnólia, echinacea, ginzeng, rózsaszín rhodiola. Azonban a növényekkel való kezelési kurzust egyeztetni kell az orvossal, a hasonló gyógyítások negatív következményeinek elkerüléséhez.

Ha a hipotenzió oka neurológiai vagy szív- és érrendszeri zavar,  akkor orvoshoz kell fordulni, hogy végezzen egy vizsgálatot vagy javaslatokkal szolgáljon a betegség kezeléséhez.

Létezik néhány gyorssegély módszer, az alacsony vérnyomás emeléséhez

Bármilyen fajta intézkedés előtt, meg kell mérni a vérnyomást tonométer segítségével. A vérnyomás hirtelen esése esetében  először is vízszintes helyzetet kell felvenni, a lábakat a fejnél magasabban helyezve el. Ha nincs elehtőség elfeküdni,le kell ülni és a térdek közzé hajtani a fejet. — ez biztosítja a kellő véráramlást az agyba. Azután meg kell inni egy erős édes teát. Szintén javasolt  hideg borogatást tenni a homlokra. Segít emelni a vérnyomást  a nyak és a fülcimpa könnyű masszírozása. 

Ezek az intézkedések nagyon rövid időn belül stabilizálhatják a vérnyomást.

Egyenek hasznos dióféléket. Ez segí1t normalizálni a vérnyomást.

2 thoughts on “Kiváló közérzet bármilyen időben – hogyan előzzük meg a vérnyomás csökkenését ”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük