Képes vagy a maximumra!

A világon sok dolog van, amelyet nagyon könnyű saját tapasztalaton megismerni, de nehéz szavakba önteni. Sok bölcs próbált válaszolni a kérdésre, hogy mi is az a boldogság, és miért tartják magukat egyes emberek boldognak még akkor is, ha szegények és betegek, mások pedig mélyen boldogtalanok, miközben mindenük megvan. Elő lehet-e állítani a boldogság univerzális formuláját? És milyen titkokat ismernek a boldog emberek?

Mi az a  «boldogság»

kepes vagy a maximumraHa megkérdezünk ezer embert arról, hogy mi is az a boldogság, ezer választ fogunk kapni. Egyeseknek a boldogság – a család, másoknak – elismerés, míg másoknak – lehetőség arra, hogy úgy éljenek ahogy szeretnének, vannak olyanok akik számára – megszabadulás a betegségektők. De, ha figyelmesen tekintünk a válaszokra, meg lehet találni az emberi boldogság általános jeleit: önmegvalósítás, lehetőség arra, hogy kedvenc foglalatosságukat gyakoroljuk, méltó élet és a jólét, jó közérzet.

A filozófusok nem csak meg akarták érteni, hogy mit jelent a boldogság, de elő is akarták állítani a formuláját. A leghíresebb úgy néz ki, mint egy frakció, amelynek számlálóiban az ember kívánságai és elvárásai szerepelnek, a nevezőben pedig – a dolgok valós állása. Tehát a legboldogabb emberek azok, akik meg tudják találni az egyensúlyt az álmok és a lehetőségek között, harmóniában éljenek saját magukkal.

A szociológusoknál létezik a „boldogság indexe” fogalom. Ez a különböző országok lakosai felméréseinek eredményei alapján kerül kiszámításra. Napjainkban a legtöbb boldog ember Dániában, Svájcban, Izlandon, Norvégiában, Finnországban és Kanadában él. Azonban a hatalmas országok, amelyek első szerepeket töltenek be a politikában és a gazdaságban, nem kerülnek be az első tízbe,  bár a lakosoknak eléggé magas jövedelme és életszintje van.

Miért törekszik az ember a boldogságra?

A legnépszerűbb kívánság a születésnaposoknak és ifjú pároknak – a boldogság. De miért kell arra törekedni, hogy boldogok legyünk? A választ erre a kérdésre meg lehet találni a tudósok kutatásaiban. A boldog emberek ritkábban betegszenek meg, jobban megküzdenek a stressz helyzetekkel, jobb munkások. De a lényeg, egy valóban boldog ember képes megváltoztatni a környezetét pozitív hangulatával, optimizmusával és örömével.

Világunk teljesen más lenne, ha az emberek többsége a boldogságot élete céljának tartaná. Nem a gazdagságot, a sikert a társadalomban vagy a győzelmet ellenfele fölött, hanem a képességet, hogy élni tudjon a világban saját magával és a környezetével. Azonban általában apróságokra törekszünk, és elveszítjük a legfontosabbat – a lehetőséget, hogy boldogok legyünk.

Miért nem boldog minden egyes ember?

Őseink összekapőcsolták a boldogság fogalmát a sorssal: valakinek szerencséje volt és boldognak született, másoknak az a sorsa, hogy egész életében szenvedjen és gondokkal küzdjön. De a boldogtalanság nagyon gyakran az ember szokásai és természete miatt alakul ki, nem pedig a külső események miatt. Bizonyára találkoztak olyan emberekkel, akik állandóan panaszkodnak az életre: kevés a pénz, a férj (feleség) nem megértő, a munkában sincs siker. Még ha valami jó is történik, akkor is elégedetlenek maradnak. És ellenkezőleg: sok „szerencsést” egyáltalán nem kényeztet a sors, mégis találnak elég erőt, hogy megküzdjenek a nehézségekkel, és örülnek az életnek.

kepes vagy a maximumraA boldogság — nem egy állapot, hanem a magunkhoz való hozzáállás, a környezetünkhöz, az eseményekhez. Egyesek úgy tekintenek egy messzi munkaügyi utazásra, mint leehtőségre, hogy megmutassák magukat, megismerjenek egy új várost, új ismeretségekre tegyenek szert. Mások – mint nehéz döntések megoldására, elválásra a családtól, ellenséges környezetben való tartózkodásra.

Megkérdezve, hogy miért nincs az életben boldogság, igyekszünk másokra hárítani a felelősséget, mint ahogy ezt gyakran a kisgyermekek csinálják: nem vettek nekem, nem ajándékoztak nekem, nem szerettek eléggé. Egy felnőtt ember pozíciója másként néz ki: megérteni, hogy mi zavar élni, megtalálni a módot a helyzet megváltoztatására és realizálni az álmokat.

A boldogság titkai

kepes vagy a maximumraÖröm és nyugalom  — természetes állapot. Ezért a boldogság fő titka – visszatérni a gyökerekhez. Emlékezzen vissza egy olyan helyre, ami valóban tetszik Önnek, ahol nyugodtnak és védettnek érzi magát. Vagy találja ki ezt a  helyet. Ez lehet egy saját vár, egy otthonos galaktika, egy lakatlan sziget. Amikor valami idegesíteni fogja, dühíteni vagy kihozza a sodrából, próbálja meg néhány másodpercre elképzelni magának saját boldogságának sarkát. És egysezrűen élvezze a nyugalmat és az örömet. Azonban ahhoz, hogy ez az állapot állandóan kísérje, harmóniára lesz szükség valós életében.

Van néhány mód arra, hogy boldog ember legyen valaki, elegendő mindössze emlékezni rá, hogy a boldogság nem kívűlről érkezik, hanem a szívbe költözik be. Ezért elég megváltoztatni a megszokott gondolkodási módot és a viselkedést. Megtanulni boldognak lenni egyszerűbb, mint tűnik, csupán ismerni kell néhány titkot:

  • Tanuljon meg a mai nappal élni. Sok boldogtalan embernek elrontják a kedvét azok az események ,amelyek még nem történtek meg és lehet, hogy nem is fognak megtörténni.
  • Tanuljon meg örülni az apróságoknak. A napos idő, a szivárvány az eső után, az első korty finom kávé reggel, sokkal nagyobb élvezetet nyújt, ha úgy fogja élvezni, mintha ez lenne az utolsó alkalom.
  • Ha képes jó dolgot tenni, ne gondolkozzon el azon, hogy hasznot fog –e hozni Önnek, vagy sem. Egyszerűen segítsen és a világ Ön körül sokkal jobb lesz. Nem muszáj ezreseket adományozni a jótékonyságra – egyszerűen segítsen a szomszédnak hazavinni a nehéz táskáját, vagy ajándékozza meg szomorú kollégáját egy mosollyal és jó szóval.kepes vagy a maximumra
  • Foglalkozzon azzal, ami valóban tetszik Önnek. Akkor a munkája nem egy nehéz kő lesz, hanem szárnyakat fog Önnek adni.
  • Tanuljon meg megbocsátani. Az életben nagyon különböző emberekkel lehet találkozni, ezek közül vannak ,akik fájdalmat okoznak nekünk.  Engedje el a kellemetlen emlékeket és ne térjen vissza hozzájuk – számos ragyogó és érdekes esemény áll Ön előtt még.
  • Foglalkozzon bármivel is, álljon hozzá művészien. Találjon ki új módszereket, hogy minél vidámabban csinálja a hétköznapi feladatokat.
  • Ne féljen a változásoktól! Lehetséges, hogy az ami kellemetlen meglepetésnek tűnt Önnek, boldogsághoz fog vezetni.

Képes vagy a maximumra!És a legfontosabb — ne halogassa a boldog emberré való válás tervét. Kezdje apróságokkal: menjen el városa kedvenc helyeire. Valljon szerelmet annak, akihez oly régen fél odalépni. Hétvégén menjen el horgászni, vagy sétáljon egyet a parkban, menjen el kedvenc zenekara koncertjére. A pozitív élményekből fokozatosan  annyi lesz, hogy tudatában egyszerűen nem marad hely a szomorúságra és bánkódásra. Lehetséges, hogy a boldogsághoz sürgősen állást kell változtatni? 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük