Izommemória: mi is ez és hogyan is kell használni

Az izommemóriáról mindenki hallott már, aki sportolt és legalább néha figyelmet fordított az elméletre. De gyakran az ismereteink ezen a téren nem elég jók.

Mi az az izommemória

Az izommemória  — az izomsejtek átállása, amely a fizikai edzések befolyása alatt történik. A norvég tudósok az Oslói Egyetemről bebizonyították, hogy az izomrostoknak saját memóriája van, a mechanizmusa kapcsolatban áll az új magok megjelenésével bennük.

A magok számának növelésével a sejtekben a tudósok kapcsolatba hozták az izmok növekedését. A működő gének nagy mennyisége lehetővé tette szintetizálni a nagy menyiségű aktint és miozint –  az izmok kontrakciós fehérjéit. Az elsődleges várakozásokkal ellentétben, a magok nem tűntek el az intenzívitás és az izmok megterhelése szintjének csökkenésekor. Az az izomsorvadás három hónapja folyamán várakozási stádiumban voltak, az edzések újbóli elkezdésekor pedig elkezdtek aktívan funkcionálni, erősítve a fehérje szintézisét és a hipertrófiás folyamatokat.

Mit jelent ez

Minden egyes edzés — felértékelhetetlen befektetés az egészségük tőkéjébe. Minden új súly, amelyet Ön felvesz, minden új távolság erősebbé teszi Önt, kitartóbbá, gyorsabbá. Mindez örökre ilyenné teszi Önt.

A fent felsorolt kutatások eredményei bizonyítják, hogy az egyszer elbírt megterhelés örökre nyomot hagy az izom memóriájában. Ha Ön egyszer csodálatos formába hozta magát, még, ha idővel el is veszti, sokkal egyszerűbb lesz újra visszahozni.

Hogyan működik ez a gyakorlatban

Ön jár az edzőterembe, fut, sportol, leadja a kilókat vagy növeli az izomtömegét. Azután, hogy sikereket ér el a kezdeményezéseiben, Önnek hirtelen szünetet kell tartania az edzésekben. Az okok különbözőek lehetnek:  sérülés, egy gyermek születése, munkahely változás, pénzügyi nehézségek, katonai szolgálat. A sportolók nagy többségénél a kényszerű szünet kellemetlen érzéseket vált ki. Sokaknak úgy tűnik, hogy most mindent a nulláról kellesz kezdeni. De ez nem így van.

Azok a sportolók, akik meghatározott eredményeket értek el, sokkal könnyebben hozzák magukat ismét formába, mint az újoncok. Minden a szervezet egyedi sajátosságitól függ, az edzések intenzivitásától, a szünet hosszától és az izomsorvadás fokától ebben az időszakban, de átlagosan egy tornásznak három hónap alatt sikerül  visszahoznia az egykori formáját.

Lehetséges, hogy emlékszik, hogy az egyik ilyen legendás visszatérés Arnold Schwarzenegger döntése volt, hogy részt vegyen a „Miszter Olimpia” versenyben és győzelme hetedik alkalommal 1975-ben.

Hogyan kell használni az izommemóriát

Az izommemória jelensége — még egy példa arra, hogy milyen csodálatosan van felépítve az ember. De ez nem jelenti azt, hogy itt nincs helye néhány tanácsnak.

Ne féljen abbahagyni az edzéseket

Az Ön izommemóriája  — annak a záloga, hogy egy hosszas szünet után Ön visszatér azedzőterembe vagy a ringbe nagyobb erőfeszítések nélkül. Ez az Ön tőkéje és annak a garanciája, hogy minden edzés, erőfeszítés és siker nem volt fölösleges. Az izommemóriának köszönhetően Ön nyugodtan szünetet tarthat az edzéseiben egy időre és nem kell aggódnia a kihagyott lehetőségek miatt.

Tartson szüneteket, hogy eredményeket érjen el

Az izommemória jelensége valamilyen fokban kapcsolatban áll az izmok adaptációjával a megterhelésekhez. Egy meghatározott pillanatban Ön eljut a platóhoz, amikor az izmai már megszokták a súlyokat és a gyakorlatokat,  ezért az előrehaladás nem látható. Ebben a helyzetben Ön egy időre abbahagyhatja az edzéseket.

Az izommemóriának köszönhetően nem kell félni attól, hogy Ön nem fog tudni visszatérni az elért eredményekhez. A szándékos megszakítás után pedig fokozatosan el lehet lesz kezdeni új erővel edzeni, hogy új súlyokat mozgasson meg, hogy lássa az előrehaladást, elmozduljon a holtpontról.

Dolgozzon a technikán

Még, ha nem is biciklizett 10 éve, akkor is képes lesz tekerni a pedálokat, ha felül rá ismét. Ez is az izommemóriának köszönhető. Az izmai emlékeznek a gyakorlat elvégzésének technikájára. Miután visszatér az edzőterembe nem kellesz újra megtanulni, hogy kell helyesen végezni a guggolásokat. Az erőfeszítések a technika helyreállításához minimálisak lesznek.

Következtetések

Az izommemória — még egy ajándék a természettől, egy rejtett forrás, amely a hatalmas potenciálunkról  tanőskodik. Ne hanyagolja el.

Ön milyen okból szakítja meg az edzéseit?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük