Illatos világ: 7 szag, amely javítja az életedet

Úgy tűnik, hogy a siker szaga – nem metafóra, hanem teljesen meghatározott kémiai anyagok, amelyekkel találkozunk. Most tökéletesítheted szakmai és élettapasztalataidat, egyszerűen a szél irányába tartva az orrodat!

  1. A borsmenta javítja a kognitív memóriát, azaz az ismeretek fogadásának képességét. Ez be lett bizonyítva szaglásérzési egyetem kísérletével: azok a  tesztalanyok, akik borsmentát lélegeztek be, jobb mutatókat demonstráltak a feladatokban, amelyek az emlékezéssel, vizuális motorikával, megismeréssel álltak kapcsolatban. Emellett, a borsmenta képes csodákat művelni az edzőteremben:   egy másik kutatás azt mutatta, hogy  borsmenta oldatú  10 napos vízfogyasztás után jelentősen emelkedik az eredményesség a futópadon. Próbáld csak ki: edzésre indulva, cseppencs néhány csepp borsmenta esszenciát a csuklódra, ha pedig az illata nem zavar téged, akkor a bemelegítés közben érdemes kinyitni egy csomag  peppermint rágógumit is.
  2. A levegőben szétpermetezett fahéj javítja a reakció sebességét és elhárítja az elnyomottságot azoknál, akik belélegezték a részecskéit, a 2009-ben végzett kutatás eredményeinek megfelelően. Emellett, az „Alzheimer-kór folyóiratban”   2013-ban közzé volt téve egy cikk a fahéj komponenseinek képességeiről – cinnamaldehid és epikatekin – ezek megakadályozzák, tudod minek a fejlődését? Pontosan, az  Alzheimer-kórét. A vegyületek a fahéj kivonatból aktív képességet mutattak arra, hogy megelőzik a fiblirrális „csomók” kialakulását az agysejtekben, amelyek erre a betegségre jellemzőek. Próbáld ki: akassz fel az autóban egy fahéj illatú frissítőt és ne szégyellj fahéjas kávét inni.
  3. A jázmin segít elaludni, mint egy csecsemő. A 2010-ben végzett kutatás, amely a „Biokémiai folyóiratban” volt közzétéve azt demonstrálja, hogy a jázmin szétpermetezése után a levegőben a tesztalanyok sokkal jobb szemhéjzárást élveztek, kevesebbet forgolódtak, felkelve pedig kisebb nyugtalanságot tapasztaltak. Próbáld ki: Igyál meg egy csésze jázmin teát alvás előtt vagy gyújts be egy jázminos aromapálcikát.
  4. A rozmarin javítja a koncentrációt, az intellektuális feladatok végrehajtásának sebességét és pontosságát, állítja a  Nortumbriai Egyetem 2013-ban végzett kísérlete. Próbáld ki: kérd meg a feleségedet, hogy azt, aki a vacsoráért felelős nálad, hogy adjon hozzá a pörkölthöz egy ág rozmarint. Napi szinten fogyassz ilyesmit – hamarosan észreveszed, hogy munkaképességet nőni fog.
  5. A levendula, mint a jázmin, nyugtató hatással bír. Az Uesli Egyetem   2005-ben végzett kísérlete azt mutatta, hogy a levendula belélegzése az alvás előtt segít gyorsabban elaludni és kevesebbszer kelni fel az éjszaka folyamán. Próbáld ki: önts egy tálba 2 pohár forralt vizet és adj hozzá 10 csepp levendula esszenciát. Hajolj a tál fölé, letakarózva egy törölközővel és lélegezed be a párát 1 perc folyamán. Most alvásod normalizálódni fog.
  6. A citrom, a narancs és a grapefruit csökkenti a stresszt, méghozzá jobban, mint mondjuk a vodka, amelyet gyakran ezekkel a gyümölcsökkel harapnak be. A brazil tudósok feltárták, hogy azok, akik stressz teszt előtt narancsolajat szagoltak, alacsonyabb nyugtalansági szintet mutattak. Próbáld ki: tisztíts meg egy friss grapefruitще vagy narancsot és rakd szét a héjukat a munkaasztalodon. Mellesleg, a férfiasságot nem fog meginogni, ha citrusféléket tartalmazó tusfürfőt fogsz használni.
  7. A tisztítószerek szaga messze áll a természetestől, de kultúrális szinten pozitív asszociációkat szül. A Brivhem Jang Egyetem 2008 végzett kutatása azt mutatta, hogy egy frissen mosott helyiség illata belősegíti az etikusabb és nagylelkűbb viselkedést. Azok a tesztalanyok, akik egy biяonyos időt töltöttek egy olyan szobában, amelyet kitisztítottak kémiai tisztítószerekkel, érdekeltebbek voltak az önkéntes foglalkozásokban és a jótékonysági pénzadományokban. Próbáld ki: ha nem félemlít meg a perspektíva, hogy odaadd a fizetésedet az első cigánynak – végezz egy nedves nagytakarítást háztartási kémiai szerekkel!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük