Igyál alkoholt és kájfolj!

Az alkoholos italok fogyasztásának képessége – nem részegeskedés, hanem művészet. Itt kompetensnek kell lenni és tudni kell, hogy soha nem szabad keverni az alkoholt. Ellenkező esetben minimum egy kiadós másnaposság biztos, hogy biztosítva lesz. Ha nem tervezi, hogy alkoholistává válik, mégis érdemes megtanulni, hogyan kell megfelelően italozni. Legalábbis is biztosítva lesz a lehetséges negatív következményektől. Most pedig lássuk csak a szeszes italok legveszélyesebb kombinációit.

1. Alkohol + alkohol

giphy

Úgy gondolja, hogy érti mi van az alkohol címkéjén? Akkor biztosan ismerősek Önnek ezek a szabályok.

  • Az erős italokat soha nem szabad összekeverni a kevésbé erősekkel. Például, nem érdemes viszkit és konyakot inni bor vagy likőr után (és ellenekzőleg). Jobbik esetben a durva keverék gyomorbántalmakkal és reggeli fejfájással fog társulni.
  • Nem érdemes egyidejűleg olyan alkoholos italokat fogyasztani, amelyek erősen eltérnek termelési technológiájuk szerint. Úgyhogy, egy korsó sör után jobb nemet mondani egy pohár bornak.
  • A legveszélyesebb termék  — a pezsgő. A pezsgő borokkal szigorúan tilos alkoholt keverni, függetlenül erősségének szintjétől. Más bódító italokkal kombinálva a pezsgő nagyon erős részegedést válthat ki, reggel pedig – borzalmas másnaposságot.

2. Alkohol + energiaital
giphy

A modern fiatalok által kedvelt energiaitalok a kávé elvén működnek: megtöltve a szervezetet koffeinnel, biztosítják az élénkséget. Az aktív anyag hatása közben emelkedik a vérnyomás, ezért az ember erős energiáramlást tartalmaz. Ha az energiaital találkozik a gyomorban az alkohollal, a hatás többszörösére nő. Mégpedig ebben semmi jó nincs. A vérnyomás hirtelen ugrása az egészségi állapot romlásához vezethet, sőt agyvérzéshez és a vesék munkájának leállásához.

 

3. Alkohol + szénsavas italok

giphyAz első látásra az ásványvíz és a népszerű üdítők, mondjuk a Coca-Cola veszélytelennek tűnnek. De, nem javasolt kombinálni ezeket az italokat az alkohollal. Ezt az eléggé furcsa tabut azzal lehet magyarázni, hogy  a szénsavas italokban szén-dioxid buborékok vannak, amelyek irritálják a gyomor burkát.   Ennek eredményeként a szer védelem nélkül marad, s ezzel nő az alkohol felszívásának sebessége. Többszörösen bizonyított, hogy a szeszes italok keverése a szénsavasakkal gyorsabb lerészegedéshez vezet.

4. Alkohol+ gyógyszerek

giphyVégre, elérkeztünk a cikk legfontosabb pontjához. A gyógykészítmények önmagukban is óvatosságot igényelnek. Nem hiába nem javasolt gyógyszereket szedni orvosi vény nélkül. A helyzet többszörösen romlik, amikor a gyógyszereket a szeszes italokkal egyidejűleg fogyasztják. Lentebb, a listában fel vannak sorolva azok a gyógyszerek, amelyekkel semmilyen esetben sem szabad keverni az alkoholt.

  • Paracetamol. Ha bevesz egy analgetik tablettát, utasítsa el az esti italozást. A bódító italok kombinálása a paracetamollal a máj intoxikációjához vezethet.
  • Inzulin. A cukorbetegeknek muszáj betartani a szigorú diétát, közte az alkohol fogyasztásról való lemondást is. Az ok egyszerű: az inzulin, amelyet a szervezetbe kell juttatni, kölcsönhatásba lépve az etilalkohollal kómát okoz.
  • Koffein. Itt ugyan az a helyzet, mint az energiaitalokkal. A koffein az ember szervezetében a vérnyomás gyors emelkedéséhez vezet.
  • Aszpirin. Az acetilszalicinsav maga  is negatívan hat a gyomor munkájára. Az alkohollal kombinálva az aszpirin kettős ütést mér fel és gyakran gyomorhurutot vagy gyomorfekélyt okoz.
  • Vízhajtó szerek. Az ájulás a vérnyomás csökkenése miatt teljesen valószínű a szeszes italok fogyasztása közben. Az alkohol a vízhajtó készítményekkel kombinálva pontosan ilyen hatást ad.
  • Antibiotikumok. Az antebakteriális szerek szedése, szerencsére, nem veszélyeztet intoxikációval az alkohollal kombinálva. Azonban a terápia eredményének hiányában biztos lehet – a szeszes italok olyanokká teszik az antibiotikumokat, hogy ne tudják elvégezni a dolgukat.

A szeszes italok története.

One thought on “Igyál alkoholt és kájfolj!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük