Hogyan váljunk pacsirtává – a világsztárok titkai

Most, hogy meggyőztem Önöket, hogy korán kelni – nem csak egy cél, amelyre érdemes időt fordítani, hanem kiváló stratégia is, amely képes hihetetlen sikerekhez vezetni hosszú évekre, szeretném megosztani Önökkel azt a hét lépést, amely átváltoztatja Önöket a megrögzött éjszakai baglyokból a korán kelés rajongóivá.

1. Nyissák meg maguknak  Ned Flanderst

nedswsb character fact nedflandersNed Flanders — egy karakter a „Sompsonék” rajzfilmsorozatból. Ő a legunalmasabb az unalmasak közül: hatalmas szemüvegben jár, borzalmas hangja van és szörnyen vidám természete. Ő barátságos, rendezett és betartja a három alapelvet:  nem fogyasztani alkoholt és kábítószereket, alaposan megrágni az ételt és templomba járni. Ahhoz, hogy megszeressék a reggeli felkelést, úgy kell gondolkozni, mint egy „pacsirta”. Ideje megnyitni magukban a felső Flanderst, és elkezdeni  úgy tenni, mint ő. Ha a fő célok az életben fontosak az Ön számára, akkor az örömmel történő kiugrás az ágyból még fontosabb, kell, hogy legyen.

  • CSELEKMÉNY. Képzeljük el, hogy Ön nem rajong mister Flandersért, de létezik egy másik korán kelő személy, aki utánozni szeretne. Legyen Ön a következő Thomas Jefferson vagy  Margaret Thatcher, áttanulmányozva életrajzukat, szokásaikat és sikereiket. Cselekedjen az ágazatában legsikeresebb ember példáján vagy annak az embernek a példáján, aki az Ön tökéletes verziója  a jövőben.

2. Edzzen mint egy teknősbéka

Minden jelentős változást az életben könnyű egyszer megtenni.  Le lehet egyszer futni a marafont, nem edzve előtte. Kölcsönt lehet felvenni, nem rendelkezve tervvel a visszafizetését illetően. Fenn lehet lenni egész éjszaka és be lehet fejezni egy nagy projektet. A probléma az, hogy ezek a rövid távú döntések gyorsan fájdalmas következményekhez vezetnek. Ezek a döntések csak átmenetiek.

Mindegyik impulzív és szinte használhatatlan hosszú távon. Sokkal jobb  felosztani a nagy projekteket kisebb darabokra és előre megtervezni a munkát. Hogy sikeres «pacsirtává» váljon nem elég a szeszély vagy a spontán döntés – ez egy életstílus és gondolkozási mód. Ha sikereket akar elérni ezen a héten, jövőre vagy 50 év múlva, akkor jó tervre lesz szüksége.

  • CSELEKMÉNY. Vegye elő a határidő naplóját és változtassa meg a napirendjét. Tudván, hogy az alvási rendje hamarosan megváltozik, tervezze el, hogyan fog ez kinézni hosszú távon. Milyen célokon akar reggelente dolgozni? Milyen, az esti órákra tervezett  feladatokat tud eltolni?

3. Legyen óvatos a koffeinnel

Ahhoz, hogy korán keljen, nem kell lemondani a kávérőól. De lehet, hogy érdemes korlátozni a mennyiségét az átmeneti időszakban, hogy korábban el tudjon aludni. Minél korábban elalszik, annál korábban fog bírni felkelni. A logika itt szemmel látható,  azonban a koffeinről való lemondás terhe kisebb tragédia lehet az Ön számára. Együttérzek!

  • CSELEKMÉNY. Csökkentse a koffein mennyiségét, amelyet a nap folyamán fogyaszt, pontos határt szabva. Például, csak reggel iszom kávét és lemondok róla a nap második felében, hogy este jobban el tudjak aludni.

4. Rakja át más időre azokat a dolgokat, amelyek késő este szokott csinálni

Értékelje esti szokásait és döntse el, hogy milyen időre lehet őket átrakni, ha érdemes ezt egyáltalán megtenni. Túl sokat nézi a tv-t? Mondjon le erről. A Facebookon ül késő estig? Hagyja abba. Hajnalig beszélget hétköznap esténként a barátaival? Várjon ezzel péntekig.

Ahhoz, hogy az átmenet simábban menjen, egyszerűen tegye át a szokását más időre. Nem kell lemondani a tv nézésről és szociális hálózatokról mindörökre, egyszerűen ne tegye ezt ilyen nagy mennyiségben, amikor eljön az alvás ideje.

  • CSELEKMÉNY. Állítsa össze azoknak a dolgoknak  a listáját, amelyeket rendszeresen késő este végez. Ezek közül melyeket lehet átrakni, korlátozni vagy megszüntetni?

5. Szabjon határokat a munkák befejezésére és menjen aludni

A leghatásosabb módszer a korán keléshez — a korai lefekvés. A legjobb módszer garantálni, hogy Ön a kellő időben fog lefeküdni aludni – megszüntetni az az elfoglalt dolgozó „és” és fáradt „én” között,  aki csukott szemmel fekszik az ágyban.

«Esti rituálém papírra van vetve, — mondja Sanders. — Előre meg van tervezve, korrigálva van az idő folyásával és úgy van optimizálva, hogy valóban a kellő időben legyek esténként az ágyban. Vannak-e kivételek? Természetesen, de a siker valószínűsége radikálisan nő, ha jól szervezett a struktúra, amelyet állandóan ellenőriz».

  • CSELEKMÉNY. Tervezze meg a tökéletes esti rendjét papíron. Írja le, hogy mit és mikor fog csinálni. Szükség esetén szabjon határokat, hogy mikor fejezi be a nappali munkáját. Ossza meg ezt a tervet azokkal, akikkel él vagy szeret késő este feladatokat küldeni az irodából. (Tipp: mesélje el a főnökének az új napirendjét, hogy ne kényszerítse Ön késő estig dolgozni.)

6. Tolja el az alvás idejét

Ezzel kezkődnek a változások. Húzza át az ébresztőjét mindössze 15 perccel korábbra, mint általában, és feküdjön le aludni szintén 15  perccel korább. Ez egy kis lépés a hosszútávú célhoz — az Ön számára tökéletes időben kelni fel. Ha most olyan 23 óra közül fekszik le aludni,  azonban 21.30-kor az ágyban szeretne lenni, akkor ossza fel ezt a 90 perces különbséget  tizen9t perces lépésekre.

Ne aggódjon amiatt, hogy mennyi időt fog igényelni ez a folyamat. Egyszerűen tolódjon el, amikor érzi, hogy elérkezett a pillanat. Az Ön rendjétőll függően és szervezete reakciójától a változásokra Ön már holnap elérheti a tökéletes időt, a jövő héten vagy  sok hét múlva.

  • CSELEKMÉNY. Az első eltolást 15 percre tervezze. Határozzon meg konkrét időt az aludni menésre és hasonló időt a felkelésre, hogy lehetősége legyen annyit aludni, amennyit kell.

7. keljen fel és tegyen valami pozitívat

fefbbecfadAz átmenet idejére tervezzen be valamilyen egészséges és jó szokást, amely belefér ebbe a 15 percbe. Ha egysezrűen korábban kel fel és továbbra is azt fogja csinálni amit korábban, semmi sem megváltozni, a felkelés idején kívül. De a mi célunk –  növelni a termelőképességet és érezhető eredményeket kapni.

Ezt a fölösleges 15 percet fel lehet használni bármilyen szokásra, amelyet megfelelőnek tart, de először  azt javasolnám, hogy azokra a dolgokra összpontosítson, amelyekre eddig nem volt ideje. Ha szereti a jógát, de nem talál rá időt, akkor holnap szánjon rá reggel 15 percet. A kedvenc időtöltéseknek köszönhetően Ön értékelni fogja ezt az időt, méghozzá sokkal jobban, mint ahogyan azt most gondolja.

Először is állítsa össze azoknak a reggeli szokásoknak a listáját, amelyeket szeretne bevonni az életébe vagy áthelyezni a elég késő napszakból reggelre. A legjobb reggeli szokások közzé azok tartoznak, amelyek elősegítik az élénk felkelést és a jó hangulatot. Én valami nyugodtat és békését javasolnék, például ima, meditáció, vagy pozitív tartalmú könyv olvasása.

  • CSELEKMÉNY.  Tervezze be az egészséges szokást a kialakult 15 perces szabadidejére. Nem muszáj csak egyet választani. Ki lehet próbálni egy teljes sor szokást, amelyek váltanák  egymást, — például, hétfőn meditáció vagy futás a parkban keddenként.

A jó alvás nagyon fontos, jól kialudva magadat, könnyebb lesz átállnod a „pacsirta” rendbe.

One thought on “Hogyan váljunk pacsirtává – a világsztárok titkai”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük