Hogyan váljunk jó főnökké?

A kapcsolat a főnök és az alkalmazott között ritkán felhőtlen, néha dramatikus és bonyolult, olyan, mint egy szerelmi intrika. Most elmeséljük, hogyan lehet létrehozni egy szilárd csapatot és tisztelt főnöknek lenni.

Egy vezető számára nagyon fontos stimulálni a dolgozó hatékonyságát, megőrizve a jóakaratú légkört a kollektívában, mivel a bátorítás mindig nagyobb gyümölcsöt hoz, mint a törekvés borzalomban tartani a dolgozókat. ű

Hogyan váljunk jó főnökké

A munkahelyi kollégákkal való együttműködés során gyakran kell felelősségteljes megbízásokat adni, majd pedig értékelni az elvégzett munkát. Előfordul, hogy rá kell mutatni az elszámolásokra, a hibákra… Az alkalmazottakra történő befolyás számos pillanata eléggé kellemetlen, ezért be kell tartani a kollégákkal való társalgás etikettjének láthatatlan határait, figyelembe kell venni a munkatársak státuszát a munkahelyen.

Természetesen, a hasonló kérdésekben sok minden függ a dolgozó szociális helyzetétől, de:1) ha Ön felel a feladat ellenőrzéséért; 2) ha arra van szüksége, hogy a kollégája ne legyen megsértve vagy félreértette Ön által, és nem akar veszekedni ezzel az emberrel (Kicsi a világ!): akkor biztosan érdekesek lesznek az Ön számára a kollektívában való szociális viselkedés stratégiájának általános elterjedt tényei, amelyek a sikeres adaptációra irányulnak, de nem csak a „munkahelyi család” kis terében, hanem a társadalmi szocializációra is egészében véve!

Egy jó vezető viselkedésének szabályai

Legyen bármilyen rosszul is elvégezve a munka, mégis dicsérettel kell kezdeni (utalva a sikeres momentumokra a munkában). Dicsérje meg a dolgozót az általános érdemeiért, utaljon a függetlenségére a kollektívában. Még, ha a kolléga rendkívül középszerű is, mégis utaljon az előnyeire (természetesen, előre elemezze őket és átgondolva a szavait, máskülönben a hatás előreláthattalan lehet)!

Közvetve mutassa meg az elkövetett hibákat, egy távoli életszakaszra hivatkozva (az eszes nyelv sokkal jobban meg tudja értetni a munkatárssal a baklövéseket, mint az unalmas és sértő egyenes kifogásolása a munkájának).

Ha a beosztási kötelezettségeik erősen különböznek a hierarchikus létrán «főnök-alkalmazott», hasznos dolog lesz az elején elmondani, hogy milyen nehézségekkel kell szembesülnie Önnek, és hogyan javítja ki a hibáit. Az önkritika – időnként a legjobb fegyver a dolgozóval való beszélgetés során.  Még, ha a munka nyilvánvalóan rosszul is van elvégezve, a fent említett hozzáállás az értékeléséhez, a rosszabbik esetben, megdöbbenti a munkatársat, ezzel csökkentve a lázadó hangulatát. 

Egy jó főnök titkai

Tartózkodjon a parancsoló hangnemtől. Egy sor rávezető kérdés gy jó leckét adhat a gondatlan dolgozónak. Ő maga fogja levonni a következtetéseket, vagy akár kritikusan fogja értékelni a munkáját, ezzel megszabadítva Önt az elmagyarázás kellemetlen pillanataitól. Emellett, az alkotó és ambiciózus emberek  nem szeretik a parancsoló hangnemet és nem teljes erővel kezdenek utána dolgozni.

Ne legyen fukar a dicséretre és értékeljen magasan a pozitív momentumokat az alkalmazott munkájában.

Ne korlátozza a dolgozót a kezdeményezéseiben a munka kapcsán. Adja a tudtára, hogy Ön készen áll támogatni azokat a kezdeményezéseket,a melyek a közös ügy emelésére irányulnak.

Hogyan legyünk tiszteletbeli főnökök

Győzze meg az alkalmazottat, hogy Ön készen áll segíteni neki és mindig esélyt biztosít a számára, hogy emelje a presztizsét a munkatársak szemében.

Beszélje be a munkásnak, hogy jó a hírneve – ez arra fogja késztetni, hogy felelősségteljesebb legyen, hogy fenntartsa a státuszát.

Ne legyen fukar az erkölcsi bátorításokra! Adja az alkalmazott tudtára, hogy a hiba könnyedén ki lehet javítva egyes tényezők helyesbítésének az útján. Ezt nem nehéz megtenni – az Ön tekintélye a szemében, biztosan nőni fog.

Jó főnök – ki ő?

Igyekezzen megértetni az alkalmazottal a gondolatot arról, hogy a munka, amelyet ajánl neki – könnyű és érdekes, neki pedig hasznos lesz tökéletesíteni a munkaügyi tapasztalatait az elvégzett feladat révén. Fejlessze magában a szigorú, de korrekt főnök minőségeit, és a kollektíva őszinte hűséggel fog válaszolni Önnek.

A te véleményed szerint a mi a legfontosabb egy vezető számára?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük