Hogyan tegyük tökéletessé a testünket bármilyen kiindulási paraméternél  

Az, hogyan edz attól kell, hogy függjön, hogy pontosan milyen fizikai formát szeretne elérni. Ha úgy szeretne kinézni, mint Ronaldo, akkor úgy is kell edzenie, mint Ronaldo.

A nyári olimpiai játékok végezetével 2016-ban az egész progresszív online közösséget csak egyetlen dolog érdekelte: Usain Bolt, a világ leggyorsabb távfutója mennyi idő alatt futna le egy mérföldet. A válasz megszerzésében erre a káérdésre egyetlen körülmény zavart: Usain Bolt soha az életben nem futott ennyire nagy távolságot.

A sportoló és az edzője véleménye szerint, Bolt a rövid távokra van edzve, ezért neki értelmetlen dolog akár próbálkozni is a hosszútávok futásával. Az olimpiai bajnok edzéseinek egész rendszere egyetlen célnak van alárendelve – maximális eredményeket érni el a rövidtávfutásban.

Az, ahogyan edz, attól kell, hogy függjön, hogy pontosan milyen fizikai formát szeretne elérni. Ha úgy szeretne kinézni, mint Usain Bolt, akkor a súlyemelés ebben nem fog segíteni Önnek.

Ahhoz, hogy őgy nézzen ki, mint egy szuperhős, váljon szuperhőssé

Ránézve azokra, akik sporteredményei vagy fizikai formái  irigységet és csodálatot váltanak ki belőlünk, első sorban azt gondoljuk: «Ó, bárcsak ilyen génjeim / lehetőségeim  lennének, én is képes lennék erre».

Gondolatban kibúvót keresünk magunknak és mindig találunk valamilyen okot arra, hogy miért nem tudunk elérni és nem is fogunk tudni soha elérni ilyen eredményeket.

Eközben elfelejtjük, hogy a testünk — csodálatos mechanizmus. Képes átprogramozni magát és adaptálódni bármilyen feltételt.

Kezdjen el futni, és a teste képes lesz kifejleszteni a futáshoz szükséges izmokat. A futók nem azért tudnak gyorsan futni, mert erősek a lábaik. Éppen ellenkezőleg, ilyenek a lábaik, mert sokat futnak.

Döntse el, hogy kire akar hasonlítani – egy úszóra, egy tornászra, egy nehéz atlétára — és edzzen úgy, mint ők edzenek.

Hozza létre a bálványát

Először is határozza meg a testalkata típusát. Ezt követően találjon egy olyan embert, akinek ugyan ilyen testalkata van, s akinek a fizikai formája tetszik Önnek, és tudjon meg róla többet. Miylen sporttal foglalkozik? Hogyan táplálkozik? Milyen a napirendje?

Derítse ki, hogy mit csinál az Ön bálványa, hogy formában legyen. Ezután pedig kezdjen el úgy cselekedni, mint ő.

Ahhoz, hogy edzzen, mint egy tornász, nem kell először lefogyni. Egysezrűen kezdjen el gimnasztikával foglalkozni, és a teste napról napra fog átalakulni egy tornász testévé.

Döntse el egyedül, hogy milyen legyen

Felejtse el a géneket. Igen, vannak emberek, akiknek a természet többet adott, mint Önnek, de ez ellen semmit sem lehet tenni.

Valaki hajlamos a cukorbetegségre, valaki az elhízásra, valaki pedig a balettezés számára született. Mindannyian különbözőek vagyunk. Higgye el, hogy vannak olyanok, akiknek még nehezebb.

Buta dolog lenne tagadni, hogy a gének, az életkor, a munka, az életmód, az átvészelt betegségek nem jelentenek semmit. Érthető dolog, hogy ezektől és még sok más tényezőtől függnek az Ön sport sikerei. De még jobban függenek az Ön döntöképességétől.

Ön sokat elérhet bármilyen kiinduló paraméterek mellett. Csak legyen akarata.

A sikerhez vezető út akkor kezdődik, amikor tudatosítja a személyes felelősséget saját magáért. Ön nem tehet arról, hogy milyennek született és nőtt fel. De Ön képes jobbá válni. Ezt senki sem tudja megtenni Ön helyett.

Ne feledje, hogy a fizikai forma 90%-ban a táplálkozástól és a kalóriaégetéstől függ

A teste minden egyes nap meghatározott mennyiségű kalóriát fordít a bázisos funkció fenntartásához – lélegzés, vérkeringés, az agy tevékenysége és hasonlók. Minden, mait az elengedhetetlen minimum fölött fogyaszt el, vagy lerakódik, vagy a fizikai aktivitásra fordítódik.

Attól függően, hogy hogyan edz és miként táplálkozik, a teste rendelkezik a kalória fölösleggel a következő három mód egyikével:

  • Ha erősportot űz, akkor a kalória fölösleg az izomtömeg növekedésére megy el.
  • Ha sokat mozog, akkor a kalória fölösleg elég a mozgás során.
  • Ha nem csinál semmit, a kalória fölösleg felhalmozódik zsír formájában.

Ön maga értesíti a testét arról, hogy a felsorolt három módszer közül melyiknek a segítségével kell rendelkeznie a fölös kalóriákkal. Nem a teste kezd lefogyni, hanem Ön készteti arra, hogy fusson, ugráljon és lefogyjon.

Mellesleg, éppen eljött az ideje felidézni a bálványát. Gyakrabban kérdezze meg saját magától: «És ő megenné ezt?»

Törekedjen a mutatókra, ne pedig a szépségre

És ne siessen. Még, ha új életmódot is fogadott el, a testének évekre van szüksége, hogy átálljon.

Hagyja abba, hogy hetekben vagy hónapokban gondolkozik. A fizikai formát évekig kell építeni, nem pedig egyik napról a másikra. Adjon időt magának és ne várjon pillanatnyi eredményekre.

Fejezze be, hogy amiatt aggodalmaskodik, hogy hogyan néz ki, és összpontosítson a sikerekre. Gondoljon arra, hogy mit tud megtenni ma, s mire nem volt képes még tegnap, és javítson az eredményein. A szép test díjként fog elérkezni Önhöz a mindennapos győzelemért saját maga fölött.

Téged mi motivál a sportolásra?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük