Hogyan szervezzük meg az életünket egyszer és mindenkorra 

A világon sok olyan dolog van, amelyet nagyon könnyű saját tapasztalaton megismerni, de nehéz szavakba önteni. Sok bölcs igyekezett válaszolni a kérdésre, hogy mi is az a boldogság, és miért tartják egyes emberek boldognak magukat betegségeik vagy szegénységük ellenére, mások pedig boldogtalanok, miközben mindenük megvan. Elő lehet-e állítani a boldogság univerzális formuláját?  Milyen titkokat birtokolnak a boldog emberek?

Mi is a «boldogság» fogalma

hogyan szervezzuk meg az eletunket egyszer es mindenkorra

Ha megkérdezünk ezer ember arról, hogy mi is az a boldogság, ezer választ fogunk kapni. Egyesek számára a boldogság – a család, mások számára – az elismerés, míg másoknak –  a lehetőség úgy élni, ahogy szeretnének, egyebeknek – megszabadulni a betegségektől. De, ha figyelmesebben szemügyre vesszük a válaszokat, rá lehet találni az emberi boldogság  közös vonásaira: önmegvalósítás, lehetőség kedvenc ügyükkel foglalkozni, méltóan élni és jól érezni magukat.
A filozófusok igyekeztek megérteni, hogy mit is jelent a boldogság, és előállítani a formuláját. A legismertebb úgy néz ki, mint egy töredék, amelynek számlálójába az ember kívánságai és várakozásai tartoznak, nevezőjébe pedig – a dolgok valós állása. Tehát, a legboldogabb emberek azok, kik meg tudják találni az egyensúlyt az álmok és a lehetőségek között, hogy harmóniában éljenek magukkal. A szociológusoknál létezik egy fogalom „boldogság index”. A különböző országok lakosai közvélemény kutatása eredményei alapján kerül kiszámításra.  Napjainkban a legtöbb boldog ember Dániában, Svájcban, Izlandon, Norvégiában, Finnországban és Kanadában él. Azonban a nagy városok, amelyek elsődleges szerepet töltenek be a politikában és a gazdaságban, nem szerepelnek az első tízben, bár lakosaiknak elég magas a jövedelme és az élet szintje.

Miért kell törekedni az embernek a boldogságra?

hogyan szervezzuk meg az eletunket egyszer es mindenkorra

A legnépszerűbb jókívánság a születésnaposoknak, névnaposoknak és az ifjú pároknak – a boldogság. De miért kell arra törekedni ,hogy boldogok legyünk? A választ erre a kérdsére megtalálhatjuk a tudósok kutatásaiban. A boldog emberek ritkábban betegszenek meg, jobban megküzdenek a stressz helyzetekkel, jobban dolgoznak. De a lényeg, egy valóban boldog ember  képes megváltoztatni a környezetét pozitív hangulatával, optimizmusával és örömével.

Világunk teljesen más lenne, ha az emberek többsége a boldogságot élete céljának tartaná. Nem a gazdagságot, nem a sikert, vagy az ellenfél legyőzését, hanem a képességet, hogy harmóniáéban tudjon élni önmagával és a környezetével. Azonban, legtöbbször apróságokra törekszünk és közben elveszítjük a legfontosabbat – a elhetőséget, hogy boldogok legyünk.

Miért nem boldog minden ember?

hogyan szervezzuk meg az eletunket egyszer es mindenkorra

Őseink a boldogság fogalmát a sorssal kötötték össze: valakinek szerencséje volt és boldognak született, valaki pedig arra van ítélve, hogy egész életében szenvedjen és gondokkal küzdjön. De a boldogtalanságot legtöbbször az ember szokásai és természete idézi elő, nem pedig az események. Bizonyára találkoztak olyan emberekkel, akik állandóan panaszkodnak az életre: kevés a pénz, a párjuk nem érti meg őket, a munkában sincs előrelépés. És, még ha valami jó is történik  velük, akkor is elégedetlenek maradnak. És épp ellenkezőleg: sok „szerencsést” a sors egyáltalán nem kényeztet, de ők képesek erőt találni arra, hogy megküzdjenek a nehézségekkel,  és örülnek az életnek.

A boldogság  — nem egy állapot, hanem az önmagunkhoz való hozzáállás, a környezetünkhöz, az eseményekhez. Valaki úgy áll hozzá egy hosszú munkaügyi úthoz, mint egy lehetőséghez, hogy új városban járjon, érdekes emberekkel ismerkedjen meg.  Valaki pedig –  mint a nehézségek hosszas időszakáhiz, a családtól való elváláshoz, egy ellenséges környezetben való élethez.

Megkérdezve, hogy miért nincs az életben boldogság, igyekszünk másokra hárítani a felelősséget, mint ahogyan ez a gyermekek csinálják gyakran: nem vették meg, nem ajándékozták oda, nem szerettek eléggé. Egy felnőtt ember pozíciója másként néz ki: megérteni ,hogy mi zavar élni, megtalálni a módot a helyzet kijavításához és megvalósítani az álmokat.

A boldogság titkai

hogyan szervezzuk meg az eletunket egyszer es mindenkorra

Öröm és nyugalom  — természetes állapot. Ezért a boldogság fő titka — visszatérni a gyökerekhez. Idézzen fel egy helyet, ami valóban tetszik Önnek, ahol nyugodtnak és védettnek érzi magát. Vagy találja ki magának. Ez lehet egy saját vár, egy erődítmény, egy otthonos galaktika, egy lakatlan sziget. S amikor valami irritálni fogja, idegesíteni vagy dühíteni, próbálja meg néhány másodpercre elképzelni magának boldogsága sarkát. És egysezrűen élvezze az örömet és a nyugalmat.  Azonban ahhoz, hogy ez az állapot mindig kísérje, harmóniát kellesz találnia a valós életében.

Létezik néhány módszer arra, hogy valaki boldog legyen, elég mindössze észben tartani, hogy a boldogság nem kívülről érkezik, hanem a szívünkbe költözik be. Ezért elég megváltoztatni a megszokott gondolkodási módot és a viselkedést. Megtanulni boldognak lenni egyszerűbb, mint tűnik, csupán ismerni kell néhány titkot:

  • Tanuljon meg a mának élni. Sok boldogtalan embernek elrontják a kedvét azok az események, amelyek még be sem következtek, és valószínű, hogy be sem következnek.
  • Tanuljon meg örülni az apróságoknak. Egy szép napos idő, egy eső utáni szivárvány, az első korty finom reggeli kávé sokkal több örömet ad, ha úgy élvezi, mintha utoljára fogyasztaná.
  • Ha képes jó dolgot tenni, ne gondolkozzon azon, hogy személyesen Önnek haszna lesz-e belőle. Egysezrűen emlékezzen ár, hogy a világ Ön körül sokkal jobb lesz. Nem muszáj ezreseket adományozni jótékonyságra— egyszerűen segítsen a szomszédjának hazavinni a táskáját, vagy ajándékozza meg szomorú kollégáját egy mosollyal vagy egy jó szóval.
  • Foglalkozzon azzal, amit valóban szeret. Akkor a munka nem lesz nehéz teher és szárnyakká változik át.
  • Tanuljon meg megbocsátani. Az életben különböző emberekkel lehet találkozni, egyesek fájdalmat tudnak okozni. Engedje el a kellemetlen emlékeket és ne térjen vissza hozzájuk – számos élénk és érdekes  esemény áll Ön előtt.
  • Foglalkozzon bármivel is, álljon hozzá művészien a dolgához. Találjon ki újabb és újabb módokat a hétköznapi feladatok vidám elvégzésére.
  • Ne féljen a változásoktól! Lehetséges, hogy ami kellemetlen meglepetésnek tűnt, boldogsághoz fog vezetni.

És a legfontosabb  — ne halogassa sokáig a tervet, hogy boldog ember legyen. Kezdje apróságokkal:  sétáljon körbe a kedvenc helyein a városban. Valljon szerelmet annak a lánynak, akihez már régóta fél odalépni. Hétvégén menjen el horgászni, vagy sétáljon egyet a parkban, menjen el kedvenc zenekara koncertjére. A pozitív élményekből fokozatosan olyan sok lesz, hogy tudatában egysezrűen nem marad helye a bánkódás és a  szomorúság számára.

Senki sincs biztosítva a depressziótól, de minden a te kezedben van.

One thought on “Hogyan szervezzük meg az életünket egyszer és mindenkorra ”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük