Hogyan nyújtsuk ki az izmainkat utazás közben: tanácsok a söfőröknek és az utasoknak is

Ha sokáig ül egy járműben, akkor az izmai elzsibbadnak és fokozatosan elveszítik az érzékenységüket. De még a gépkocsi korlátozott terében is ki lehet ezt javítani egyszerű gyakorlatok segítségével. Bemelegítés a járműben – reális!

«Szeretnék sportolni, de nincs erre időm», «A havi bérletek a fitness-klubokba  nagyon drágák, nekem erre nincs pénzem», «Elveszítem a formámat, mivel ülő munkám van» — ilyen érveből, amelyek úgymond igazolják azt, hogy miért nem sportol, tucatnyit lehet felhozni. De az eredmény mindig ugyan az: nincs sem idő, sem pedig pénz.

Valójában minden nap ellátogatunk az edzőterembe, és nem is egyszer, és 30 perctől akár több órát is ott töltünk. Most a közlekwdési eszközökről van szó. Nem fontos, hogy ki Ön a kocsiban: utas vagy sofőr – minden nap sportolhat. Egyszerűen el kell sajátítani néhány gyakorlatot a zárt tér számára és szokássá kell őket tenni. Egyet értek azzal, hogy nem lesznek annyira hatásosak, mint egy igazi edzés az edzőgépeken vagy a rendszeres futás a parkban. A fő rendeltetésük — tónusban tartani az izmokat  és tudatosan használni ki az időt a kocsiban.

Könnyű nyújtás a kormánynál

Figyelem söfőrök: ezeket a gyakrolatokat abban az esetben kell végezni, ha monoton módon vezet (szabad autópályán, dugóban) vagy a megáll (a lámpánál vagy várja az utasát).

Csukló

Munka expanderrel

Tegyen a kocsiba egy átlagos expandert (gumi karikát). Amíg dugóban fog állni vagy a lámpánál elég jól edzeni lehet a csuklót, bemelegítést lehet végezni az ínszalagok számára.

Fogás a kormányon

Amikor megáll a kocsival, szorítsa össze a kormányt a bal keze ujjainak párnácskáival balról, jobbról pedig  – a jobb keze ujjainak párnácskáival. Húzza oldalra, igyekezzen tartani a kormányt és ne hagyja, hogy az ujjai lecsússzanak.

A csukló forgatása

Szorítsa ökölbe a kezét. Hajtsa be a csuklóját és engedje ki az ujjait.

Bicepsz

A kormány húzása

Fogja meg a kezével a kormányt alulról, húzza magára úgy, mintha a súlyokat emelné a bicepsze erősítéséhez. Feszítse meg, számoljon el 10-ig, engedje el. Ismételje meg a gyakorlatot néhányszor.

Vállak

Forgatás egy oldalba és különböző oldalakba

Tartva a kormányt a kezében, forgassa a vállait: 10-szer előre, 10-szer vissza. Ezt követően végezzen el 10 forgatást a bal vállával előre, a jobbal – hátra. Változtassa meg az irányt. Ez a bemelegítés javítja a véráramlást és erősíti a koncentrációt.

Vállvonás

Emelje maximálisan fel a vállait, maradjon ilyen helyzetben, számoljon el 10-ig, lassan engedje le. Ezt követően ismét emelje fel, álljon meg, számoljon el háromig,  hirtelen eressz le. Ismételje meg néhányszor.

Mozgás balra-jobbra

A derekát a helyén tartva, mozdítsa el a vállait és a mellkasát balra-jobbra, nem hajolva le, a bal és a jobb vállait egy magasságban tartva. Érezze a hátizmai megfeszülését a mellkasa területén. Ismételje meg ezt a gyakorlatot néhányszor.

Nyak

Órák

Nem hajtva le a fejét, mozgassa előre-hátra, balra-jobbra, átlósan. Igyekezzen maximálisan húzózkodni, egy magasságban tartva az állát. Végezze el ezt 10-szer.

Hajlások

Húzózkodjon a bal fülével a bal vállához, a jobbal – a jobbhoz. Tartsa a fejét szélső helyzetben 3 másodpercig. Mennyiség – 10 -szer.

A tarkó és a homlok támasztása

Támaszkodjon a tenyere alapjával a homlokára (a tarkójára) és nyomja a fejét előre (hátra), leküzdve a keze ellenállását.

Önmasszírozás

Melegítse be a nyakát az ujjaival. Fordítson figyelmet azokra a területekre, ahol az izmok a koponya alapjához kapcsolódnak.

A gerinc mellkasi része

A mellkas mozgatása előre-hátra

Húzza hátra a vállait, előre nyomva a mellkasát, álljon meg a szélső helyzetben. Ezt követően kerekítse előre a vállait, hátra nyomva a gerincét, és legyen néhány másodpercig szélő helyzetben. Ez egy felértékelhetetlen nyújtás a hát számára.

Hajlások jobbra-balra

Hajoljon balra, húzza a jobb vállát a jobb füléhez. Hajoljon jobbra, húzza a bal vállát a bal füléhez. Maradjon a szélső helyzetben. Ismételje meg néhány alkalommal.

Derék

A medence emelése

Tekerje össze a gerince deréktáji részét, felemelve a medencéjét. Rögzítés ebben a pozícióban.

A fenék felváltva emelgetése

Emelgesse felváltva a bal és a jobb fenekét. Csinálja ezt 10-szer.

Hasizom

Vákum

Lélegezze ki a levegőt a hasából diafragmával. Tartsa vissza a lélegzetét 10-ig számolva. Minden számra igyekezzen még egy kicsit kilélegezni.

Statikus feszültség

Feszítse meg a hasizmait, érezze, hogyan zsibbadnak el. Maradjon a szélső helyzetben, lazuljon el.

Lábak

A combok összehúzása

Húzza össze a térdeit és maradjon ilyen pozícióban 5 másodpercig.

Boka

A lábujj támasztása a padlóra

Támaszkodjon a szabad lába ujjaival a padlóra és maximálisan emelje fel a sarkát. Maradjon a szélső helyzetben öt másodpercig. Eressze le a sarkát. Ez a bemelegítés segít megelőzni a visszeret.

A sarok támasztása a padlóra

Támaszkodjon a szabad lába sarkával a padlóra és maximálisan emelje fel a lábujjait. Eressze le a lábujjait. Ez egy kiváló bemelegítés a lábak számára.

Belső szervek

A szem lencséje

A megállás közben ne feledkezzen meg a szemek bemelegítéséről – nézzen rá a műszerfalra. Összpontosítson az apró részekre. Irányítsa át a tekintetét a messzebb elhelyezkedő objektumokra, vegye őjket jól szemügyre. Ismét irányítsa át a tekintetét azokra az objektumokra, amelyek az orra előtt vannak.

A szem izmai

A megállás közben irányítsa a tekintetét fel és le, balra és jobbra, nem mozgatva a fejét. Rögződjön meg a szélső helyzetben.

bemelegítés a kormánynál – kiváló döntés

Használja ki ésszerűen az idejét a kocsiban! Ezt követően meg fogja érteni, hogy hogyan lehet nyújtani bármilyen alkalmas körülmény között. Utána pedig megtanul olyan helyzeteket hozni létre, hogy a gyakorlatai még hatékonyabbak legyenek.

Legyenek egészségesek!

Mennyi időt tölt az autóban?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük