hogyan működik az optimizmus: válj igazi vidám emberré!

Igen, tudjuk: a hit, hogy minden jó és épp ellenkezőleg, az elcsüggettségi szokás minden emberben genetikai szinten van meg. De kipróbálni a programot és optimistává válni — lehetséges.

Egy íróasztal mögött ülő férfi be van hálózva a testét körülvevő érzékelők vezetékeivel. Alig észrevehetően remeg – a fájdalmat egyre nehezebb elviselni. Egy perccel ezelőtt azt az utasítást kapta, hogy eressze bele a bal kezét egy jéghideg vízzel teli tartályba. Az elején úgy tűnik, hogy nincs semmi nehéz ebben. Azonban ezt követően elzsibbadtak az ujjai,  most pedig az egész csuklója úgy fáj, hogy  fejében csupán egyetlen gondolat van:  «Minél előbb érjen ez véget». Egyenlőre a férfinak sikerül megőrizni a nyugodt kifejezést az arcán. De a készülékeket nem lehet becsapni. Azt mutatják, hogy szive egyre gyorsabban és gyorsabban ver. Még  10 másodperc és a szemben ülő tudós ellép a készüléktől, hogy jelzést adjon — a kísérletnek vége, ki lehet venni a kezet. Oldalról nézve Andrew Girs  pszichológus kísérlete egy kínzásra hasonlított. De nem lehet mit tenni. Amikor a fájdalom küszöböt méred, másként egyszerűen nem lehet.

Két évvel ezelőtt Girs kísérletében körül-belül 70 ember vett részt. Kellemetlen érzéseiket egy-négy pontos skálán értékelték. Ezelőtt Girs mindegyik résztvevővel   végzett egy tesztet az optimizmusra  — és kiderült, hogy az optimisták jobban viselik a fájdalmat. A jeges vizes fókusz után kínzásuknak  fél ponttal kevesebb adtak, mint a kísérlet egyéb résztvevői. Emellett az optimisták szive nyugodtabban vert, mint a pesszimistáké, — a «kínzás» során pulzusuk 10 ütéssel lassabban vert.

Girs előtt senki sem vette észre ezeket a sajátosságokat az optimistáknál. Furcsa dolog – a fájdalom az fájdalom és amikor az ember keze a szeme láttára fagy meg, az optimizmussal nem érünk sokat. Úgy jött ki, hogy ezeknek az embereknek van még egy valamilyen adujuk, — hatásosabb, mint maga a hit abban, hogy minden jó lesz. Ezt követően más tudósok is elkezdtek foglalkozni az optimistákkal. És sok érdekeset tártak fel.

A velejéig

hogyan mukodik az optimizmus valj igazi vidam emberreElőször a tudósok megállapították, hogy az optimisták nem úgy vannak felépítve, mint más emberek. Ehhez Tali Sarot izraeli neurológus felhasznált egy számítógépes tomográfot, amely lehetővé teszi nyomon követni az agy tevékenységét a reális időben. A kísérlet előtt Sarot  tesztek segítségével elosztotta az önkénteseket optimistákra és pesszimistákra.  Amikor a soros kísérleti alany  a készülékben volt, a kutató felajánlotta neki, hogy fantáziáljon egy kicsit a jövőjéről. Egyes feladatok kellemesek voltak – például, arra kellett gondolni, hogy pár hónap múlva nyersz a lottón egy nagy összeget. Más feladatok – egyáltalán nem voltak vidámak. A kutató megkérte az embereket, hogy néhány percen keresztül győzködjék magukat, hogy mindjárt borzalmas autóbalesetet fognak szenvedni.

Amíg az emberek a feladatokat oldották meg, a tomográf rögzítette az aktivitást az agynak abban a részében, amely a képzeletért felel. Amikor az optimisták és a pesszimisták szép jövőtképzeltek el maguknak, az agyuk egyformán jól dolgozott. De amint a kellemetlen gondolatokra került sor, az optimisták fejében elkezdett valami kattogni és a képzeletért felelős terület elkezdte csökkenteni a fordulatokat. «ezeknek az embereknek az agya automatikusan elnyomja a rossz gondolatokat, — magyarázza Tali Sarot. — Egyszerűbben fogalmazva, van valami biztosíték szerűség a fejükben».

Emellett  Elaine Fox brit pszichológus biztos benne, hogy az optimisták agya képes blokkolni a gondolatok mellett bármilyen aggasztó érzéseket is. Mindez olyan gyorsan történik, hogy az emberek maguk sem veszik ezt észre.

Fox összegyűjtött a laboratóriumában egy csapatot optimistákból és pesszimistákból és sorban ültette le őket egy nagy képernyő elé. A képernyőn egy fényes folt villant fel. Ebben a pillanatban a tesztalanyoknak meg kell nyomniuk egy speciális gombot.  Biztosak voltak benne, hogy a kutató csak a reflexeiket ellenőrzni. Azonban teljes más érdekelte a tudóst.

Időről időre a folt helyett a képernyőn egy élénk fénykép jelent meg. Az emberek akaratlanul is felfigyeltek ezekre. Elvonva a figyelmüket, kisebb késéssel nyomták meg a gombot. Fox különböző képeket mutatott nekik. Egyesek nyugodtak voltak – például, egy virág vagy egy látvány az ablakból. Mások nyomást gyakoroltak az idegekre. Összpontosítva várod a pillanatot, hogy mikor kellesz megnyomni a gombot  – s ekkor a képernyőn megjelenik egy vérben úszó holttest.

Kiderült, hogy minden ember másként reagál ezekre a képekre. A pesszimistáknak ugyan úgy vonták el a figyelmüket a félelmetes és a nyugodt képek is. Az optimisták azonban kevesebb figyelmet fordítottak  a kellemetlen képekre — ezekben az esetekben 20 milliszekundummal gyorsabban nyomták meg a gombot. Minden túl gyorsan történt ahhoz, hogy az emberek tudatosan tuják elvonni a figyelmüket a képekről. A kellemetlen információ automatikusan blokkolódott a fejükben. Ez a hasznos képesség kiderült, hogy az optimisták vérében van.

hogyan mukodik az optimizmus valj igazi vidam emberreFox megkérte az önkénteseket, hogy köpjenek bele egy kémcsőbe és elküldte a mintákat egy genetikai vizsgálatra. Kiderült, hogy az optimisták nem egy 5-HTT-l  gént örököltek a szüleiktől, mint az emberek többsége, hanem egyszerre kettőt. A szerotonin  segítségével az agy irányítja az érzelmeket. Boldogság, derű, önbizalom – mindez ő, a szerotonin.

Ebből az következik, hogy az „optimista gének” tulajdonosainál minden kétszer jobb, mint az átlagos embereknél. Azonban ilyen szerencsésekből nem sok van. Fox számításai szerint a genetikai hajlam az optimizmusra körül-belül a bolygó lakosságának 15%-ánál fordul elő. Nos, egyszerűen szerencséjük volt.
Mellesleg, Julian Lai, a Hong Kongi Egyetem medikusa megmérte a stressz szintet 80 embernél, akik ezt megelőzően pszichológiai teszten vettek részt. Az optimistáknál jelentősen alacsony volt a kortizon szintje – ez a hormon bekerül a vérbe amikor az ember ideges, mérges vagy fáradt.

A boldogság – pénz

A stressz iránti állóképesség nem csak egyszerűen segít megőrizni az idegeinket. David Robinson amerikai kutatónak meggyőződése, hogy a nehéz helyzetekben az optimisták képesek okosabban viselkedni, mint a pesszimisták. «A pesszimisták rosszabbul viselik az ütést, — mondja Robinson. — Nehézségekbe ütközve, gyakran veszíti kel az ellenrőzést a helyzet fölött». Ez észrevehetően elősegíti természetük egyik jellemzője. «ha egy pesszimistánál valami nem úgy alakult, depresszióba esik és mindenben magát fogja hibáztatni, — magyarázza Mary Ryan edző-pszichológus. — És még akkor is, ha a kellemetlenség véletlenül történt. Képzeljék el, hogy mennyire szenved ettől a magabiztosság és az önbecsülés?». Versenyezni az optimistákkal ilyen hozzáállás mellett nagyon nehéz.

hogyan mukodik az optimizmus valj igazi vidam emberreDavid Robinson végzett egy kísérletet egy amerikai bussines-iskola diákjain. Elosztva a tanulókat pesszimistákra és optimistákra, na tudós elkezdte nyomon követni a sikereiket. Ekkor a diákoknak még egy évük volt hátra. De már teljes gőzzel munkát kerestek és meghallgatásokra jártak. Az optimistáknak ez jobban ment.  Minden három optimizmus pont, amelyet a tesztben szereztek  2%-kal emelte a diákok esélyeit arra, hogy még a diploma megszerzése előtt munkát kapjanak. Az új helyen az optimistáknál szintén minden jól alakult. A tesztben megszerzett minden három pont után  10%-os kiegészítést kaptak a valószínűséghez, hogy már az első évi munka során  feljebb emelkedjenek a ranglétrán.

A tudósnak meggyőződése, hogy ezek a sikerek  — rendszeresség,m nem pedig véletlen egybeesés. Kísérletében majdnem 200 ember vett részt. És minden esetben jól működött a szabály.

Hogyan is működik? 2007-ben Randall Gordon pszichológus elvégzett egy teljes sor megfigyelést az egyetemi labdarúgó válogatottak játékosai iránt. Először leellenőrizték őket az optimizmusra. Ezt követően Gordon alaposan áttanulmányozta a kísérlet résztvveőinek viselkedéséről szóló videófelvételeket a pályán. Azokon a mérkőzéseken, ahol a labdarúgó csapat nagy különbséggel aratott győzelmet, a pesszimisták nem különböztek az optimistáktól.  Ezek és azok is sikeresen teljesítették a passzok 60%-át. Minden megváltozott, amikor nehéz idők köszöntöttek be. Amint  a csapat elkezdett vesztésre állni, a pesszimisták elkezdtek idegeskedni – passzolásaik eredményessége 40%-kal csökkent. Az optimisták nyugodtan végezték a dolgukat. Játékuk pontossága nem szenvedett a körülményektől.

És az utolsó (a legfontosabb). Optimistáknak születnek és optimistákká válnak. «Még, ha a tudósoknak igazuk is van a született hajlam kapcsán a jó hangulat vonatkozásában, a pesszimistáknak mégis sok lehetősége marad a manőverezésre », — állítja Mary Ryan edző- pszichológus. Bár, nem ígéri, hogy ez könnyű lesz.

A géneiden már nem lehet változtatni. Ezért dolgozni kellesz azon, hogy ellenőrzésed alá vedd a gondolataidat. «Ha egy embernek van elegendő megfigyelése, hogy megértse, hogy ő nem  realista, hanem egyszerűen egy unalmas nyafogós, akkor  a dolog fele már meg is van, — mondja Ryan. — Már csak egy nagyon egyszerű szokást kell kidolgozni — emlékezz erre minden alkalommal, amikor sötét gondolatok vannak a fejedben». Ha az agyad úgy van felépítve, hogy állandóan komor előrejelzéseket ad, — módosítsd ezt és állj hozzá szkeptikusan. Meggyőződésed, hogy egy fontos dolog kudarccal fog véget érni? És mivel tudod ezt magadnak meggyőzően bebizonyítani? Ha egyszerűen ismét soros pesszimizmus rohamod van – akkor valószínű, hogy semmivel. Gondolj a pesszimizmusra, mint egy betegségre. Mondjuk a cukorbetegeknek állandóan inzulint kell beadniuk maguknak.  A te gyógyszered pedig minden nap a logika és az önellenőrzés kell, hogy legyen –  lóadagban. «Az elején nem lesz könnyű állandóan elkapni magunkat a pesszimizmusod», — figyelmeztet Ryan. Нe aztán az edzés megteszi a dolgát — és ez a szokás átalakul nálad egy igazi reflexé.

Finom beállítás

hogyan mukodik az optimizmus valj igazi vidam emberre  eAz agyad pesszimistává tesz téged? Íme néhány módszer, hogy az ellenőrzésed alá vedd a szürkeállományt.

Mary Ryan, edző-pszichológus:

  1. Semmi sem sikerül! Ha pesszimista vagy, akkor ez ismerős kell, hogy legyen a számodra. Ezt az illúziót az agyad csinálja. Késztesd arra, hogy elismerje, hogy valójában nem olyan rosszul ellenőrzöd a helyzetet. Ehhez gyakrabban jussanak eszedbe a sikereid és a tehetségeid.
  2. Gondoskodj arról, hogy legyen mire emlékezni. Dolgozz a pozitív tapasztalatodra. Győzelmekre van szükséges, minél több győzelemre. Ezért tűzz ki olyan feladatokat magad előtt, amelyeket nagy valószínűséggel meg tudsz oldani. Hogy optimistává válj, először realistává kellesz válnod.
  3. Ha dolgaid mégsem jó alakultak — szed össze magad. Pesszimizmusod komoly ászt kapott, és most támadni fog. Támadj te is. Gyakran a kellemetlenségekben egy kis pozitívumot lehet találni. Kirúgtak a munkából? És emlékszel hányszor átkoztad? Most lehetőséged nyílik, hogy tarts egy kis szünetet.

Susan Wong, pszichiáter:

  1. A pesszimizmus elleni küzdelemben minden eszköz jó. Íme egy titkos fegyver— ősi, mint a követés ösztönének világa. Állandóan másolod a környezete viselkedését, nem is értékelve ezt. Használd az agyadnak ezt a sajátosságát – gyakrabban beszélgess igazi optimistákkal.
  2. Ha nincsenek körülötted barátok, akkor a pesszimizmusi rohamot elháríthatod egy egyszerű trükk segítségével. Mosolyogj. Az nem fontos, hogy a hangulatod borzalmas, és a mosolyod idétlenre sikeredett. Ha boldogságot ábrázolsz az arcodon, átvered az agyadat. Készülj fel, véredbe két adag boldogság hormon fog bekerülni – endorfin.
  3. Hogy elkezdjünk hinni abban, hogy minden jó, nem lenne rossz elkezdeni hinni magunkban. Dolgozz ezen. Például, kezdj el edzeni. Az erős izmok – kiváló módszer az önbecsülés emeléséhez. Itt a lényeg – ügyelni arra, hogy a hit magadban ne alakuljon át veszélyes önbizalomba.

Légy optimista mindig, találj plusszokat mindenhol – a kis növekedésben, a rutin munkában, a nagy megterhelésekben. És az élet egyszerűbbé válik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük