Hogyan legyünk éberek mindössze 2 órát aludva? 

Még az iskolában arra tanítottak minket, hogy egy normális egészséges ember számára naponta legalább 6-8 órát kell aludni, hogy megfelelően és produktívan tudjunk dolgozni a fennmaradó 16-18 órában. De ez a módszer alapszintűnek minősül, és rajta kívül léteznek más módok is. Van monofázisú és polifázisú alvási ciklus, melyről az emberiség már több évszázada tud.  Viszont azt, hogy kell ezeket megfelelően használni és mik is ezek, mindjárt megpróbáljuk megérteni.

Visszaemlékezve az alvás minden egyes fázisára, arról fogunk beszélni, hogy a leghasznosabb és a teljesértékűbb az a fázis, amikor a szem nagyon gyorsan mozog. Ez a 4-ik REM-stádium. A tudósok megállapították azt a tényt, hogy ez a fázis a leghasznosabb az ember szervezete számára.  Amikor az ember átáll a polifázisú alvásra, akkor teste szinte azonnal átlép a 4-ik REM-stádiumba, nem pedig az alvás 45-52 percében (mint a monofázisú ciklusban). Más szavakkal élve, az átlépés a polifázisú alvásba lehetővé teszi a szervezet számára, hogy átlépjen a negyedik stádiumba, és ne fecsérelje emellett a drága időt, mint ahogyan ez a monofázisú ciklus során történik. Ily módon, az alvás sokkal gyorsabban és hatékonyabban történik.

Alvási ciklusok:

  • A monfázisú ciklus 6-8 óra alvásból áll éjszaka.
  • A biofázisú ciklus hat órányi éjszakai alvásból és 15 percnyi nappali alvásból áll.
  • Az Everymanciklusnak egy fő alvása van,  3—3.5 óra az éjszakai időben és néhány kísérő 20 percig tartó nappal.
  • A Dymaxionciklus négyszeri alvásból áll, melyek 30-30 percet tesznek ki
  • Az Ubermanciklus hatszori alvásból áll,egy fázis hossza körülbelül 20 perc.

Az adott séma mutatja, hogy ha az alvást elosztjuk 4 alkalomra, akkor a szervezetnek elegendő akár hatminc perc is, ez pedig 2 óra egy nap.  A felajánlott variációkon kívül léteznek más alvási módszerek is. Például, lehet naponta háromszor 70-70 percet aludni, akkor egy nap körülbelül 3,5 óra fog elmenni az alvásra.

A hasonló alvási technikák elősegítik a felkelés és az elalvás stabilizációját és folyamatának  felgyorsítását. Az ember szervezete gyorsabban ébred fel és alszik el, aktívabban van ébren az alvás nélküli időszakban. Emellett, az ember gyakrabban kezd  fényes és élénk álmokat látni.

De ne vigye túlzásba, a hasonló alvási technikák hosszú időn át tartó használata nem csak hasznot hozhat, hanem kárt is okozhat a szervezetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük