Hogyan kell helyesen ellazulni a munkában: útmutató a szünetekhez

Szervezz egy relaxációs zónát a munkahelyeden, hogy mindig legyen lehetőséged ellazulni. És tanuld meg levenni a stressz nem csak azzal, hogy leöntöd magadat jéghideg vízzel az irodai mosdóban.

Használd a reggelt, hogy ellazulj az irodába tartva

09:00

TELJES MELLKASSAL

Amikor a liftben ülsz, vond el a figyelmedet arról, hogy nézegeted a tükörben a borotválatlan arcodat és végezz lélegzési gimnasztikát. Csinálj egy lassú (3 másodperc) mély levegővételt az orrodon keresztül, de lélegezz 2 másodpercig, ezt követően pedig 3 másodpercig lélegezz ki. Ismételgesd ezt, amíg el nem érkezel a kellő szintre. Ennek a gyakorlatnak köszönhetően a szíved jobban meg fog telni vérrel, ezért a napi ötszörös ismétlés 10%-kal több erőt fog biztosítani neked, mint az, ha nem végzed.

09:03

HÁT

«Hajtsd hátra az irodai széked háttámláját egy kicsit erősebben », — tanácsolja Mykle Lenning, a Harley’s Street Gonstead klinka hiropraktikusa. Ha a szög a szék ülőkéje és háttámlája között 135°-ot fog kitenni, nem pedig az átlagos 90-et, akkor annál, aki beleül – azaz nálad – fenn lesz tartva a hát természetes behajlása és kevésbé lesz megterhelve az alsó része.

09:30

A С vitamin mérsékelt adagokban csökkenti a stressz hormon mennyiségét a véredben. Megtalálhatod a citromban, a szamócában, a a paradicsomban, az édes paprikában, a zöld teában,a kiviben, stb. Vagy a gyógyszertárban is.  

Levesszük a stresszt

10:01

MENEDZSER FM

Végezd el a szóbeli terápia reggeli kurzusát – vitasd meg a kollégáiddal a híreket, a sporttal kapcsolatosakat, vagy a politikai híreket, amíg még nem vagy nagyon elmerülve a munkaügyi feladataidban. Csevegj velük minimum 10 percet. Az ilyen kommunikáció elősegíti (valakinél egyszerűen felkelti) az agy nyelvi központjainak munkáját. Inkább beszélj azokról a témákról, amelyek elemzést és vizsgálatot igényelnek, nem pedig arról, hogy milyen kosármérete van annak a szőkeségnek a pénzügyi részlegről.

10:42

HASIZOM-SLÁGER

Felállva az irodai székből, támaszd a könyöködet az oldalaira és feszítsd meg maximálisan a váz valamennyi izmát egyidejűleg. Ha így fogsz tenni minden egyes alkalommal, amikor elhagyod a munkahelyedet, az energia nem fog elhagyni tégedet a munkanap végéig, mondja doktor Mykle Lenning. Eleve igyekezz legalább 30 percben egyszer felállni az iróasztaltól.

10:50

Ez a legjobb idő azoknak a feladatoknak a megoldásához, amelyek az elme erőfeszítéseit igénylik, állítja Mykle Hasztings, a biológiai órák szakértője Kambridzsből. Ebben az időszakban fogja fel és dolgozza fel az agy a legtöbb információt.

Beharapáskiváló lehetőség levenni a feszültséget a munkahelyen

12.30

DIÉTÁBA FOGNI

Levenni a feszültséget segít egy csésze fekete tea (jegyezd meg a normákat: nem több, mint 3 csésze americano vagy 6-7 csésze fekete tea naponta). Beharapnivaló minőségében a munkahelyen tarts magadnál egy csomag mogyorót, amely gazdag B és E vitaminban, és amely elősegíti a szerotonin termelődését. Azonban a teljes értékű ebédet érdemes nem a billentyűzetnél fogyasztani, hanem olyan helyen, amely erre a célra van rendeltetve.

12:45

ELMOSÓDOTT LAPRÓL

Vegyél egy csomag fejessalátát és oszd fel adagokra. Add hozzá a salátát a kedvenc száraz ételeidhez a beharapások során. A fejessalátában kétszer több béta-karotin van, mint bármelyik másik leveles salátában (na ez aztán hír, mi pedig a sárgarépában kerestük!), amely megvéd a fertőzésektől és elősegíti  a bőr egészségét, amely az irodai lámpák alatt szenved.

Engedd meg magadnak az ellazulást a munkahelyeden

14:21

FESZÜLT KAPCSOLATOK

Eljött az ideje két gyakrolatnak a rugalmassághoz. Nem állva fel a sézkből és nem forogva benne, egyenesen tartva a csípőt, fordulj meg a testeddel és a nyakaddal úgy, hogy átnézz a válladon keresztül. Maradj ebben a pozícióban  30 másodpercig, azután ismételd meg a másik oldalra. Ezután következnek a csípő hátsó felületének izmai: tedd a behajlított lábadat a falra és kicsit dőlj előre a csípődtől. Ismét maradj ebben a helyzetben 30 másodpercig és ismételd meg a másik lábaddal a gyakorlatot. Ez a nyújtás naponta háromszor, mindenek mellett, elősegíti a véráramlás normalizálását, és egészében véve hasznos a szív- és érrendszer egészsége számára.

15:08

JELENLEG NEM ELÉRHETŐ

hogyan kell helyesen ellazulni a munkaban utmutato a szunetekhez

Amikor megcsörren a telefon, az első reakciód – azonnal felvenni a kagylót. Betelefonálva a Milánói Egyetemre megtudtuk, hogy a pszichikánk meghatározott stresszt él át a telefon csörgése közben. Várj két kicsengést, mielőtt felvennéd a telefont. «Vegyél egy mély lélegzetet és hagyd, hogy a tested teljesen ellazuljon. Ez a rövid levegővétel megszabadít a stressztől abban a pillanatban, maikor a telefon csörög, és segít a testednek elkerülni a feszültség ingadozásokat a nap folyamán », — írta egy szöveges üzenetben Anne Van Versh, a Teesside Egyetem pszichológusa.

16:28

FLÖRT A FÜLEKKEL

Néhány perc flörtölés naponta a munkahelyen aktivizálja az immunitásért felelős  fehérvérsejteket, ami jobban megvéd téged a különböző irodai betegségektől. Ahhoz, hogy betartsd legalább ezt a két percet, ne sértsd meg a beszélgetőtársad személyes terét, amely, a szégyenlős brit tudósok adati alapján, átlagosan 1,2 m tesz ki.

Az egészségeda te kezedben van

17:25

A VICCEKNEK ÖRÜLNEK

A California  Loma Linda Egyetemen súlyos tényeket osztottak meg velünk: a tested a szervezet számára jótékony hatású vérnyomás csökkenéssel reagál a viccekre. A tudósok azt javasolják, hogy naponta legalább 25 alkalmat kell találni a nevetésre. Ezért ne szégyellj nevetni a főnököd soros nem nevetséges viccén. Te is felvidíthatod – például, ha fizetésemelést kérsz.

Ellazulni a munkahelyen és levenni a stresszkönnyű

Ne feledd, hogy még egy jelentéktelen bemelegítés vagy nyújtás is, egy szünet a szemeid számára vagy egy egészséges nassolás képes jelentősen hozzájárulni az egészségedhez, a produktivitáshoz  és a jó közérzethez.

Hogy telik a te munkanapod?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük