Hogyan jegyezzük meg az új információt alvás közben és még 9 dolog, amiről nem tudott

Gyermekkorunkban alvás előtt  legendákat és mítoszokat olvastak neked, e most felnőttél és eljött az ideje, hogy tisztázd a mítoszokat az alvással kapcsolatosan.

№1 mítosz: BECSUKTA A SZEMED — ÉS KIKAPCSOLTÁL

hogyan jegyezzuk meg az uj informaciot alvas kozben es meg  dolog amirol nem tudottNem, csak akkor kapcsolsz ki, amikor a szemedre érmét tesznek. Amíg élsz, még az alvás is – egy tevékenységi forma. Vagy két forma, mivel az alvásnak két fázisa van: lassú és gyors alvás.

A szundikálás, az azt követő felszínes alvás és az ezt váltó mély  – ez a lassú alvási fázis. Ebben egy mobiltelefonra hasonlítasz, amelyet az aljzathoz csatlakoztattak: fekszel és feltöltöd  az energia tartalékaidat. Eközben átlagosan körül-belül 15%-kal csökken a vérnyomás, a szív lassabban dobod (és a nappali időszaktól eltérően, egy ritmusban), ritkábban lélegzel, lelassítva az anyagcserét. Egyszóval, teljes nyugalom.

De az elalvás után már olyan 70-90 perc múlva  a szívverés gyorsul, a szemgolyók elkezdenek gyorsan mozogni, álmokat látsz és részben felkelsz (erekció történik)  — beindul a gyors alvás fázisa. Ezt az alvást még paradoxálisnak is nevezik, mivel az agyad gyakorlatilag ugyan olyan intenzívitással működik, mint az éberség közben, azonban te nem érzékeled a jeleket az érzékszervektől.

Ekkor az ember már inkább egy számítógépre hasonlít, amely öndiagnosztikát végez: feldolgozódik a napközben kapott információ, végbemegy a stressztől való pszichológiai védelem megszerveződése. Sőt — elemzés folyik és válaszkeresés a napközben meg nem oldott feladatokra.

Tehát, lehet, hogy nem muszáj legközelebb egy „kávés éjszakán” töprengeni a főnök által feltett kérdés megoldásán, hanem inkább aludni rá egyet? A kérdéssel, nem pedig a főnökkel… Például,  „Mengyelejev alvása”, amely legendává vált, valójában nem volt véletlen: a tudós több, mint egy hónapon át minden este kártyákat rakott ki az asztalon a kémiai elemek leírásaival és elérte a magáét – álmában az agya összerakta ezeket egy logikus és befejezett táblázatba. Napjainkban ezt az esetet a neurofiziológusoknak oktatják, mint a kristályosodás mechanizmusának klasszikus példáját –  amikor az agy, amely éjszaka meg van szabadulva a külső zajoktól és zavaroktól, annak a feladatnak a megoldására koncentrál, amelyet nem sikerül megoldani az aktív éberség közben.

Sajnos, a paradoxális alvás — mindössze 20-25%-a éjszakai pihenésünk idejének. Csak az újszülöttek foglalja el a teljes alvási idő felét   (azonban érthető, hiszen sokkal több kérdésük van a világegyetemmel kapcsolatosan). Mellesleg, a kisbabák azért alszanak többet, mint a felnőttek, mert a válaszok keresése mellett egyszerűen pihenniük is kell.

№2 mítosz : A NAPPALI ÉS AZ ÉJSZAKAI FÉNY — UGYAN AZ

hogyan jegyezzuk meg az uj informaciot alvas kozben es meg  dolog amirol nem tudottAz éjszakai alvás felcserélése a nappalival ugyan annyira fog tetszeni a szervezetednek, mint neked az ötlet, hogy kompenzáld a szex hiányát egy nővel egy nem nővel. A különbség kolosszális.

Például, egy hosszas alvás a nem jellemző nappali időben a glükóz és az inzulin emelkedéséhez vezet a vérben. Így, a rendszer gyakori változásai – út a normonális zavarokhoz, vagy akár a cukorbetegséghez is.

Emellett, a melatonin, az „alvási hormon” sötétben termelődik, nappal százszor alacsonyabb a tartalma a vérben. Elaludni el fogsz, de ennek az alvásnak a minősége nagyon alacsony szinten lesz. És, persze, aludva egyet nappal, csökkented az esélyeidet a teljes értékű éjszakai pihenésre: a bioritmus eltolódása zavar az elalvásban vagy problémákat idéz elő a további alvással az éjszakai felkelés után.

№3 mítosz : ÁLMATLAN ÉJSZAKA — NEM PROBLÉMA AZ EGÉSZSÉG SZÁMÁRA

hogyan jegyezzuk meg az uj informaciot alvas kozben es meg  dolog amirol nem tudottA szervezete mást véleményt vall: neki ahhoz, hogy magához jöjjön, nem kevesebb, mint két napra lesz szüksége két teljes értékű éjszakai alvással. És nem csak a fizikai fáradtságban van a probléma.

Egy álmatlan éjszaka  — egy erős stressz, és mint minden stressznél, hirtelen megemelkedik az adrenalin szinted, felugrik a vérnyomásod, nő a kiszáradás. Ha korábban is voltak problémáid az ereiddel, akkor mindennek rossz vége lehet.

Kora reggel egy ilyen éjszaka után izgalmat tapasztalsz (helló, adrenalin) és gyakorlatilag nem tudsz mit tenni – az agya nem pihente ki magát. Nappal az izgalom csökken, de megjelenik egy egyfajta elkülönülés a környező eseményektől. Az ok – a központi idegrendszer kimerültsége. Lassabban és rosszabbul dolgozol, és ennek eredményeként ismét órákat fogsz „lopni” az alvásodtól a napközben meg nem oldott kérdésekhez.

Egyszóval, egy éjszaka alvás nélkül — valóban nem tragédia, ha egészében véve egészséges vagy. Más dolog, ha ezek az éjszakák heti egyszer-kétszer fordulnak elő (helló, hetilapok alkalmazottjai!). Külsőleg, egyszerűen bólintasz egyet, de testedben nagyon izgalmas folyamatok fognak zajlani: nő a stressz hormon szintje, kimerülnek a neurotranszmitterek, nő a szénhidrátbevitel.

Íme annak az embernek a barátai, akik rendszeresen nem alussza ki magát: memória romlás, hangulatváltozások, ingerültség és immungyengeség. Emellett, csökken a tesztoszteron szekréció és a szomatotropin, a növekedési hormon szekréciója – minden értelemben kevésbé leszel férfi. A szomatotropin felel az izmok növekedéséért. Ha nincs belőle elegenő, a kalóriák le fognak rakódni a hason zsírraktár formájában, és nem fognak bicepszekké alakulni át,  akár hogy is izzadj az edzőteremben.

№4 mítosz: ALVÁS KÖZBEN TANULNI LEHET

hogyan jegyezzuk meg az uj informaciot alvas kozben es meg  dolog amirol nem tudottKísérleteket az alvás közbeni tanulásra nem csak Jevgenyij Leonov hőse végzett a „Nagy változásokban”. Számos kísérletre került sor, az alvó embereknek még előadásokat is tartottak. És nem arról van szó, hogy hogyan is szundikáltál az órákon az egyetemen, elrejtőzve a diáktársaid háta mögött, hanem teljes értékű kísérletekről beszélünk, ahol minden hallgató aludt, amíg a lektor a horkolások és édesed sóhajtozások közben jóra, okosra, örök értékűre tanított.

Kiderült, hogy a tanítás csak az elalvás közben lehetséges – a szundikálás során.  Ez az időköz normális körülmények között néhány tíz másodperctől több percig tart, ezt követően az alvás áttér a mély lassú fázisba. Tehát minden, amit érkezel megjegyezni – az előadás témája és a „Jó napot kívánok, kedves diákok” szavak.  .

№5 mítosz: AMIKOR RÉSZEG VAGY — MÉLYEBBEN ALSZOL

hogyan jegyezzuk meg az uj informaciot alvas kozben es meg  dolog amirol nem tudott Az erős italok és a mély, úgymond erős alvás — úgy tűnhetne, hogy egymásnak vannak teremtve. Időnként az alkohol megoldja az álmatlanság problémáját annyira radikálisan, hogy az ember nem érkezik eltenni a salátát az asztalról. De, mint ahogyan azt te is érted, összetettebb a dolog.

Lehet, hogy gyorsabban alszol el, azonban az alvás minősége jelentősen romlik. Mivel az alkohol elősegíti a garat izmainak erős ellazulását, apnoe epizódok megjelenése fordulhat elő – a lélegzet ideiglenes leállása, amely gyakran kísérődik horkolással.

Ezt követően események lánca következik: a lélegzés leállása az oxigén hiányhoz vezet, az oxigén hiány – stresszhez, a stressz – adrenalin kibocsátáshoz, ez pedig gyorsítja a szívverést. Mindennek a célja az, hogy felkelj és ismét lélegezz. Ha ez a lánc egész éjszaka ismétlőik, akkor semmilyen pihenésről szó sem lehet. Az alvás megszakított lesz és nem teljes értékű, ezért másnap összetörtnek fogod érezni magad, na és persze aludni akarsz majd.

№6 mítosz: A HORKOLÁS NEM A HORKOLÓ, HANEM A MELLETTE ALVÓ PROBLÉMÁJA

hogyan jegyezzuk meg az uj informaciot alvas kozben es meg  dolog amirol nem tudottHa barátnőd panaszkodik a horkolásodra, akkor van néhány módszer a probléma megoldására: brutális – azt mondani, hogy fogja be a száját; kompromisszumos — azt mondani, hogy dugja be a fülét füldugóval; helyes — elmenni egy orvoshoz.

Kétfajta horkolás létezik: «elsődleges horkolás» — egyszerűen hangfenomén és  «alvási apnoe szindróma» — a lélegzés leállása. Erre több esélyük van a fölös súllyal rendelkező férfiaknak. Emellett számukra az apnoe – még egy tényező, amely növeli a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szélütés kialakulásának kockázatát: nem aludva ki magukat az emberek egyenesen mennek a hormonális zavarok felé vezető úton.

Létezik még egy probléma: egy ilyen megszakított alvás után nem csak nehezebb felkelni egy férfinak egészében véve, hanem egyes részeinek is külön-külön.  A tesztoszteron főként az éjszakai pihenés közben termelődik. Így, az apnoe szindróma közben a férfiaknál csökken a potencia. Egyszóval, ha barátnőd panaszkodik a horkolásodra, inkább menj el egy alvásszakértőhöz, amíg nem jelentek meg okai más dolgokra panaszkodni.

Az alvászavarok diagnosztizálásának létező módszerei közül a leghitelesebb – az éjszakai poliszomnográfia: míg alszol, rögzítődnek a légzési mutatóid, a vér oxigénnel való telítettségének szintje,  az izomtónus és a szemek mozgása, elektroencephalogram készül. Sajnos, a teljes körű vizsgálathoz egész éjszaka az alvási laboratóriumban kellesz aludnod. Reggel pedig az alvászakértő értékeli majd a kapott mutatókat és fel fogja tudni állítani a diagnózist.

№7 mítosz: LEHET TARTALÉKBA IS ALUDNI

hogyan jegyezzuk meg az uj informaciot alvas kozben es meg  dolog amirol nem tudottMilyen kellemes is lenne  — aludni egyet előre, amikor úgy sincs mit csinálni. De ne is álmodj erről.

Az alvás azon igények közzé tartozik, amelyeket nem lehet „tartalékolni”. Nem lehet például tartalékolva inni, élvezni a szexet. Ebbe a listába tartozik a kommunikáció is, bár ezen vitatkozni tudnánk.

Még, ha egy ember 12 órányit aludt is naponta egy éven át, 2-3 talpon lévő nap után akkor is elkezd elaludni bármilyen helyzetben, akár állva is. A tudósok végeztek egy kísérletet: az ilyen állapotban lévő tesztalanyoknál, akik ebben a pillanatban beszélgettek vagy látszólagosan éberek voltak az  elektroencefalogram időszakosan olyan agyi aktivitást mutatott, amely az alvásra jellemző. A 80-as években egy csoport amerikai szakértő, Alan Rechshaffennel az élen, a tudósok kedvenc dolgával foglalkoztak – patkányokat gyötörtek. Többek között, megfosztották a patkányokat az alvástól. Kiderült, hogy ilyen rendszerben a patkányok – ezek pedig igencsak szívós teremtmények – elpusztulnak az 5-ik napra. Emellett, a fokozott táplálkozás hátterében az állatok jelentős kimerülése volt megjegyezhető

№8 mítosz: ÁLTALÁBAN AZ EMBER EGÉSZ ÉJSZAKA ALSZIK, NEM KELVE FEL

hogyan jegyezzuk meg az uj informaciot alvas kozben es meg  dolog amirol nem tudott  Valójában nem. Egy éjszaka során több alkalommal is felkel az ember: kinyitja a szemét, szét néz, leellenőrzi, hogy minden rendben van-e, azután megfordul a másik oldalra és ismét elalszik. Ez normális dolog, mint ahogy az is, hogy reggel nem emlékszel erre. Azonban, ha az embernek alvászavara van, akkor a következő pillanatnyi elalvás lehet, hogy nem fog bekövetkezni.

№9 mítosz: EGYESEKNEK ELÉG 4-5 ÓRA ALVÁS IS  

hogyan jegyezzuk meg az uj informaciot alvas kozben es meg  dolog amirol nem tudottAz amerikai alvás-egészségügyi akadémián végeztek egy kutatást egészséges önkénteseken. 3 éjszaka folyamán az egyik férfi csoport éjszaka 5,5 órát aludt, a másik – 4-et. A végső kutatás során kiderült, hogy azoknak a laboratóriumi mutatói, akik 4 órát aludtak, olyan volt, mintha egyáltalán nem is hunyták volna le a szemüket. A másik csoportnál pedig, akik 5,5 órát aludtak, változások voltak megfigyelhetőek, amelyek a kevés alvásra jellemzőek.

Tanulság: még ha nagyon sok munkád is van, akkor is igyekezz éjszaka minimum 5-6 órát aluni és minden képen pihend ki magad normálisan a hétvégeken. És, ha valamilyen egyed azt állítja, hogy rendszeresen 4 órát alszik és emellett fantasztikusan érzi magát – biztos lehetsz benne, hogy hazudik.

№10 mítosz: AZ ALVAJÁRÓK OLYANOKAT CSINÁLNAK ALVÁS KÖZBEN, HOGY…!

hogyan jegyezzuk meg az uj informaciot alvas kozben es meg  dolog amirol nem tudottAz elbeszélések arról, hogy az ember állítólag valami rendkívülit csinált álmában – gyermeket nemzett, elültetett egy fát vagy felmászott az álmában felépített háza tetejére – semmi köze a valósághoz.

Az életben az alvajárás nem fordul elő olyan gyakran, mint amilyen gyakran erről igazolásokat hoznak a katonaságba  – az emberek  4-7% -ánál. Mellesleg a Holdhoz a jelen folyamatnak egyáltalán semmi köze.

Az alvajárás  — az alvászavarok egy fajtája, amelyeket “paraszomniák” neveznek és amelyek általában a lassú alvás fázisában lépnek fel. Emellett az ember nem rohangál a környéken, hanem egysezrűen erősen forgolódik az ágyban, leülhet vagy felállhat, azután ismét lefeküdhet, de a maximum amit tehet, hogy végigsétál a folyosón.

Ez a zavar semmilyen speciális kezelésre nem szorul. A paraszomniákhoz tartozik, az alvajáráson kívül,  az alva beszélés is, az éjszakai félelmek és rémálmok. Mindez előfordulhat stressz esetében vagy a túlzott fizikai megterhelés eredményeként, ezért nagyon fontos megtanulni a munkahelyen hagyni a „munkát”.

Még egy mítosz a kávé élénkítő tulajdonságairől. Az ital egyénileg hat a szervezetre, egyeseknél a kávéfogyasztás nem biztosít élénkséget. Ez teljesen normális dolog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük