Hogyan fejlesztette az agyát Steve Jobs

Az egyik tulajdonság, mairől Jobs híres – a képesség látni azt, amit nem látnak mások. Arról, hogyan sikerült ez neki és milyen technikát használt az agya fejlesztéséhez, lentebb elmeséljük.

Steve Jobs agya fejlesztésének módszere

Jobs gyakran foglalkozott tudatos meditációval ahhoz, hogy csökkentse a stressz mennyiségét és tisztává tegye a gondolkodását.

Uolter Ayzekson életrajzíró könyvében Jobs következő idézetét tette közzé:

Ha egyszerűen ülni fogsz és figyelni, akkor észre veszed hogy mennyire korlátlan a gondolkodásod. Megpróbálod megnyugtatni – csak rosszabb lesz. De idővel a gondolkodás maga megnyugszik, és te megtanulod kontrollálni.  

Ebben a pillanatban fog felébredni az intuíció, és mindent sokkal tisztábban fogsz látni magad körül, mint korábban.

Jobs leírja annak a meditációnak a fajtáját, amelyet a zen-buddhisták és taoisták gyakorolnak. Jobs sok éven át gyakorolta ezt. Sőt, annyira népszerűvé tette ezt a gyakorlatot, hogy az olyan társaságok, mint a Target, Google és Ford, elkezdték tanítani a munkatársaikat meditálni állandó alapokon.

És, bár úgy tűnik, hogy a korporatív meditáció ötlete eléggé furcsán hangzik, mégis van benne valami.

A meditáció titka Jobstól

Dzheffri Dzheyms, újságírónak lehetősége volt beszélgetni Jobssal a meditáció témájára jóval a halála előtt. A szavai szerint a következő képpen nézett ki a technika, amelyet Steve Jobs gyakorolt:

  1. Üljön le egy csöndes helyen. Lehetséges, hogy érdemes maga alá tenni egy párnát, hogy kényelmesebb legyen Önnek. Vegyen néhány mély lélegzetet.
  2. Zárja be a szemét és hallgassa belső monológját. Az agya zavarni fogja az összefüggéstelen eseményeket, amelyek nemrég történtek: televíziós adások, elolvasott könyvek, beszélgetések a barátokkal. Ne próbáljon meg zavarni ennek.
  3. Ehelyett nyugodtan lépjen át az egyik gondolattól a másikhoz. Tegye ezt rituálévá és végezze ezt öt percen át minden egyes nap.

A meditáció második stádiuma

Idővel (egy-két hét) Ön meg fogja tanulni kontrollálni a belső monológját, és akkor átléphet a haladó gyakorlathoz:

  1. Most, amikor már hallja a fejében az összefüggéstelen gondolatokat, igyekezzen csöndesebbé tenni őket és lassan lépjen el tőlük.
  2. Felszabadítva az agyát, hangsúlyozza a figyelmét az Önt körülvevő hangokra, illatokra, testi érzésekre. Lehetséges, hogy másként fogja érezni a szelet a bőrén vagy hallani a hűtőszekrény zaját. Ez egy jel, hogy mindent helyesen csinál.
  3. Még egy jele annak, hogy Ön minden megfelelően csinál: a meditáció ideje észrevehetetlenül fog telni.

Gyakorlati alkalmazás és haszon

Nem fogom titkolni, hogy egy idő után abbahagytam a meditálást egy bizonyos ok miatt. Az első néhány hétben nem látod az eredményt, azután végre valahára megjelenik, és te megtanulod kontrollálni a gondolataidat a meditációban, a figyelmet a különböző zajokra és illatokra hangsúlyozva. De egy bizonyos idő múlva a haladás ismét lelassul, ezzel pedig megöli a motivációt, hogy tovább csináld ezt.

Én helytelenül tettem, amikor abbahagytam a meditálást, és az utóbbi időben kerestem az új ösztönzést, hogy megint elkezdjem. És tudva azt ,hogy Jobs is hasonló technikát gyakorolt, — kiváló motiváció elkezdeni.

Ön hogyan viszonyul a meditációhoz?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük