Hogyan beszéljünk azokkal az emberekkel, akikkel lehetetlen beszélni

Mindannyian találkoztunk olyan emberekkel, akikkel nehéz kommunikálni, Időnként szeretnénk elmenni tőlük, vagy egyszerűen durván közbeszólni.

Omar Khayyam perzsa filozófusnak van egy figyelemre méltó kijelentése:

A bölcs ember érti, hogy a másik ember agressziója –egy kérés a szeretetre.

Nekem nem egyszer kellett találkoznom olyan emberekkel, akikkel nehéz kijönni. Néha egyszerűen nehéz elkezdeni a beszélgetést, néha – fenntartani, időnként az ember túlságosan agresszív lehet vagy túlzottan beszédes. És akár mennyit kérdeztem a környezők véleményét ezekről az emberekről, a leggyakrabban ugyan azt mondták nekem: «Vele mindenkinek nehéz kommunikálni. Ne is figyelj rá».

Emberek, akikkel nehéz kommunikálni

Biztos vagyok benne, hogy az ismerősei között van néhány olyan ember, akik ebbe a kategóriába esnek. Lehetséges, hogy valóban nehéz kommunikálni velük, de én biztos vagyok enne, hogy ennek mindig megvan az oka.

Nagyon tetszik nekem egy élettörténet, amely Mihail Vellera „Zvjain Őrnagy kalandjai” című regényében van leírva.

Az őrnagy a feleségével és a lányával együtt új lakásba költöznek. Közvetlen szomszédjuk lentről egy nyugdíjas néni, Jefrosinya Ivanovna. Neki az új család azonnal az 1-es számú ellenségévé válik, és elkezdi őket zaklatni őket minden lehetséges módon. Pletykákat terjeszt el, anonim leveleket ír, éjszakánként a mennyezetet ütögeti a seprűvel és állandóan veszekszik az őrnagy feleségével és a lányukkal.

Az őrnagy igyekezett kibékülni a nyugdíjas asszonnyal, de mindez csak átmeneti hatással bírt. Ekkor megtudja a szomszédoktól Jefrosinya Ivanovna történetét.A nyugdíjba menetel előtt egy életörömmel telt és társaságkedvelő ember volt, de utána minden megváltozott. A szülei meghaltak Leningrád ostroma közben, a hároméves kisfiát pedig a Ladoga-tón át menekítették ki, de lebombázták őket, és az autó a jég alá került.

Ezen az estén a férfi a következő szavakat mondta:

Dehát egysezrűen csak halálosan féltékeny ránk, hogy nálunk minden rendben van. Fáj neki…

A következő három hónapot Zvjahin arra szentelte, hogy utazgatott a különböző katonai levéltárakba és találkozgatott olyan emberekkel, akik fényt deríthettek volna a nyugdíjas asszony fiának sorsára. Érdemes-e elmesélni ,hogy végül is megtalálta őt, az anya és fia újra találkoztak és lelki nyugalomra találtak?

Amikor találkozunk valakivel, aki kritikával, közömbösséggel vagy akár gyűlölködéssel áll hozzánk, érdemes első sorban feltenni a kérdést magunknak arról, hogy mi az oka az ilyen viselkedésnek?

Találja meg annak az embernek a gyönge oldalát, akivel nehéz kommunikálni

Én nem hívom fel arra, hogy megmentsen minden egyes embert, mint ahogyan ezt a regény főhőse tette. Én azt ajánlom, hogy legyen érzékenyebb azokkal, akik körülveszik Önt. A fájdalom mindig fájdalmat szül, és azok, akik haragszanak erre a világra, mindenkinél jobban érezték azt. Már legalább ezért megérdemelnek egy kis gondoskodást.

Amikor megjelenik bennem a vágy, hogy kritizáljak vagy durván megszakítsak egy embert, aki kevésbé kellemes a számomra, eszembe jutnak azok a szavak, amelyeket egyszer olvastam:

Minden ember, akivel találkozol, harcot vív egy harcban, amelyről te semmit sem tudsz. Légy udvarias. Mindig.

Hogyan lehet megtalálni a közös nyelvet mindenkivel

Nem létezik olyan ember, akivel lehetetlen lennie kommunikálni, vannak történetek a szenvedésről, amely a lelkük mélyén rejtőzködik. És mindannyian megérdemlik azt, hogy meghallják őket.

Sok sikert!

 

Ön hogyan viselkedik a konfliktusos emberekkel?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük