Hogy válasszuk ki a „Saját” sportágunkat 

Szépnek és egészségesnek kinézni — mindig trendi dolog. A sport— tökéletes eszköz arra, hogy elérjük ezt a célt. A jó kinézet mellett a sport energiával tölt fel, jó hangulatot biztosít, erősíti az egészséget. A pozitív hatásokat sokáig lehet sorolni. De most a kérdés a következő: «Milyen sportágat válasszunk?». És most megpróbálunk részletesen elmerülni abban, hogy milyen sportot kell választania az egyik vagy másik embernek.

személyes preferenciák

Természetesen az emberek szeretnek olyan sportot űzni, amelynek rabja, vagy amelyik tetszik nekik. Ez lehet a foci, kosárlabda, tenisz, jégkorong.  Azok a sportágak, amelyeket a televízióban néz vagy amelyik csapatnak, esetleg konkrét sportolónak  szurkol. Egyszóval, az ember az esetek többségében azt a sportot választja, amelyik érdekli vagy amelyiket szeret.

A sportolás célja

A személyes preferenciákon kívül vagy azok hiányában, meg kell határozni a célt, amelyet az ember el akar érni. Ha a cél az egészség általános javítása vagy a lefogyás, akkor itt választani lehet mondjuk az úszást, a könnyű atlétikát. Ha nagyobb célokat akar elérni, azaz egy meghatározott izomcsoportot akar megerősíteni  – az úszás erősíti a kezet, a vállat, a hátat; a futás erősíti a lábakat, stb. Ha a fent felsorolt célok mellett Önt érdekli a pihenés és a társalgás is, akkor a csaptjátékok az, amit keres (foci, kosárlabda, kézilabda, stb.) Ha robbanó jellegű természete van és szeretné szabadon engedni az érzelmeit, akkor a küzdősportokat válassza  (boksz, kick-box, thai-box, különböző harcok, és így tovább). De lehet éppen ellenkezőleg tenni, olyan sportot választani amely elő fogja segíteni a stresszbíró képességet – ebben az esetben válassza a jógát.

Milyen élEtmódot folytat?

A „saját” sportja kiválasztásakor figyelembe kell venni napirendjét, káros szokásait  (dohányzás, alkohol), ahhoz, hogy ne okozzon kárt saját magában. Egyesek az eredmény elérése  «követeli» a meghatározott napirend betartását, a diétázást, a helyes táplálkozást. Figyelembe kell venni ezeket a tényezőket és készen kell állni rájuk. Szintén figyelembe kell venni az egészségi állapotot és a kort is.

természet sajátosságai

Ha Ön nyugodt ember, akkor hasonló sportág fog Önnek illeni. Ebben az esetben ki lehet próbálni a sakkot, a biliárdot, egyes táncfajtákat, amelyek nem igényelnek sok erőt és energiát. Viszont, ha túlságosan sok az energiája, akkor érdemes olyan sporágat keresni, ahol teljes mértékben fel tudja ezt használni. Illeni fognak Önnek a kapcsolati küzdősportok, különböző harcok, extrém sportok. A társaságkedvelő embereknek bármilyen csapatjátékos sport illik. Korlátozásként csak egészségügy állapotuk léphet fel.
Válasszon olyan sportágat, amelyet élvezni fog, és nem kellesz arra kényszeríteni magát, hogy edzésekre járjon. Tegye ezt a lelke számára,és ezzel együtt az eredmény is meg fog érkezni!

Minden a Crossfitről 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük